Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκη

Ανηφορίζοντας την Αγνώστου Στρατιώτου, στο πλάι της αρχαίας Αγοράς, φτάνεις στην Αγίου Δημητρίου: απέναντί σου βρίσκεται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης, ο μεγάλος ναός του Αγίου Δημητρίου με εντυπωσιακό προαύλιο και μεγαλόπρεπο εσωτερικό. Όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό προσευκτήριο που κτίστηκε μετά το 313 στα ερείπια ρωμαϊκού λουτρού στο οποίο μαρτύρησε ο άγιος, το 303 – σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση, από το σημείο ανέβλυζε μύρο, εξ ου και Μυροβλήτης. Στα μέσα του 5ου αιώνα ο έπαρχος του Ιλλυρικού Λεόντιος, επειδή πίστεψε πως ο άγιος τον θεράπευσε από αρρώστια, έκτισε μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, η οποία όμως κάηκε γύρω στο 620. Μια εντυπωσιακή πεντάκλιτη βασιλική υψώθηκε αμέσως μετά στο σημείο και τότε κατασκευάστηκε το κιβώριο, που θεωρείται ο «οίκος του Αγίου Δημητρίου». Το 1493 η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί με το όνομα Κασιμιέ. Αποδόθηκε στους χριστιανούς το 1912.


Η ιστορία των καταστροφών συνεχίστηκε το 1917 με τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, όταν η φωτιά σταμάτησε μόνο αφού έκαψε ολοκληρωτικά τον μεγαλοπρεπή ναό με τα περίφημα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες του. Έμειναν μόνο οι τοίχοι και οι μαρμάρινες κολόνες. Ωστόσο κατά την έρευνα και την προετοιμασία που έγινε τα επόμενα χρόνια για την αποκατάστασή του, ήρθαν στο φως σημαντικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Η αναστήλωση, με διάφορα εμπόδια και ενώ μεσολάβησε ο πόλεμος του 1940, ολοκληρώθηκε το 1948 και η εκκλησία λειτούργησε ένα χρόνο αργότερα, στη γιορτή του αγίου. Ο ναός στεγάστηκε με τσιμεντένια δοκάρια για το φόβο μελλοντικής πυρκαγιάς. Οι κιονοστοιχίες αποκαταστάθηκαν, συμπληρώθηκε ο μαρμάρινος διάκοσμος και στερεώθηκαν τα ψηφιδωτά που είχαν ανακαλυφθεί. Το 1978 τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου επέστρεψαν από το αβαείο του San Lorenzo in Campo της Ιταλίας όπου είχαν μεταφερθεί και τοποθετήθηκαν σε αργυρή λάρνακα όπου φυλάγονται σήμερα. Μεγάλες φορητές εικόνες για το τέμπλο ζωγράφισαν καλλιτέχνες όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Σπύρος Βασιλείου κ.α.
Στη νοτιοανατολική γωνία υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Ευθυμίου, μια μικρή τρίκλιτη βασιλική του 9ου-10ου αιώνα με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες των αρχών του 14ου αιώνα.

H KΡΥΠΤΗ

διάβασε και αυτό  Αναστάτωση στην Πάτρα: Έπαιξαν μπουνιές στη μέση του δρόμου... για μία προσπέραση

‘Eνα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης με ατμόσφαιρα ιδιαίτερα υποβλητική κρύβεται κάτω από το εγκάρσιο κλίτος του ναού του Αγίου Δημητρίου. Στην κρύπτη, που ήταν το ανατολικό τμήμα του ρωμαϊκού λουτρού όπου στα βυζαντινά χρόνια σύμφωνα με την παράδοση ανέβλυζε το αγίασμα, έχει οργανωθεί έκθεση με τη γλυπτή διακόσμηση του ναού σε διάφορες φάσεις της ιστορίας του:  έργα που διασώθηκαν από την πυρκαγιά ή βρέθηκαν στις ανασκαφικές έρευνες. Το πιο εντυπωσιακό σημείο είναι ο κεντρικός ημικυκλικός χώρος με πέντε κόγχες και τριπλή δεξαμενή όπου έρεε το μύρο (τρεις φάσεις, 4ος, 6ος και 12ος-13ος αιώνας), αρχιτεκτονικά γλυπτά του 5ου αιώνα, θραύσματα του κιβωρίου της Αγίας Τράπεζας του 13ου αιώνα, θραύσματα μνημείου του 14ου αιώνα, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες του ναού. Υπάρχει και χωριστή είσοδος για την κρύπτη στην ανατολική πλευρά του ναού.

πηγή ble.com

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
 Στη θε­ο­φύ­λα­κτη μη­τρό­πο­λη των Θεσ­σα­λο­νι­κέ­ων, γεν­νή­θη­κε το 280 και με­γά­λω­σε…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: