Η Σπηλιά του Πυθαγόρα στη Σάμο.

Το σπήλαιο του Πυθαγόρα, ένα από τα πιο ξακουστά σπήλαια της χώρας μας, βρίσκεται στους ανατολικούς λόφους στου Όρους Κέρκη στη Σάμο και σε υψόμετρο 320μ.περίπου. Αριστερά από την είσοδο υπάρχει ένα βάραθρο και στα 10μ ένα μεγαλύτερο στο χείλος του οποίου υπάρχει μια μικρή δεξαμενή που συγκεντρώνει το νερό από τις σταγόνες της οροφής.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δυο σπηλιές και οι συνδυασμένες εσοχές σε αυτό το πανέμορφο βουνό, προσδίδονται, και οι δύο, στον γνωστό φιλόσοφο και ιδιοφυή μαθηματικό.

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος μαθηματικός και γεωμέτρης , πατέρας του πυθαγορείου θεωρήματος, γεννήθηκε στην Σάμο γύρω στο 580π.Χ και απεβίωσε στην Ιταλία γύρω στο 490π.Χ.

Τι σχέση έχει ο Πυθαγόρας με αυτές τις σπηλιές;Σύμφωνα με μία εκδοχή εδώ κρύφτηκε από τον Πολυκράτη – τον κακό και πολεμοχαρή τύραννο της Σάμου. Το Όρος Κέρκη είναι το υψηλότερο βουνό του νησιού, καθώς και όλων
των νησιών του Αιγαίου.

Όταν φτάνει κανείς στην κρυμμένη άγρια φύση των σπηλαίων μπορεί να δει τη θάλασσα που βρέχει την παραλία Βοτσαλάκια (που είναι περίπου δυο μίλια μακριά) και την πανέμορφη κοιλάδα απο κάτω. Η πρόσβαση στα σπήλαια είναι κάπως απαιτητική. Και οι δύο σπηλιές είναι κοντά η μια στην άλλη, και πιστεύεται ότι και οι δύο χρησιμοποιήθηκαν από τον Πυθαγόρα. Και, σύμφωνα με δεύτερη εκδοχή χρησιμοποιούνταν για ύπνο και γενικά για διαβίωση και η άλλη, χρησιμοποιούνταν από τον φιλόσοφο για διδασκαλία.

Μπορεί να δει κανείς ότι η σπηλιά που χρησιμοποιούνταν για την καθημερινή ζωή είναι επίπεδη και κατάλληλη για αυτό. Υπάρχουν τρεις σπηλιές μέσα στην πρώτη, αλλά μόνο δυο είναι προσβάσιμες. Αν περπατήσετε λίγα μέτρα μέσα στη σπηλιά, θα βρείτε μια φυσική πηγή που χρησιμοποιήθηκε από τον Πυθαγόρα για πόσιμο νερό.

διάβασε και αυτό  Γυναικεία ηγεσία: Προκαταλήψεις και υπερβάσεις

Σήμερα, θα βρείτε, επίσης, και δυο μικρά εκκλησάκια στο στόμιο των σπηλαίων, – το εκκλησάκι της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας και το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη.

Το εκκλησάκι της Παναγίας Σαραντασκαλιώτισσας πήρε αυτό το προσωνύμιο από τα 40 σκαλιά που πρέπει να ανεβεί ο επισκέπτης να φτάσει σε αυτό. Φέρει δε και το όνομα Παναγία Φανερωμένη και πανηγυρίζει στις 8
Σεπτεμβρίου.

Όπως τονίσαμε και παραπάνω, η πρόσβαση είναι δύσκολη. Υπάρχει ένα μονοπάτι 300 μέτρων που οδηγεί στις σπηλιές, είναι καλά σηματοδοτημένο κατά μήκος όλης της διαδρομής. Ωστόσο, όσο πλησιάζετε στα σπήλαια και
στο τέλος του μονοπατιού, η διαδρομή γίνεται πολύ πιο απότομη και η πεζοπορία μετατρέπεται σχεδόν σε σκαρφάλωμα.

Όταν φτάσετε και άρα έχετε δώσει την απαραίτητη προσοχή στο απότομο μονοπάτι, πάρτε λίγο χρόνο και απολαύστε το πανέμορφο τοπίο που βρίσκεται μπροστά σας. Μια αχανής κατάφυτη κοιλάδα και η παραλία στο
φόντο θα έδιναν στον φιλόσοφο και τους ακολούθους του την καταλληλότερη κρυψώνα από τους τυράννους που τους κυνηγούσαν…

Πηγή: samosvoice.gr-samos24.gr

Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

kalitheapress gr

kalitheapress gr

kalitheapress gr


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel