ΔιεθνήΚοινωνίαΝεολαίαΠολιτισμός

Καλοκαίρι 2020 …προορισμός Ελλάδα…

Ο τουρισμός αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας στη εποχή του κορωνοϊού. Κυβέρνηση και φορείς εργάζονται πυρετωδώς για να εκπονήσουν ένα βιώσιμο πλάνο για να διασωθεί η σεζόν.

H κυβέρνηση χαράσσει τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό, προωθώντας την εικόνα της χώρας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, χάρη στα έγκαιρα περιοριστικά μέτρα που κράτησαν σε χαμηλά επίπεδα τόσο τον αριθμό κρουσμάτων, όσο και των νεκρών.
Την ίδια ώρα πολλά είναι τα δημοσιεύματα σε έγκριτα διεθνή Μέσα, τα οποία αφιερώνουν πρωτοσέλιδα άρθρα στην επιτυχία της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Άρθρα τα οποία προτρέπουν τους τουρίστες να επισκεφθούν το φετινό καλοκαίρι την «ασφαλή» Ελλάδα.
«Θα πάμε διακοπές; Ας αποφασίσουν οι Έλληνες» – Η πρόταση αρθρογράφου της Bild


Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit επικεντρώνεται στο σημερινό της φύλλο στον τουρισμό τον καιρό της πανδημίας. Τίτλος του πρωτοσέλιδου «Ο άνθρωπος θέλει να βγει έξω». Σε άρθρο που επιγράφεται «Ποιος θα μας αφήσει να μπούμε στη χώρα;», η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στις προετοιμασίες σειράς χωρών για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.
Ανάμεσά τους Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Σουηδία. Στη στήλη για την Ελλάδα η εβδομαδιαία εφημερίδα επισημαίνει: «Η Ελλάδα κατάφερε επιτυχώς να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, εφαρμόζοντας μερικά από τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη και διεκδικεί ήδη από τώρα κομμάτι της τουριστικής πίτας.
Η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε Ομάδα Δράσης και διαπραγματεύεται με τους γερμανικούς τουριστικούς κολοσσούς TUI και DER τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου υγειονομικής ασφάλειας. Σύμφωνα με αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται μεγαλύτερες συναθροίσεις ατόμων σε παραλίες και πισίνες, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες οφείλουν να είναι εξοπλισμένες με αντισηπτικά».
Bild: Mία χώρα δίνει ελπίδα – Η Ελλάδα
«Mεγάλη ανησυχία για τις καλοκαιρινές διακοπές», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild δίνοντας ταυτόχρονα και τη λύση. «Αν και το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά, φέτος τα σχέδια των διακοπών συνεχίζουν να εκκρεμούν καθώς με την πανδημία του κορωνοϊού εκατομμύρια πολίτες δεν ξέρουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση εν μέσω πανδημίας της νόσου Covid-19».
Η κυβέρνηση του Βερολίνου εξέδωσε παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία για τους τουρίστες μέχρι τουλάχιστον τις 14 Ιουνίου. “Οι Γερμανοί δεν πρέπει όμως να συνεχίσουν να ανησυχούν για τις διακοπές τους καθώς μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα, μία χώρα τους δίνει ελπίδα! Η Ελλάδα”, γράφει η εφημερίδα.
Telegraph: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος μετά τον κορωνοϊό
Ως ιδανικό προορισμό διακοπών παρουσιάζει την Ελλάδα και η βρετανική Telegraph, που μάλιστα σημειώνει ότι η χώρα μας «δεν έχει ανταγωνιστή». Στο ρεπορτάζ γίνεται αφιέρωμα στις ομορφιές της Ελλάδας, ενώ ο συντάκτης αναφέρεται σε όλα όσα πρέπει να αναζητήσει ένας ξένος τουρίστας στην Ελλάδα.
Ημέρα της Γης 2020: Εικονικό ταξίδι στους ασυναγώνιστους προορισμούς της Ελλάδας!
Αν και το επόμενο ταξίδι του Όλιβερ Σμιθ της Telegraph, ήταν προγραμματισμένο για τα τέλη Μαΐου, με προορισμό την Ελβετία και τις ιταλικές λίμνες με τρένο, ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί.
«Θα ήθελα να σκέφτομαι πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μας έχει δοθεί το πράσινο φως για να ξεφύγουμε από τις δικές μας ακτές. Αν συμβεί αυτό, θα έχω περάσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να φύγω εκτός Αγγλίας. Και υπάρχει μια χώρα που θα ήθελα να επισκεφθώ πάνω από όλες τις υπόλοιπες», γράφει.

διάβασε και αυτό  5o Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Compartments Dance Project» Υποβολή προτάσεων έως 20/06/2022 Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Ο Σμιθ αναφέρει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα θελήσουν να περάσουν διαφορετικά τις διακοπές τους, ενδεχομένως σε κάποιους εξωτικούς προορισμούς. «Όχι όμως εγώ. Θα ψάξω για κάτι οικεία καθησυχαστικό, μια χώρα που γνώρισα και αγαπώ, όπου οι καλές διακοπές είναι εγγυημένες». Ο προορισμός των ονείρων του είναι ένα μέρος όπου οι Βρετανοί είναι πάντα ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές αγκάλες και όπου ο ήλιος λάμπει πάντα. Αυτό που θέλει είναι η παρθένα νησιωτική ζωή, τα ανεπιτήδευτα φαγητά και καταλύματα, οι ήσυχες παραλίες, βόλτες σε καταπράσινα λιβάδια και μια πλήρη απομάκρυνση από τις πιέσεις της σύγχρονης ζωής.
Τα 14 μικρά ελληνικά νησιά για διακοπές μακριά από τα πλήθη
Σε ένα άλλο άρθρο της η «The Telegraph» υμνούσε τα μικρά ελληνικά νησιά, προτείνοντας στους Βρετανούς τουρίστες να τα επιλέξουν για τις διακοπές τους, τόσο για την ομορφιά τους, όσο και για τον ελάχιστο πληθυσμό τους, ο οποίος επιτρέπει την τήρηση της κοινωνικής απόστασης που απαιτεί ο κορωνοϊός.
Η απλότητα, οι ειδυλλιακές παραλίες, οι ερημικές τοποθεσίες και τα αγνά, παραδοσιακά προϊόντα, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται θετικά.
Τα 14 νησιά που εκθείαζε η βρετανική εφημερίδα, είναι η Κίμωλος των 910 μόνιμων κατοίκων, η Τήλος με 780 κατοίκους, η Φολέγανδρος, με πληθυσμό 765 κατοίκους, το Καστελόριζο με 492 κατοίκους, η Χάλκη με 478 κατοίκους, τα Ψαρά με 448, τα Κουφονήσια με 399, η Σίκινος με 273, η Ανάφη με 271, η Σχοινούσα με 256, το Αγαθονήσι με 185, η Δονούσα με 167, η Ηρακλειά με 141 και το Μαράθι με μόλις 5 κατοίκους.
Και η ισπανική ABC «ψηφίζει» Ελλάδα για το καλοκαίρι
Άρθρο στο οποίο περιγράφει την καλή κατάσταση και την επιτυχημένη προσπάθεια αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα «ABC».
Στην ηλεκτρονική έκδοση της «ΑBC» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου» και υπότιτλο: «Η έγκαιρη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας και η τήρησή τους από τους Έλληνες, δημιουργούν σχετικά αισιόδοξο κλίμα».
Όπως αναφέρει η αρθρογράφος “στην Ελλάδα, οι ξενοδόχοι, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα και τα ταξιδιωτικά γραφεία άκουσαν με κάποια ανακούφιση τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να λέει στη διάρκεια συνέντευξης την περασμένη Δευτέρα, ότι η τουριστική δραστηριότητα θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, τα οποία προετοίμασε η επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της ελληνικής κυβέρνησης”.
Σχέδιο χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, για ενίσχυση του τουρισμού
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail, χώρες της Ευρώπης εξετάζουν σχέδια, ώστε να συμφωνήσουν πότε θα είναι εφικτά τα ταξίδια και ποιες θα μετάσχουν σε ένα σχήμα όπου θα μπορούν να δέχονται τουρίστες μεταξύ τους. και από το οποίο πιθανότατα θα εξαιρεθεί η Βρετανία.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, έχουν ήδη συγκροτηθεί επίσημες και άτυπες συμμαχίες μεταξύ των χωρών που θεωρούν ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, με τη Γερμανία και την Ιταλία να αρχίζουν να χαλαρώνουν τα lockdown και να λένε ότι οι πολίτες τους θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν θερινές διακοπές.
Jerusalem Post: Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ εξετάζουν «ασφαλή ζώνη» τουρισμού
Τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης για τον τουρισμό επιθυμούν να δημιουργήσουν μεταξύ τους Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος επιβεβαίωσε το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού τουρισμού Γιάριβ Λεβίν, όπως μεταδίδει η The Jerusalem Post.
«Η λογική πίσω από τη δημιουργία ζώνης Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου είναι ότι οι άνθρωποι δείχνουν λιγότερο πρόθυμοι να ταξιδέψουν πολύ τους επόμενους μήνες σε μακρινούς προορισμούς, αλλά μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε επισκέψεις γειτονικών χωρών», σημειώνει το δημοσίευμα της The Jerusalem Post.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Τουρισμός, Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το δημοσίευμα ανέφερε: «Το Ισραήλ είναι ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και προκαταρκτικές φάσεις για το πώς να ευθυγραμμίσουμε τα πρότυπα και τα πρωτόκολλα υγιεινής μας, τα οποία θα επιτρέψουν την επανάληψη των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε αμοιβαία συμφωνία».
Στο μεταξύ, ξετυλίγεται μέρα με τη μέρα το κουβάρι της επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων – από τις αρχές Ιουνίου τα 12μηνης και από τον Ιούλιο τα εποχικά.
Οι πινελιές στον καμβά διαμόρφωσης των υποδομών φιλοξενίας δεν έχουν μπει ακόμη, δεδομένου ότι χιλιάδες ξενοδοχεία και χιλιάδες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων δεν πρόκειται να ανοίξουν φέτος εξαιτίας της αβεβαιότητας, των χαμηλών πληροτήτων και του δυνητικά αυξημένου κόστους λειτουργίας.
Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η Πολιτεία (υπ. Εξωτερικών, φορείς) δεν σχεδιάζει για την ώρα να δώσει ώθηση σε αγορές από όπου δύναται να υπάρξει έκρηξη τουριστών -όπως για παράδειγμα της Ρωσίας μέσα από ευέλικτα προγράμματα ταχείας έκδοσης βίζας (βελτιωμένη έκδοση αυτών που έγιναν το 2013) ή αραβικών χωρών- εκταμιεύοντας το success story διαχείρισης του κορονοϊού.
Εν τω μεταξύ, μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχει διαμορφωθεί μία πρώτη σαφής εικόνα των μέτρων με βάση τα οποία θα λειτουργήσουν ξανά τα ξενοδοχεία, τα αεροδρόμια και οι οργανωμένες παραλίες την ερχόμενη τουριστική σεζόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, οι εισηγήσεις που έχουν φτάσει στον ΕΟΔΥ και φαίνεται ότι έχουν γίνει αποδεκτές είναι οι εξής:
1 Δεν θα κλείνουν τα ξενοδοχεία σε περίπτωση κρούσματος. Θα υπάρχει απολύμανση του δωματίου για την επαναχρησιμοποίησή του.
2 Ολα τα δωμάτια των ξενοδοχείων θα χρησιμοποιούνται. Θα υπάρχουν περιορισμοί στους κοινόχρηστους χώρους, με ειδική διαμόρφωση στη ρεσεψιόν, τηρώντας τα πρότυπα ασφαλείας σε εστιατόρια και μπαρ όπου τα τραπέζια, ακόμη και στο πρωινό, θα κλείνονται με ραντεβού, ενώ θα ενισχυθούν και οι υπηρεσίες room service.
3 Ξενοδοχείο-σημείο αναφοράς, όπου τα κρούσματα θα εισέρχονται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημέρων, σε νομούς και νησιά.
Πτήσεις και tour operators
Την ίδια ώρα, κομβικής σημασίας είναι το άνοιγμα των πτήσεων. Στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ζήτησε μεταξύ άλλων την έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και την ύπαρξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα μέσα Μαΐου μίας συνολικής πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών, ιδίως εν όψει της τουριστικής περιόδου.
Επαφές με μεγάλους tour operators του εξωτερικού πραγματοποιεί αυτές τις μέρες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, εν όψει της έναρξης της φετινής τουριστικής σεζόν, με στόχο αφενός τη σφυγμομέτρηση της ζήτησης και αφετέρου τον συντονισμό των δύο πλευρών με γνώμονα την εξυπηρέτηση των τουριστών που θέλουν να επισκεφθούν το ερχόμενο καλοκαίρι ελληνικούς προορισμούς. Στόχος να εισέλθει η αγορά άμεσα σε τροχιά επανεκκίνησης μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Θεοχάρης επικοινώνησε τις προηγούμενες ημέρες με την Tui, τη Der Turistik, την Jet2 και τον όμιλο Μουζενίδη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για την Ελλάδα παραμένει ενεργό.
Πάντως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, καθοριστικός παράγοντας για να υπάρξει εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα είναι η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, που θα επιτρέψει τον προγραμματισμό των πτήσεων από την πλευρά των αεροπορικών εταιριών, με την υιοθέτηση ενός ενιαίου πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας για όλη την αλυσίδα του τουρισμού που θα ακολουθήσουν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Αυτό αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε, μάλιστα, και η επιστολή που έστειλαν από κοινού προς τον επίτροπο Τιερί Μπρετόν, αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά και πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού της Ε.Ε., οι τουριστικοί σύνδεσμοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Νορβηγία.
Ζωηρό ενδιαφέρον
Οπως τονίστηκε, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση φαίνεται ότι αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγάλο πλεονέκτημα του ελληνικού τουρισμού, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες για την Ελλάδα. Ψήφο εμπιστοσύνης φαίνεται ότι δίνει η μεγαλύτερη πηγή εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, η Γερμανία. Επονται η Αυστρία και οι σκανδιναβικές χώρες, κυρίως η Νορβηγία και η Δανία.
Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον των Βρετανών, αν και βρίσκονται ακόμη σε δεινή θέση εξαιτίας της πανδημίας (λέγεται ότι ο προορισμός για την Ελλάδα θα ανοίξει την 1η Αυγούστου), ενώ την ίδια στιγμή αξιοσημείωτη είναι η ζήτηση από τη Γαλλία, μία ακόμη σημαντική δεξαμενή τουριστών για τη χώρα μας.
Πιο νωχελικά κινείται προς το παρόν η αγορά της Ιταλίας, με τους φορείς του τουρισμού να ποντάρουν φέτος και στην κινητικότητα που χαρακτηρίζει τις βαλκανικές χώρες, ειδικά για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας που στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό.

διάβασε και αυτό  Επιτροπή 2021 ή οι αλεπούδες στο παζάρι;

Facebook Comments Box

Απάντηση