App Icon

Καλοκαιρινές διακοπές: Ταξιδεύοντας παρέα με την “κολλητή” μου . . .τη Μοναξιά

Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και πολλοί άνθρωποι δεν χαίρονται καθόλου. Από τη μία οι τεράστιες οικονομικές πιέσεις και από την άλλη οι δυσκολίες στις σχέσεις έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια τις καλοκαιρινές διακοπές μια περίοδο που πολλοί θα προτιμούσαν να αποφύγουν ή να την περάσουν κάπου ήσυχα μόνοι τους.

«Θα ήθελα να κοιμηθώ γύρω στις 10 Αυγούστου και να ξυπνήσω στο τέλος του μήνα» μου έλεγε πρόσφατα μια χωρισμένη κυρία  με ενήλικα παιδιά που ζουν στην Αμερική.

«Γιατί;», τη ρώτησα.

«Γιατί στις καλοκαιρινές διακοπές η μοναξιά μου γίνεται πιο μεγάλη,» μου εξήγησε.

Τι είναι όμως αυτή η μοναξιά που τόσο κόσμο κάνει να υποφέρει; Για μένα ο τέλειος τρόπος για να περιγράψω τη μοναξιά είναι η διαφήμιση ενός Γερμανικού σουπερμάρκετ που είδα πρόσφατα. Σ΄αυτή, πρωταγωνιστεί ένας παππούς που ζει μόνος του σε ένα όμορφο σπίτι. Καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και τα παιδιά του τον ενημερώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι μαζί του, εκείνος σκαρφίζεται ένα τρόπο για να έρθουν κοντά του με το ζόρι – τους στέλνει ειδοποίηση ότι πέθανε. ‘Ολοι μαζεύονται για την κηδεία του  και ξαφνικά, εμφανίζεται μπροστά τους ολοζώντανος και τους λέει «πώς αλλιώς θα σας έφερνα;»

Ο παππούς αυτός υποφέρει από διπλή μοναξιά: αφενός, είναι κυριολεκτικά μόνος σε ένα άδειο σπίτι. Αφετέρου, τα παιδιά του είναι τόσο μακριά συναισθηματικά ώστε δεν έχουν καν την ανάγκη να είναι μαζί του. Έτσι οδηγείται στο να τα φέρει κοντά του με ένα “κόλπο”. Αυτή, για μένα, είναι η απόλυτη μοναξιά. 

Μοναξιά μπορεί να νιώθει κανείς επειδή δεν έχει ανθρώπους για να κάνει πράγματα μαζί τους. Μοναξιά μπορεί επίσης να βιώνει κάποιος που ενώ βρίσκεται με άλλους  ανθρώπους, δεν επικοινωνεί μαζί τους και δεν αισθάνεται καλά δίπλα τους. Μόνος είναι εκείνος που κάθεται στον καναπέ ενός άδειου σπιτιού. Μονος είναι όμως και εκείνος που κάθεται σε ένα τραπέζι γεμάτο ανθρώπους με τους οποίους δεν μπορεί να συνεννοηθεί και δίπλα στους οποίους νιώθει άσχημα.

‘Οταν λοιπόν μιλάμε για την περίφημη μοναξιά των καλοκαιρινών διακοπών, αναφερόμαστε σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές καταστάσεις. Είτε σε άτομα που δεν έχουν συγγενείς ή φίλους κοντά τους και επομένως περνάνε τις διακοπές μόνοι τους. Είτε σε άτομα που ενώ έχουν κάποιους κοντά τους, δεν νιώθουν καλά μαζί τους και άρα αισθάνονται μόνοι.

Ασφαλώς η μοναξιά, είτε στη μια της έκφανση είτε στην άλλη, είναι μια βαριά και δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση – και γίνεται ακόμα βαρύτερη τις ημέρες των διακοπών για τις οποίες μας έχουν καλλιεργηθεί τόσο υπερβολικές προσδοκίες. Ωστόσο, η μοναξιά δεν είναι μια αρρώστια που από κάπου κολλήσαμε. Είναι απόρροια της όλης νοοτροπίας και του τρόπου ζωής μας. Σε κάποιο βαθμό, η μοναξιά είναι επιλογή. Μπορούμε να επιλέξουμε να ζούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υποφέρουμε από μοναξιά.

Ακόμα και ο γερούλης της διαφήμισης, θα μπορούσε να μην είναι μόνος και να μη χρειάζεται να κάνει κόλπα για να φέρει κοντά του τους δικούς του. Θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει σχέσεις με γείτονές του, με κάποιο σύλλογο ή κέντρο στην περιοχή του. Θα μπορούσε να περάσει με κάποιους  συνομήλικούς του τις καλοκαιρινές διακοπές αφού τα παιδιά του δεν μπορούσαν να είναι κοντά του – και τότε δεν θα ένιωθε μοναξιά γιατί θα ήταν ανάμεσα σε φίλους.

Ας αρχίσουμε λοιπόν να βλέπουμε πιο ενεργητικά τη μοναξιά. Αντί να παραπονιόμαστε διαρκώς ότι κανείς δεν μας καταλαβαίνει, όλοι μας αγνοούν, δεν έχουμε φίλους, δεν έχουμε οικογένεια, είμαστε μόνοι, ας κάνουμε κάτι γι΄αυτό. Φέτος ας αποφασίσουμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και να νικήσουμε τη μοναξιά μας. 

 ΠώςΑκολουθούν μερικές ιδέες. Θα μπορούσαμε, λοιπόν

  • Να φροντίσουμε να έχουμε αληθινή επικοινωνία με τους φίλους μας (τουλάχιστον με εκείνους που εμπιστεύομαστε περισσότερο): να μιλάμε ειλικρινά και να μοιραζόμαστε μαζί τους τις χαρές και τις λύπες μας.
  • Να κάνουμε εθελοντική δουλειά: η προσφορά σε άτομα που βρίσκονται σε δύσκολη θέση θα μας κάνει να νιώσουμε χρήσιμοι και οι εμπειρίες τους θα  διευρύνουν τους ορίζοντές μας.
  • Να γνωρίσουμε νέα άτομα και να καλλιεργήσουμε σχέσεις μαζί τους. Ειδικά αν οι υπάρχουσες σχέσεις μας δεν είναι ικανοποιητικές (και προφανώς δεν είναι αν νιώθουμε μοναξιά), τότε είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε νέες  φιλίες. ‘Ενας καλός τρόπος γι΄αυτό είναι να γραφτούμε σε κάποιο σύλλογο ανάλογο με τα ενδιαφέροντα μας (πχ. λέσχη φωτογραφίας, ομάδα ανάγνωσης βιβλίου, κλπ). Επίσης, στο διαδίκτυο υπάρχουν κλαμπ επικοινωνίας που οργανώνουν δραστηριότητες και φέρνουν κοντά ανθρώπους με παραπλήσια ενδιαφέροντα. ( www.epikinoniaclub.gr )

Φέτος το καλοκαίρι, ας κάνουμε το σπουδαιότερο δώρο στον εαυτό μας – ας τον γλιτώσουμε από τη μοναξιά. Μπορούμε να φτιάξουμε μια ικανοποιτητική ζωή με ουσιαστικές σχέσεις – αρκεί να αποφασίσουμε να δουλέψουμε γι΄αυτό.

Για τις καλοκαιρινές διακοπές λοιπόν, σας εύχομαι ολόψυχα, Υγεία, Αγάπη, ξεκούραση  και …Καλή Δουλειά!!! 

Άρθρο της Τόνιας Γερακάρη, συμβoύλου ανθρωπίνων σχέσεων

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Το ποίημα «Inspirational Poem» του 13χρονου Δημοσθένη-Δημήτριου Δεσποτίδη από την…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel