App Icon

Η 18χρονη Γκασίνσκαγια 41 χρόνια πριν από ένα κρουαζιερόπλοιο κολύμπησε στο λιμάνι του Σίδνεϊ πήρε πολιτικό άσυλο φωτογραφήθηκε για το Penthouse

Η συναρπαστική αποσκίρτηση ενός νεαρού κοριτσιού από τη Σοβιετική Ένωση, το οποίο πήδηξε (φορώντας μόνο ένα κόκκινο μαγιό) από το φινιστρίνι ενός κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι του Σίδνεϊ για να κυνηγήσει το όνειρο μιας διαφορετικής ζωής, ήταν μια ασυνήθιστη «πινελιά χρώματος» τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. «Καλλονή το σκάει από κρουαζιερόπλοιο» έγραφε το εξώφυλλο της απογευματινής τοπικής εφημερίδας Daily Mirror, δύο μέρες αφότου η 18χρονη Λιλιάνα Γκασίνσκαγια αυτομόλησε στην Αυστραλία.

Την ιστορία της μας την θύμισε ξανά η Daily Mail.

Η  Αυστραλία της έδωσε πολιτικό άσυλο, και μετά απο κάμποσο καιρό η νεαρή φωτογραφήθηκε σχεδόν γυμνή για το περιοδικό Penthouse, που χρησιμοποίησε στο εξώφυλλο του τη φράση «Το κορίτσι με το κόκκινο μπικίνι… χωρίς το μπικίνι».

Η εντυπωσιακή κοπέλα κολύμπησε προς την ελευθερία και τη νέα της ζωή πριν από 41 ολόκληρα χρόνια, όμως σύμφωνα με την Daily Mail τα έγγραφα της KGB για την αυτομόληση της Γκασίνσκαγια δόθηκαν μόλις πρόσφατα στη δημοσιότητα. Η Ουκρανή εργαζόταν ως σερβιτόρα και συνοδός ανελκυστήρα στο κρουαζιερόπλοιο «Λεοντίντ Σομπίνοφ», προτού πηδήξει από ένα φινιστρίνι, κολυμπήσει μέχρι τη στεριά στο Πίρμοντ και ζητήσει με σπαστά αγγλικά από έναν άνδρα που έβγαζε βόλτα τον σκύλο του να τη βοηθήσει. Η αποσκίρτησή της αιχμαλώτισε τη φαντασία της κοινής γνώμης και το «κορίτσι με το κόκκινο μπικίνι» (όπως καθιερώθηκε να τη αποκαλούν) απασχόλησε έντονα τον διεθνή Τύπο.

Η Daily Mirror απέκτησε πρόσβαση στην κοπέλα πριν ακόμα καταφέρουν να την εντοπίσουν οι σοβιετικές και οι αυστραλιανές αρχές, τη μετέφερε σε μυστική τοποθεσία και εξασφάλισε μια σειρά από αποκλειστικές συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις. Οι αναγνώστες ξετρελάθηκαν με την ιστορία της Γκασίνγκαγια, η οποία εξηγούσε ότι ερωτεύτηκε παράφορα την Αυστραλία πριν χρόνια, όταν είδε φωτογραφίες σε ένα περιοδικό, και ότι αισθανόταν μίσος για την κομμουνιστική πατρίδα της. «Έβαλα το κόκκινο μπικίνι μου και κράτησα μόνο το δαχτυλίδι που φορούσα γιατί ήξερα ότι δεν μπορούσα να πάρω τίποτα μαζί μου, διαφορετικά θα μπορούσαν να με βρουν και να με πιάσουν. Σκαρφάλωσα στο κρεβάτι, στριμώχτηκα στο φινιστρίνι και έπεσα στο νερό όταν το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι», δήλωσε η ίδια τότε στην αυστραλιανή εφημερίδα.

διάβασε και αυτό  Σε λειτουργία η γραμμή 1572 για θέματα τουρισμού.

Πλέον ξέρουμε ότι ο αξιωματικός της KGB που βρισκόταν πάνω στο «Λεονίντ Σομπίνοφ» ακολούθησε ο ίδιος την κοπέλα στη στεριά, ρωτώντας Αυστραλούς στο λιμάνι αν την είχαν δει και δείχνοντάς τους την φωτογραφία της. Όταν οι προσπάθειές του απέτυχαν, το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς την Γκασίνσκαγια προς τη Μελβούρνη, όπου πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη της Κομσομόλ (της κρατικής κομμουνιστικής οργάνωσης νέων στην τέως Σοβιετική Ένωση) πάνω σε αυτό.

Τι αναφέρουν τα αρχεία της KGB για την Γκασίνσκαγια

Στο αρχείο της KGB που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο γραμματέας της οργάνωσης εκφράζει την αηδία του για την προδοσία της 18χρονης: «Είναι μια προσβλητική κίνηση που αφήνει πικρή γεύση στο στόμα. Οι γονείς μας έχυσαν το αίμα τους και έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε ειρήνη στη Γη. Η πράξη προδοσίας της Γκασίνσκαγια με εξέπληξε, και σόκαρε όσους βρίσκονται εδώ και υπηρετούν μακριά απο την πατρίδα και τους συγγενείς τους».

Τη νύχτα πριν την αποσκίρτησή της, η Γκασίνσκαγια είχε παραπονεθεί για πονοκέφαλο και είχε αποφύγει να παρευρεθεί σε γιορτή με μέλη του πληρώματος, όπως αναφέρει το αρχείο. Αυτό συνέβη στις 14 Ιανουαρίου του 1979. Στην καμπίνα της βρέθηκε ένα κομμάτι χαρτί στο οποίο εξασκούνταν στο να γράφει σημαντικές λέξεις που μπορεί να χρειαζόταν στα αγγλικά, μεταξύ των οποίων και η λέξη «άσυλο».

Η Γκασίνσκαγια, κόρη πατέρα μουσικού και μητέρας ηθοποιού, κολύμπησε προς τη στεριά χωρίς χρήματα, διαβατήριο ή άλλα έγγραφα, αφήνοντας τα πάντα στην καμπίνα της. Εν τω μεταξύ, στην ΕΣΣΔ η KGB ξεκίνησε έρευνα για την αυτομόληση της κοπέλας, με επικεφαλής τον 29χρονο τότε υπολοχαγό Νικολάι Σούμιλο.

διάβασε και αυτό  Δήμος Παλαιού Φαλήρου-Περιφέρεια Αττικής βοήθεια στο Λίβανο

Ο Σουμίλο ανέλυσε τη συνέντευξη τύπου της Γκασίνσκαγια στην Αυστραλία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι την είχε δασκαλέψει «κάποια μυστική υπηρεσία ή ένας αντι-σοβιετικός φορέας», επισημαίνοντας πάντως ότι η νεαρή δεν είχε πρόσβαση σε κρατικά μυστικά. Ο Σουμίλο πάντως δεν απέκλειε το ενδεχόμενο δυτικές υπηρεσίες να είχαν συμβάλλει στον σχεδιασμό της αποσκίρτησης.

Αποκόμματα από δυτικές εφημερίδες συμπεριλήφθηκαν στον φάκελο που αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα από την SBU, τη μυστική υπηρεσία στη σημερινή Ουκρανία, χώρα καταγωγής της κοπέλας. Επίσης επισημαίνεται ότι πριν φύγει από την Οδησσό για την πρώτη της κρουαζιέρα στο εξωτερικό, η Γκασίνσκαγια είχε κοινωνικές επαφές με ναυτικούς από την Ελλάδα, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και με Ιρακινούς δόκιμους. Αγόρασε «μοντέρνα αντικείμενα» από αυτούς, τα οποία «εμφανώς δεν την άφηναν αδιάφορη».

Το αρχείο αποκαλύπτει ότι υπήρχε μια προσπάθεια σπίλωσης «του κοριτσιού με το κόκκινο μπικίνι», αφού αναφέρεται ότι ήταν αμελής στα εργασιακά καθήκοντά της και προσπαθούσε να αποκτήσει στενές επαφές με ξένους επιβάτες, κάτι που απαγορευόταν ρητά. Κατά την ανάκρισή του από την KGB, ο καπετάνιος του πλοίου έκανε λόγο για αναφορές ότι η κοπέλα συναντιόταν αργά το βράδυ με ξένους επιβάτες στο κατάστρωμα και φιλιόταν.

«Εξετάσαμε τα πάντα – τι έκανε αυτό το άτομο, πώς μεγάλωσε, τον χαρακτήρα της, τα χόμπι της, τι της ενδιέφερε, τι διάβαζε, προκειμένου να τεκμηριώσουμε τα κίνητρά της» εξηγεί ο Σουμίλι, που σήμερα είναι γνωστός δικηγόρος και καθηγητής πανεπιστημίου στο Κίεβο. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα κίνητρα που οδήγησαν την Γκασίνσκαγια στο να φύγει παράνομα στο εξωτερικό ήταν η πολιτική της αφέλεια, η επιπολαιότητα, η ηθική κατάπτωση, η επιθυμία για μια “όμορφη ζωή” και η απροθυμία να εργαστεί».

διάβασε και αυτό  Ιδιαίτερα Συναρπαστικό το 1ο Πανελλήνιο Κύπελλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης Διμελούς Πληρώματος (Double Handed) 140 ναυτικών μιλίων στο Σαρωνικό Κόλπο Νικητές οι Σ. Καμπουρίδης και Δ. Δεληγιάννης με το Aristofani

Τι συνέβη τελικά με την κοπέλα

Ο υπουργός μετανάστευσης της Αυστραλίας αναγνώρισε καθεστώς πρόσφυγα στην 18χρονη τέσσερις μόλις μέρες μετά την αυτομόλησή της. Σε αντίθεση με πολλούς Σοβιετικούς που αυτομόλησαν, η Γκασίνσκαγια δεν διώχθηκε ερήμην για προδοσία, η οποία τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών ή ακόμη και εκτέλεση σε μερικές περιπτώσεις. Στην ΕΣΣΔ ασκήθηκε δίωξη εις βάρος της μόνο για «παράνομο ταξίδι στο εξωτερικό».

Το αρχείο της KGB αναφέρει επίσης ότι κατασχέθηκαν οι επιστολές της νεαρής προς την οικογένειά της από την Αυστραλία. Σε αυτές έγραφε ότι είχε εγκατασταθεί στη νέα της χώρα και «ζητούσε συγχώρεση από τους συγγενείς της».

Η Γκασίνσκαγια είχε σχέση με τον φωτογράφο της Daily Mirror, Γκρεμ Φλέτσερ, υπό την καθοδήγηση του οποίου βρήκε δουλειά ως επαγγελματίας χορεύτρια ντίσκο και DJ, και εμφανίστηκε σε πλήθος τηλεοπτικές εκπομπές. Σε συνέντευξή της στην πρώτη αυστραλιανή έκδοση του Penthouse, όπου πόζαρε σχεδόν γυμνή και έλαβε 15.000 δολάρια για την τολμηρή φωτογράφιση, η Γκασίνσκαγια ανέφερε: «Στη Ρωσία, δεν κάνουμε αυτά τα πράγματα ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να θεωρηθεί σέξι».

Ο γάμος της με έναν κτηματομεσίτη στο Σίδνεϊ το 1984 διαλύθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα και η Γκασίνσκαγια μετακόμισε στο Λονδίνο, για να ζήσει με την οικογένειά της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

πηγή ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Σήμερα ανακοινώθηκαν 54 νέοι θάνατοι από τη νόσο COVID-19, 407 άτομα νοσηλεύονται…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel