Η Ο ν ο μ α τ ο δ ο σ ί α των οδών της Πόλης μας πληγώνει.

Έβλεπα αφηρημένος Χάρτη της Καλλιθέας. Ξαφνικά κάτι με τσίμπησε στην καρδιά κι αμέσως άρχισα να κοιτώ με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Διαπίστωσα, λοιπόν, το πρώτο που με πλήγωσε, δεν ήταν το μοναδικό αλλά ο γενικός κανόνας. Ταπείνωση και Πτώση  της Αξιοπρέπειας όσων ακόμα νιώθουμε συγκίνηση με τον Εθνικό Ύμνο, με τη Γαλανόλευκη,  με ονόματα Ηρώων που μας ελευθέρωσαν. Μας έδωσαν Πατρίδα, Υπερηφάνεια, Τιμή, και  όνομα Έλληνες, όχι πια σκλάβοι, ραγιάδες. Αναφορά σε Τόπους, τους οποίους οι Ήρωες προγονοί μας πότισαν με το αίμα τους.

Αναγκαστικά θα μπω σε παραδείγματα για να γίνω κατανοητός. Η κρίση σας ή θα με δικαιώσει για το θέμα που βρήκα να γράψω ή  αλλιώς θα αντιληφτώ πως  ενοχλώ και δεν  θα τολμήσω ξανά στο μέλλον με  αναφορές σε φαντασιώσεις μου, που αληθινά με μεθούν. Για όσους συμφωνούν μαζί μου, συγνώμη για τη λέξη φαντασίωση.

Για να νιώσετε περί τίνος σας γράφω, εδώ δίπλα στο σπίτι μου Πλατεία Κύπρου είναι δρομάκι, που στο Χάρτη μόλις έχει μήκος 0,5 του μέτρου. Έδωσαν το Άγιο Όνομα της Μακεδονίας, την Πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Θεσσαλονίκης. Σεισμός 7 Ρίχτερ. Έτσι τη γενέτειρα  πατρίδα των Ελλήνων Μακεδόνων οριστικά καταδίκασαν  σαν  άχρηστο τόπο με κατοίκους ασήμαντους. Να μη το μάθουν οι Σκοπιανοί θα θυμώσουν για την Ελληνική Πατρίδα τους που ευτελίσαμε. Χριστέ και Παναγιά! Χαθήκαμε. Τι να πω! Αντίθετα και χωρίς αιδώ, κεντρικό δρόμο που στο Χάρτη έχει μήκος 14 πόντων (δηλαδή τεράστιος δρόμος) τον ονόμασαν Μενελάου, σύζυγο της Ωραίας Ελένης γνωστή και στον Τρώα Πάρι. Παράλληλος της Μενελάου σε ένα τόσο δα στενό έδωσαν το όνομα του μεγαλύτερου Ήρωα της Ελληνικής Ιστορίας, Λεωνίδα και τις Θερμοπύλες ένα πόντο. Ύψιστε, Θεέ.  Το Μεσολόγγι το τίμησαν σε δρόμο 2 πόντων, τον  Κων. Κανάρη, τον Μπουρλοτιέρη του 1821 μισό πόντο, τον Τραγικό Εθνικό Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Ιδρυτή Του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μισό πόντο επίσης, την Λεβεντονιά Κρήτη, μισό πόντο, την αιματοβαμμένη  Μάνη μισό πόντο,  τη μαυροφορεμένη χίλιες φορές για λευτεριά Πελοπόννησο, τον Εθνικό  Ποιητή Παλαμά και τον Ευεργέτη Αρ. Ωνάση, καθόλου όνομα, πουθενά. Τσιμουδιά Όμως, αρχαίο πλούσιο έμπορο το Λυσικράτη, οι άρχοντες, έδωσαν 12 πόντων δρομάρα γιατί έφτιαξε «το φανάρι του Διογένη» και πιο κάτω  για το θεό της ιατρικής Ασκληπιό, χαλάλισαν ένα πόντο δρόμο, οι ανημέρωτοι». Στο μεγαλύτερο ποιητή, όχι της Ελλάδας αλλά της ανθρωπότητας, τον Όμηρο, ονόμασαν δρόμο μισού πόντου, οι ντροπιασμένοι Δημοτικοί Άρχοντες. Δυστυχώς, δεν ξέρω σε ποια εποχή έζησαν και με  ποιον  Δήμαρχο έγιναν αυτά τα λάθη ντροπής  που αναφέρω. Θα χαρώ πολύ να μάθω. Άφησα τελευταίο την Αλλαγή του Ονόματος του Εμβληματικού για την Καλλιθέα  Βασιλέα Θησέα). Ο  ντόμπρος Ελ. Βενιζέλος θα εξοργιζόταν. Δεν προσκύνησε ποτέ ισχυρούς. Ήταν  Μέγας και πίστευε την Παράδοση.

Με την πένα του
Κώστα Ν. Γιοβανίδη
Ιατρού Χειρούργου
Πανεπιστήμιου Αθηνών – ΕΚΠΑ
Μεταπτυχιακό London UK – Hammersmith Hospital

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, υποφέρουν πολλές γυναίκες και άντρες, δεν…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel