Θοδωρής Ψαλιδόπουλος: Το Μήνυμα 80ής ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

Η 80ή επέτειος του «ΟΧΙ» τιμάται φέτος σε συνθήκες, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη μαζική συμμετοχή των πολιτών και της νεολαίας στους εορτασμούς. Στη συνείδηση, ωστόσο, του σύγχρονου Ελληνισμού η φετινή επέτειος της εισόδου της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και της έναρξης της αντίστασης στο φασισμό και το ναζισμό θα παραμένει πάντοτε συνυφασμένη με την δικαστική καταδίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής «Χρυσής Αυγής».

Θα είναι πάντοτε η χρονιά – ορόσημο για την περαιτέρω ενδυνάμωση και την ανανέωση των αγώνων των δημοκρατικών πολιτών, ώστε να εκριζωθούν οι γενεσιουργές αιτίες των φασιστικών μορφωμάτων.
Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» συμμετέχει σ’ αυτή τη σπουδαία επέτειο, με το νου και την καρδιά της στους αγώνες, με τους οποίους η πόλη έχει συνδεθεί. Τιμά τη μνήμη του Διοικητή του Αποσπάσματος Πίνδου Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, του Κυβερνήτη του Υ/Β «Γλαύκος» Πλωτάρχη Βασιλείου Αρσλάνογλου και του Υποπλοιάρχου του Ιωάννη Κωστάκου. Εξακολουθεί να εμπνέεται από τον πατριωτισμό και την ηρωική θυσία των ΕΠΟΝιτών της Μάχης της οδού Μπιζανίου, των εκτελεσθέντων από τις δυνάμεις της ναζιστικής Κατοχής και τους συνεργάτες τους στο Μπλόκο, στην οδό Σπάρτης και τα Περόνια. Καθοδηγείται από την
προσήλωση των πρωταγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των μαχητών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, στις ηθικές και πολιτικές αξίες της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολλοί απ’ αυτούς εκπροσώπησαν στη συνέχεια επί μακρόν, με υποδειγματικό ήθος και διακεκριμένη εντιμότητα, τις προσπάθειες της Αριστεράς, ώστε ο Δήμος Καλλιθέας να προσανατολιστεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών.

kalitheapress gr

Η σκέψη μας συνοδεύει το ευρωπαϊκό όραμα του Υποσμηναγού Κωνσταντίνου Περρίκου και των συναγωνιστών του στην ΠΕΑΝ.
Υπερβαίνοντας τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου, ζήτημα τιμής και στοιχείο της φυσιογνωμίας της σύγχρονης Καλλιθέας πρέπει να καταστεί η ανάδειξη της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης.

διάβασε και αυτό  ΕΛΛΗΝΕΣ για την ΚΑΛΛΙΘΕΑ--Ο Μπουγας Τρύφων για τη Σχολική Χρονιά.
kalitheapress gr

Η ολοκλήρωση της ανακαίνισης του μουσειακού χώρου και του μνημείου στην οδό Μπιζανίου, έργων των διοικήσεων της Αριστεράς, όπως και η άμεση επανέναρξη των ενεργειών για τη δημιουργία Χώρου Ιστορικής Μνήμης στο Τυπογραφείο του ΕΑΜ, στην οδό Σκρα 31, θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

kalitheapress gr

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην οικοδόμηση της πλέον ευρείας αντιφασιστικής ενότητας του λαού μας και ενός κράτους, σταθερά προσανατολισμένου στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, στην προστασία και προαγωγή των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Η ιδέα της εθνικής ενότητας ήταν πάντοτε κρίσιμη για την πορεία του τόπου. Γίνεται και πάλι αναγκαία, καθώς η χώρα ευρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις σε βάρος της, εξαιτίας της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και της αδυναμίας των διεθνών θεσμών να την αναχαιτίσουν. Σ’ αυτές τις περίπλοκες περιστάσεις, η έμπνευση από το ιστορικό παρελθόν, η κατανόηση των επιτευγμάτων και η συνειδητοποίηση των τραγωδιών μπορούν και πρέπει να εκφράζονται από τους σύγχρονους αγώνες για την πατρίδα της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Φορτηγό πλοίο συγκρούστηκε με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού λίγο έξω…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: