Θεανώ Φωτίου – Αν. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης / ΣΥΡΙΖΑ

Νότιος Τομέας: “Θα κερδίσουμε τη μάχη της 7ης Ιουλίου γιατί δεν συνθηματολογούμε, αλλά δείχνουμε έργο για τους πολίτες”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

epikairo.com – kalitheapress

Με υποδέχτηκε στο γραφείο της με ένα ζεστό χαμόγελο και μιαν ευγένεια σύμφυτη με τον χαρακτήρα της, με μια σεμνότητα που στο πρόσφατο παρελθόν δεν την πολυσυνήθιζαν οι υπουργοί. Μέσα εκεί δεν βλέπεις την, συχνά επίπλαστη, μεγαλοπρέπεια ενός υπουργικού γραφείου αλλά ένα χώρο που «πέφτει» πολλή δουλειά.  Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, άλλωστε, αυτό έχει ως σήμα κατατεθέν. «Δεν μ αρέσει να λέω πολλά», μου λέει. «Προτιμώ την παραγωγή έργου, προς όφελος του πολίτη» … Μέσα σε ένα περιβάλλον, λιτό και εξαιρετικά καλαίσθητο – αρχιτέκτων γαρ, η υπουργός – μου λέει ότι κατεβαίνει υποψήφια στο νότιο τομέα των Αθηνών, όχι επενδύοντας σε εντυπωσιασμούς, αλλά σε χειροπιαστό έργο. Η συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στο epikairo.com  και στο Kallithea press συνδυάζει την πείρα της στην αριστερά αλλά και τις χειροπιαστές αποδείξεις, ότι πάλεψε με προβλήματα και νίκησε πολλά από αυτά. Δηλώνει αισιόδοξη όχι ως «όμηρος» σε μια αναγκαστική προεκλογική «μανιέρα» αλλά γιατί ξέρει από πρώτο χέρι το έργο που έχει παραχθεί … Και εξηγεί γιατί το  «στις 7 Ιουλίου ψηφίζουμε για τη ζωή μας» δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά ένα πραγματικό διακύβευμα…

-Κυρία  υπουργέ. το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ προ της κάλπης της 7ης Ιουλίου είναι “τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας”. Μπορείτε να μου το αναλύσετε στην πράξη; Τι θα σημαίνει “συνέχεια με ΣΥΡΙΖΑ”  και τι μια ενδεχόμενη επικράτηση της ΝΔ;

-Η «αποκάλυψη» του προγράμματος της ΝΔ που επιμελώς έκρυβε ο κ. Μητσοτάκης όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες είναι η απάντηση στο ερώτημά σας. Εγώ θα σταθώ στα σημεία εκείνα που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο μου τα οποία αν τα δει κανείς προσεκτικά δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για πρόγραμμα-Αρμαγεδδών.  Ας δούμε τι λέει και τι δεν λέει ο κ. Μητσοτάκης:

 Για το παιδί

Το σχέδιο της Ν.Δ. για το παιδί αφορά όπως τα επιγράφει μόνο εργαζόμενους γονείς και νέες οικογένειες, όχι όλες τις οικογένειες. Αυτό σημαίνει:

  1. Ότι κόβει την δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε χιλιάδες άνεργες μητέρες που την παίρνουν σήμερα. Δηλαδή επαναφέρει τα 79.000 μόνο voucher που έδινε πριν το 2015.  Εμείς φέτος καλύπτουμε όλα τα παιδιά (140.000).  Η υπόσχεση της Ν.Δ. ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών παραβλέπει ότι  δεν υπάρχουν ούτε ιδιωτικές, ούτε δημοτικές θέσεις σήμερα διαθέσιμες.  Για αυτό ιδρύουμε εμείς νέες θέσεις με 100 εκατ. ευρώ.

2.Τα μέτρα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους σημαίνουν ότι κόβει αυτόματα σε πάνω από 60.000 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων (το 70% τους συνολικού αριθμού) τις σημαντικές αυξήσεις που τους δόθηκαν από την κυβέρνηση της Αριστεράς (μέχρι 88%), ότι όλες οι μονογονεϊκές οικογένειες χάνουν αυξήσεις μέχρι 60%, χάνουν αυξήσεις χιλιάδες οικογένειες με ένα και δύο παιδιά, δηλαδή από 1,1 δις ευρώ που ξοδεύουμε σήμερα πάει στα 650 εκ. ευρώ που έδιναν εκείνοι.

3.Καταργεί τα σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά του δημοτικού (600.000 μαθητές) που κοστίζουν όσο το διχίλιαρο που υπόσχεται σε κάθε νεογέννητο (180 εκατ. ευρώ).  Εμείς παραλάβαμε προϋπολογισμό για παιδιά 822 εκ. ευρώ και που φτάσαμε 1 δις 416 εκατ. ευρώ.

Για την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή:

Η Ν.Δ. που μέχρι το 2015 δεν είχε δώσει ούτε ένα ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της φτώχειας και της παιδικής φτώχειας, έγινε ξαφνικά γενναιόδωρη.  Θα δώσει 1 δις ευρώ για το ΚΕΑ σε 800.000 συμπολίτες μας λέει.  Εμείς με το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και με το ΚΕΑ καλύψαμε 700.000 συμπολίτες μας και φροντίσαμε το 20% να βρει δουλειά.  Προχθές βγήκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018.  Η φτώχεια και η παιδική φτώχεια έπεσαν κάτω από τα επίπεδα του 2008 (προ κρίσης).  Με τη μείωση της φτώχειας και την αύξηση της απασχόλησης μειώθηκαν και οι δικαιούχοι του ΚΕΑ στις 450.000.

  • Θα κοπεί το επίδομα στέγης που το παίρνουν σήμερα 700.000 συμπολίτες μας, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργούν οι ελαφρύνσεις για τους πλούσιους.
  • Για τον ίδιο λόγο θα καταργηθεί το αφορολόγητο των αναπηρικών επιδομάτων. Αυτό το νομοθετήσαμε εμείς, διότι τα αναπηρικά επιδόματα είναι μέρος όσων χρειάζονται οι ανάπηροι για να ζουν με ισοτιμία».

Τώρα, μπορεί ο λαός να δει καθαρά, πόσα θα αναγκαστεί να πληρώσει από την τσέπη του με την Ν.Δ.! Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της 7ης Ιουλίου κ. Βασιλακόπουλε.

-Ακούω μια έντονη αυτοκριτική διάθεση από κυβερνητικά στελέχη , μετά το δύσκολο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μπορείτε όμως να εντοπίσετε ποια ήταν τα λάθη που οδήγησαν σε αυτό το δύσκολο αποτέλεσμα;

-Είναι βέβαιο ότι κάναμε και λάθη. Τώρα όμως δεν είναι η ώρα της κριτικής και της αυτοκριτικής. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε και θα την κερδίσουμε.

-Γυρίζει κ. υπουργέ ;

-Φυσικά και γυρίζει κ. Βασιλακόπουλε. Το υποστηρίζω από την πρώτη στιγμή, από την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Είναι μια δύσκολη αναμέτρηση, εκτιμώ όμως ότι η ανατροπή είναι εφικτή. Αυτές οι εκλογές δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας, είναι επιλογή τετραετίας. Είναι επιλογή για τις ζωές μας, για τις ζωές των παιδιών μας, για το μέλλον του τόπου. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα. Πώς θα βελτιωθούν  επιπλέον οι συνθήκες της ζωής τους, η καθημερινότητά τους. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία.

-Διακονείτε εδώ και πολλά χρόνια τον πιο νευραλγικό, ίσως τομέα της κυβερνητικής πολιτικής γιατί εκεί χτίζεται η κοινωνική συνοχή και τα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά της πολιτικής. Με δεδομένο αυτό θα ήθελα να μου πείτε τι παραλάβετε, σε αυτόν τον τομέα 4,5 χρόνια πριν, τι αφήνετε ως παρακαταθήκη  και ποια είναι η προτεραιότητα σας, για την επόμενη περίοδο, αν εξακολουθήσετε με τη λαϊκή εντολή να είστε υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

-Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση το 2015, βρήκαμε για όλο τον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης 54 δημόσιους υπαλλήλους, 63 ιδρύματα του δημοσίου και χιλιάδες ιδιωτικά που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ και το κράτος δεν γνώριζε τι ακριβώς κάνουν. Το νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε δεν εφαρμοζόταν. Τα επιδόματα ήταν ένα πραγματικά ξέφραγο αμπέλι, μια τεράστια πελατειακή υποδομή. Γι αυτό κάναμε όλο το σύστημα ψηφιακό, ώστε το υπουργείο να μπορεί να ελέγχει και οι πολίτες να έχουν αξιοπρέπεια και ενημέρωση. Έτσι φτιάξαμε ένα νέο σύστημα που βασίζεται σε δύο ψηφιακούς πυλώνες τον ΟΠΕΚΑ και τα 242 Κέντρα Κοινότητας. Πρώτον, όλα τα επιδόματα αποδίδονται σε μηνιαία βάση από ένα ενιαίο φορέα, τον ΟΠΕΚΑ. Δεύτερον για την ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματά τους, ώστε να μην τρέχουν πίσω από βουλευτές, υπουργούς κτλ, φτιάξαμε τα 242 κέντρα κοινότητας , τα οποία η ΝΔ καταψήφισε.

Τρίτον, καταγράψαμε όλα τα ιδιωτικά ιδρύματα πρόνοιας που υπάρχουν στη χώρα. Είναι 1.600 και έχουμε ήδη έτοιμο νόμο που ορίζει ενιαίους κανόνες για τη λειτουργία τους, ώστε να μην υπάρχουν τα σκάνδαλα του Γηροκομείου Αθηνών και του Ασύλου Ανιάτων κοκ. Ήμασταν και η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που οι διαδικασίες για την αναδοχή και υιοθεσία κρατούσαν από 6 έως 8 χρόνια. Με το νόμο που φέραμε, μειώσαμε αυτό το διάστημα σε 8-12 μήνες. Ήδη τους δύο πρώτους μήνες  λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν κατατεθεί περισσότερες από 730 αιτήσεις για αναδοχή και υιοθεσία.

Επίσης, αποσυνδέσαμε τα αναπηρικά επιδόματα από την εργασία, γιατί στόχος μας είναι όλα τα άτομα με αναπηρία να βρουν εργασία, γι’ αυτό και ψηφίσαμε το 15% των θέσεων που προκηρύσσονται στο δημόσιο να αφορούν τους ΑμεΑ.

Εστιάζουμε στην ενίσχυση των πολιτικών για το παιδί. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το παιδί ήταν ύψιστη προτεραιότητα από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό και προχωράμε σε μεγάλα μέτρα, όπως κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, δίνοντας vouchers για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα παιδιά, είτε σε δημοτικούς, είτε σε ιδιωτικούς σταθμούς.

Σχεδιάζουμε, επίσης την επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα δημοτικά σχολεία (600.000 γεύματα κάθε μέρα) μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στόχος μας επίσης είναι κανένα παιδί να μην είναι σε ίδρυμα. Υπολογίζουμε ότι και τα 2.500 παιδιά που είναι σήμερα εκεί, θα πάνε σε οικογένειες και στηρίζουμε τους ανάδοχους γονείς με αύξηση της αποζημίωσης που παίρνουν. Τέλος, θέλουμε να διευρύνουμε τις μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε, δηλαδή τα 242 Κέντρα Κοινότητας θα αποκτήσουν άλλα 100 κέντρα για τη στήριξη της οικογένειας. Δημιουργούμε 150 κέντρα για την τρίτη ηλικία τα κέντρα ΟΦΗΛΙ (Ολοκληρωμένη Φροντίδα Ηλικιωμένων), όπου συνδέουν το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ.

Καταφέραμε κ. Βασιλακόπουλε και ρίξαμε τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια (σύμφωνα με τα προχθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) στα προ κρίσης επίπεδα. Δεν επαναπαυόμαστε, αλλά υπολογίζουμε ότι στα τέσσερα επόμενα χρόνια, αν συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, θα φτάσουμε τους μέσους όρους της Ευρώπης. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, να μιλήσουμε με το λαό με ειλικρίνεια, αποδεχόμενοι λάθη και παραλείψεις, με θάρρος και αγάπη γι’ αυτά που ξεκινήσαμε και γι’ αυτά που μπορούμε να συνεχίσουμε.

-Θα θελα να κλείσουμε, με ένα προσωπικό σας μήνυμα στους πολίτες της Νότιας Αθήνας…

-Για εμάς στην Αριστερά κ. Βασιλακόπουλε, τα μηνύματα δεν είναι προσωπικά, είναι συλλογικά. Όπως και οι δράσεις και οι αγώνες δεν είναι προσωπικοί είναι συλλογικοί. Εκείνο που θα ήθελα να πω στους πολίτες είναι ότι παραλάβαμε το 2015 μια χώρα χρεοκοπημένη, με 1.5 εκ. ανέργους,  με διαλυμένες τις κοινωνικές δομές, με διαλυμένο παραγωγικό ιστό, χωρίς πολιτικές πρόνοιας, έρμαιο των δανειστών και  του ΔΝΤ. Δώσαμε, με την κοινωνία στο πλάι μας, μια τεράστια μάχη για να επουλώσουμε πληγές και να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε πρώτα αυτούς που είχαν περισσότερη ανάγκη,  ώστε να φτάσουμε σιγά σιγά, βήμα το βήμα, εδώ που είμαστε σήμερα.

Ζητάμε εκ νέου την ψήφο και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για ισότητα, κοινωνική ευημερία, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Με ανάπτυξη για όλους, με ποιοτικές, σταθερές και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, με λιγότερους φόρους, με ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και πανεπιστημίων και με δημόσιο σύστημα ασφάλισης. Αυτό είναι το μήνυμά μας.

http://epikairo.com

Facebook Comments Box

Απάντηση