fbpx
5 °C Athens, GR
28 Ιανουαρίου 2021

Καταστροφική «εισβολή» με… αυτοκίνητα στο Ελαφονήσι! (εικόνες)

Φωτογραφικό «ρεπορτάζ» από την περιοχή του Ελαφονησίου, με στιγμιότυπα «εισβολής» στις προστατευόμενες αμμοθίνες του, με στόχο την «ευαισθητοποίηση και όχι την τιμωρία/εξευτελισμό», δημοσιοποίησε το Lafonisi SOS.

Οπως επισημαίνει «μια ανασκόπηση που έγινε σε φωτογραφικό υλικό του παρελθόντος δείχνει ότι αυτές οι πρακτικές ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον» και διαπιστώνει ότι «οι απαγορευτικές/ενημερωτικές πινακίδες παρ’ όλη τη σαφήνειά τους δεν αρκούν για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ίσως η δημιουργία παρατηρητηρίου ή άλλων μορφών συστηματικού ελέγχου να συμβάλλουν στην αποτροπή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον».

Αναλυτικά, στην ανάρτησή του, το Lafonisi SOS, αναφέρει τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα της καραντίνας, στην περιοχή του Ελαφονησίου, παρατηρούνται περιστατικά ανάλογα με τα γυρίσματα του GNTM στην Ελαφόνησο πριν μερικές μέρες. ΙΧ εισέρχονται καθημερινά στην παραλία, αγνοώντας επιδεικτικά κάθε πινακίδα και κάθε λογική.

Παραμονές Χριστουγέννων, δυτικοί άνεμοι είχαν μεταφέρει και εναποθέσει στο στενό θαλάσσιο κανάλι που χωρίζει το νησί από τη γειτονική ακτή, επαρκή ποσότητα άμμου έτσι το νησί δεν ήταν πλέον νησί. Στις 24 του μηνός αμάξι νεαρού υγιέστατου ζεύγους οδήγησαν το αμάξι τους (Εικόνα 1) μέσα στο νησάκι και το πάρκαραν δίπλα στην περίφραξη για να κάνουν στη συνέχεια ένα μακρινό περίπατο…

Στις 25 του μηνός, αμάξια κινήθηκαν μέχρι το νησάκι αφήνοντας έντονα αποτυπώματα στην άμμο.

Στο διάστημα 25-28 Δεκεμβρίου μηχανή ή μηχανές κινήθηκαν κατά μήκος της νότιας ακτής του νησιού εισερχόμενοι και στις αμμοθίνες, ρίχνοντας προστατευτικό πάσσαλο και αγνοώντας την περίφραξη γύρω από αυτές.

Στις 30/12 αυτοκίνητο μπήκε και στο νερό, μάλλον για να δροσιστεί, αφού ήταν για μεγάλο διάστημα σταθμευμένο σε χώρο που δεν επιτρέπεται η είσοδος περιμένοντας να διακόψουν οι kite surfers την άθλησή τους για να του επιτρέψουν τη διαδρομή αναψυχής.

Είναι κρίμα σε μία περιοχή που αποτελεί στολίδι για όλους μας, και ισορροπεί μεταξύ περιοχή ύψιστης φυσικής σημασίας (Natura 2000) και τουριστικού ενδιαφέροντος, να αντιμετωπίζεται με τόση έλλειψη ευαισθησίας. Οι «Παράκτιες αμμοθίνες με είδη Κέδρων» αποτελούν σύμφωνα με την Οδηγία των Οικοτόπων (οδηγία ΕΟΚ 92/43) οικότοπο προτεραιότητας (κωδικός 2250*). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι απειλείται ιδιαίτερα από τη ρύπανση λόγω ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, τη δυσκολία φύτρωσης των σπόρων και από τη διάβρωση των αμμοθινών.

Το αυτοκίνητο που φαίνεται σε άλλη εικόνα είναι σταθμευμένο σε σημείο που απέχει με τα πόδια λιγότερο από 5 μέτρα από επιτρεπόμενο χώρο στάθμευσης. Για να πάει στη θέση όπου φαίνεται χρειάστηκε να κινηθεί για μεγάλη απόσταση σε απαγορευμένη διαδρομή πάνω σε αμμοθίνες.

Αυτή η δημοσίευση έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και όχι την τιμωρία/εξευτελισμό. Ωστόσο, αυτές είναι παρατηρήσεις που έγιναν την τελευταία βδομάδα. Μια ανασκόπηση που έγινε σε φωτογραφικό υλικό του παρελθόντος δείχνει ότι αυτές οι πρακτικές ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον. Παρατηρούμε ότι οι απαγορευτικές/ενημερωτικές πινακίδες παρ’ όλη τη σαφήνειά τους δεν αρκούν για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ίσως η δημιουργία παρατηρητηρίου ή άλλων μορφών συστηματικού ελέγχου να συμβάλλουν στην αποτροπή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον».

Related articles

Romeo + Iουλιέτα του Λευτέρη Γιοβανίδη στο θέατρο Πόρτα

Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Romeo + Ιουλιέτα» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη Δευτέρα 21 έως Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019 στις 21:00 στο Θέατρο Πόρτα   Ο Κροάτης Romeo συναντά και ερωτεύεται την Ελληνίδα Ιουλιέτα σήμερα κάπου στα Βαλκάνια.   Μετάφραση ελληνικά: Γιώργος Μπλάνας Μετάφραση κροατικά: Nick Jeftic Σκηνοθεσία:  Λευτέρης Γιοβανίδης Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης Επιμέλεια κίνησης: Ζωή […]

Σειρά συναντήσεων της αντιπροσωπείας των Ελληνικών Περιφερειών μεεπικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με υψηλόβαθμα στελέχη τηΕυρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες

Με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη η αντιπροσωπεία των Ελληνικών Περιφερειών πραγματοποίησε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και η Αντιπρόεδρος κα Dubravka Šuica, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη με έμφαση στην αξιοποίηση […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *