App Icon

Κιλελέρ-Μαρίνος Αντύπας

“Πολλάκις εδοκίμασα την λόγχη και την φυλακή, κατανοήσας έτσι ότι η πρόοδος της ιδέας έχει ανάγκην αυτοθυσίας και ότι το δέντρο του αγώνα ποτίζεται με αίμα και όχι με νερό”. Οι επιγραμματικές αυτές φράσεις ανήκουν στον Μαρίνο Αντύπα, τον μεγάλο εμψυχωτή των κολίγων του θεσσαλικού κάμπου και είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα “Πανθεσσαλική”, στις 12 Φλεβάρη του 1907, ένα μήνα δηλαδή πριν ο 34χρονος αγωνιστής δολοφονηθεί από τους μπράβους των τσιφλικάδων της περιοχής.

Θυμήθηκα το “επίγραμμα” και τον Αντύπα χτες, που ήταν η επέτειος της δολοφονίας του και είπα να αφιερώσω αυτό το σημείωμα στη μνήμη του. Στην άσβεστη μνήμη του παλικαριού που είχε υποστεί άπειρες διώξεις για τις ιδέες του, αλλά έλεγε σεμνά για τον εαυτό του πως “ούτε άγιος είναι ούτε ήρωας”. “Είμαι – πρόσθετε – απλώς ένας φορεύς χαλίκων για το κτίσιμον ενός δικαιότερου κόσμου… “.

Ο Μαρίνος Αντύπας δεν ήταν Θεσσαλός. Είχε γεννηθεί στα Φερεντινάτα της Κεφαλονιάς το 1873 και ήταν ο πρωτότοκος γιος ενός φτωχού ξυλογλύπτη. Στα 17 χρόνια του, αφήνει τη γενέτειρά του και έρχεται στην Αθήνα για να δουλέψει και να σπουδάσει. Εδώ στην πρωτεύουσα μπαίνει με ορμή στον κοινωνικό και πολιτικό στίβο. Γίνεται μέλος του “Σοσιαλιστικού Συλλόγου” του Σταύρου Καλλέργη και από αυτή τη στιγμή αρχίζουν οι διώξεις και οι κατατρεγμοί σε βάρος του. Η πρώτη σύλληψή του γίνεται τον Οχτώβρη του 1897 για έναν πύρινο λόγο που είχε εκφωνήσει εναντίον του παλατιού στην πλατεία Ομονοίας. Καταδικάζεται σε φυλάκιση ενός χρόνου, αλλά μόλις εκτίει την ποινή του συλλαμβάνεται πάλι για “ηθική αυτουργία” σε απόπειρα δολοφονίας κατά του Γεώργιου του Α. Με την κατηγορία αυτή μεταφέρεται στις φυλακές της Αίγινας και κρατείται αλυσοδεμένος για περισσότερους από έξι μήνες, οπότε αποφυλακίζεται και οδηγείται βίαια στην πατρίδα του. Ας σημειωθεί ότι η δήθεν απόπειρα κατά του Γεωργίου ήταν στημένη, για να κατηγορηθεί ο Αντύπας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δήθεν αποπειραθέντες να σκοτώσουν τον βασιλιά εφυγαδεύθησαν στην επαρχία, ενώ η κυβέρνηση γνωστοποίησε στον κόσμο ότι δήθεν καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν!
Επιστρέφοντας στην Κεφαλονιά ο Αντύπας εκδίδει την εφημερίδα “Ανάσταση”, αλλά συλλαμβάνεται πάλι για την αρθρογραφία του και καταδικάζεται σε τρίμηνη φυλάκιση. Η νέα του περιπέτεια έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας και τη φυγή εντέλει – μετά από διάφορες περιπλανήσεις – του Αντύπα στη Θεσσαλία. Εκεί ο Αντύπας μαζί με άλλα προοδευτικά άτομα της εποχής προσπαθεί να ξυπνήσει τους κολίγους και να τους οργανώσει για να ζητήσουν τα δικαιώματά τους. Οι τσιφλικάδες τότε αντιλαμβάνονται τον “κίνδυνο” που τους απειλεί και αρχίζουν να καταστρώνουν “πλάνα” για την εξόντωση του “ενοχλητικού”. Στις 9 Μάρτη του 1907, ένα από τα “τσιράκια” των τσιφλικάδων, ο Ιω. Κυριακού στήνει καρτέρι στον Αντύπα, στο χωριό Πυργετός και τον πυροβολεί πισώπλατα, με δίκαννο. Ο Αντύπας εξέπνευσε μια ώρα αργότερα στην αγκαλιά του πρωτοξαδέλφου του Παν. Σκιαδαρέση ψιθυρίζοντας: “Ισότης, αδελφότης, ελευθερία”.

Και για την Ιστορία: Ο δολοφόνος του Αντύπα Ιω. Κυριακού ήταν ο ένας από τους δύο δήθεν επίδοξους δολοφόνους του Γεωργίου του Α. Ηταν δηλαδή ένας από τους μετέχοντες στη σκευωρία που είχε οργανωθεί τότε για τη σύλληψη του Αντύπα. Το 1908 ο Κυριακού παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο της Λάρισας και αθωώθηκε για την εκτέλεση του αγωνιστή.

Τρία χρόνια ακριβώς μετά τη δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα, οι κολίγοι ξεσηκώθηκαν στο Κιλελέρ και δικαίωσαν τη θυσία του…

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Πηγή Ριζοσπάστης 
Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
  Γ.Γεννιά στη Βουλή: «Η επίλυση του δημογραφικού αφορά συνολικά…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel