Ιαπωνία: Στο θρόνο ο νέος αυτοκράτορας

Ο νέος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο ανέλαβε σήμερα επισήμως τα καθήκοντά δεσμευόμενος να εργαστεί ως σύμβολο του έθνους και της ενότητας του λαού.

Ο 59χρονος Ναρουχίτο διαδέχθηκε τον πατέρα του Ακιχίτο, που παραιτήθηκε έπειτα από τρεις δεκαετίες στο θρόνο. Η ανάρρησή του στον Θρόνο των Χρυσανθέμων επισημοποιήθηκε στη διάρκεια τελετής το πρωί.

Ο Ναρουχίτο, ο πρώτος αυτοκράτορας που γεννήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανατροφή του οποίου ανέλαβαν αποκλειστικά οι γονείς του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το έργο των γονιών του τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και τόνισε ότι νιώθει δέος για τις ευθύνες που αναλαμβάνει.

«Εύχομαι ειλικρινά την ευτυχία του λαού και την περαιτέρω πρόοδο της χώρας, αλλά και παγκόσμια ειρήνη» τόνισε κατά την τελετή ενθρόνισης. Αυτοκρατορικοί θαλαμηπόλοι μετέφεραν στην αίθουσα κρατικές και προσωπικές σφραγίδες καθώς και δύο από τους «Τρεις Ιερούς Θησαυρούς» της Ιαπωνίας: ένα σπαθί και ένα κόσμημα, τα οποία μαζί με έναν καθρέφτη είναι σύμβολα του θρόνου.

Στη διάρκεια της τελετής στο πλευρό του νέου αυτοκράτορα βρισκόταν ο αδελφός του, ο πρίγκιπας διάδοχος Ακισίνο. Η σύζυγός του, η αυτοκράτειρα Μασάκο, δεν ήταν στην αίθουσα, όπως προστάζει η παράδοση βάσει της οποίας απαγορεύεται στις γυναίκες της αυτοκρατορικής οικογένειας να παρακολουθήσουν την τελετή. Ωστόσο για πρώτη φορά παρούσα ήταν μία γυναίκα, η 55χρονη Σατσούκι Καταγιάμα, υπουργός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Η επίσημη ενθρόνιση του Ναρουχίτο θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο την οποία θα παρακολουθήσουν αξιωματούχοι από την Ιαπωνία και όλο τον κόσμο.

Πηγή: Reuters

Facebook Comments Box

Απάντηση