Η Ψήφος των 17άριδων: Τέχνασμα ή επιτακτική ανάγκη;

Γράφει η Μαρία Βε

Εκπρόσωπος τύπου «Αγία Παρασκευή μια γενιά μπροστά»

O κύβος ερρίφθη. Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δικαίωμα ψήφου έχουν πλέον όλοι οι πολίτες από τα δεκαεπτά τους χρόνια.

Και όπως πάντα, οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να ασκήσει κάποιος αυτό το δικαίωμα, δίχως να έχει «βγει» στην κοινωνία, στον εργασιακό στίβο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που αναρωτιούνται, πώς γίνεται να ψηφίζει κάποιος χωρίς να επιτρέπεται να πιεί αλκοόλ ή να οδηγήσει. Λες και όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους και το ένα αποτελεί προϋπόθεση του άλλου.

Από την δική τους μεριά, οι ειδήμονες σε θέματα πολιτικής σκοπιμότητας, τεχνασμάτων και παιγνίων, επικαλούνται την ψηφοθηρία της κυβέρνησης από μια αδρανή δεξαμενή νεότερων συμπολιτών μας. Και δεδομένου ότι οι υποστηρικτές της κυβέρνησης λιγοστεύουν, αυτό δεν μπορεί να μην έχει μια δόση αλήθειας. Ωστόσο, εκείνο που θα έπρεπε να προβληματίζει τους κατόχους του πολιτικού θώκου, είναι το πόσο σημαντική θεωρούν οι νέοι, την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και επομένως την ενεργοποίηση τους, την επίμαχη ημέρα της ψηφοφορίας.

Συνεχώς συναντούμε νέους που αισθάνονται ότι η ψήφος τους δεν μετράει. Δεν ασχολούνται και δεν τους ενδιαφέρει. Έχουν άγνοια της έννοιας του πολίτη με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Και για αυτό ευθυνόμαστε εμείς οι λοιποί, που μεμψιμοιρούμε και δημιουργούμε ανάμεικτα συναισθήματα με τις πράξεις μας.

Άλλωστε ας μη ξεχνάμε και αυτό το 50% αποχής, που σαρώνει τις εκλογικές διαδικασίες εδώ και χρόνια σε εθνικό αλλά και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Εντούτοις, τα παιδιά από μικρή ηλικία έχουν αναγκαστεί να επιλέξουν την μελλοντική τους εκπαιδευτική και άρα επαγγελματική κατεύθυνση, κάτι ιδιαίτερα σοβαρό για τη ζωή τους. Και γεγονός είναι ότι οι νέοι είναι το μέλλον μιας χώρας και θέλουμε να τους κρατήσουμε εδώ. Να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να δημιουργήσουν, να προκόψουν. Γιατί λοιπόν να μην συμμετέχουν με την ψήφο τους, αφού αυτοί άλλωστε είναι οι πολίτες που έχουν όλα τα χρόνια μπροστά τους;

Η ερώτηση είναι ρητορική αφού για να συμμετέχουν ενεργά, θα πρέπει να έχουν κατανοήσει σε βάθος τη σημαντικότητα της δημοκρατικής κοινωνίας και της εκλογικής διαδικασίας. Να έχουν προετοιμαστεί για την ένταξη στην κοινωνία ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, να έχουν υποβληθεί στην κατάλληλη εκπαίδευση, να έχουν εντρυφήσει στα πολιτικά θέματα. Πώς όμως να γίνει αυτό όταν παντού βλέπουν μιζέρια, αβεβαιότητα διαφθορά και υπολειτουργία; Όταν εμφανίζονται ως φερέφωνα των δικών τους ανθρώπων ή των ΜΜΕ; Όταν δεν έχουν εκπαιδευτεί να έχουν την δική τους άποψη και με παρρησία να τη βροντοφωνάζουν;

Στα εκσυγχρονισμένα κράτη η εκπαίδευση δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνεται μόνο στις τάξεις του Λυκείου, αλλά να ξεκινάει «εξ απαλών ονύχων», ακόμη και από το νηπιαγωγείο και φυσικά το σπίτι. Με κατάλληλα εργαλεία, προσαρμοσμένα παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες. Μέσα από τον υγιή διάλογο, τη συλλογική λήψη αποφάσεων, την ανάληψη ευθυνών.

Ας δώσουμε λοιπόν την πρέπουσα σημασία και ας προετοιμάσουμε τους νέους να γίνονται σωστοί και λογικοί πολίτες. Και όχι με βάση τα δικά μας θέλω αλλά με τα δικά τους όνειρα.

Τότε μόνο η ψήφος τους θα μετρήσει ουσιαστικά και θα πάει την Ελλάδα…. μπροστά.

Αν όχι εδώ, πού;

Αν όχι τώρα, πότε;

Αν όχι εμείς, ποιοι;

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Η ξενιτιά είναι λέξη ελληνική Δεν είναι μόνο ελληνική αλλά…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: