fbpx
13 °C Athens, GR
30 Νοεμβρίου 2020

«Κινδυνεύουν με παραμέληση οι χρονίως πάσχοντες», προειδοποιεί ο Γ. Πατούλης

Στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών επισημάνθηκε ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι χρονίως πάσχοντες, κατά τη διάρκεια της επιδημίας, από την παραμέληση των παθήσεών τους και τη δυσχέρεια πρόσβασης στις υπηρεσίας υγείας.

Όπως τονίστηκε, σε δημόσιες δομές, ειδικά στην Περιφέρεια, εξειδικευμένες κλινικές, όπως οι ογκολογικές, υπολειτουργούν καθώς το υγειονομικό προσωπικό έχει μετατεθεί στις κλινικές covid-19. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι οι χρόνια πάσχοντες παραμελούν την πάθησή τους καθώς η επιδημία έχει δυσχεράνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η ΠΦΥ για να καλυφθεί το κόστος του μοριακού ελέγχου για COVID-19, για όλους τους πολίτες. Παράλληλα, επισημάνθηκε ο κίνδυνος διασποράς του ιού από τη διενέργεια των rapid test από μη εξουσιοδοτημένους φορείς.

Σημειιώθηκε, δε, πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση των προσυμπτωματικών ελέγχων και των προληπτικών εξετάσεων, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 50%, γεγονός που οδηγεί σε νέα υγειονομική βόμβα το επόμενο διάστημα, καθώς πολλοί ασθενείς θα διαγνωστούν σε προχωρημένα στάδια της νόσου τους.

Ειδικά για τους ογκολογικούς ασθενείς, επισημάνθηκε η ανάγκη οι ογκολόγοι και οι ογκολογικοί νοσηλευτές να εξαιρούνται της μετακίνησης στις μονάδες Covid-19, για λόγους προστασίας των ασθενών και εξασφάλισης της συνέχισης των θεραπειών, δεδομένου ότι κάθε καθυστέρηση είναι πιθανό να επιβαρύνει την υγεία τους και να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Επίσης, τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα των νοσοκομείων θα πρέπει να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο για να καλύψουν τις θεραπείες των ασθενών.

«Μία από τις παράπλευρες απώλειες της επιδημίας είναι η παραμέληση της παρακολούθησης των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Είδαμε και κατά το πρώτο διάστημα της καραντίνας ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση ατονούν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από διάφορα αίτια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης. «Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η ενίσχυση της ΠΦΥ και η διασφάλιση της πρόσβασης των χρόνιων πασχόντων στις δομές υγείας για να μη μπουν σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ. Πατούλης.

Πηγή: vradini.gr

Related articles

Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης: Η Τουρκία είχε στόχο να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο

Γ. Πλακιωτάκης: Η Τουρκία είχε στόχο να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο Με αφορμή το συμβάν στην Κω, κατά το οποίο Τουρκική ακταιωρός πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς εμβόλισε σκοπίμως περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε τα εξής: «Η Τουρκία για μία ακόμη φορά […]

Άλλη μια Χαμένη Ευκαιρία – Άρθρο του Αντώνη Αντωνάκου

Ζούμε στη χώρα της ουτοπίας και του πουθενά. Με αυτές τις ιδεοληψίες και τα στρεβλά στερεότυπα έχουμε καταστρέψει πολλές γενεές νέων καθηλωμένοι στην φαντασίωση της «δωρεάν» τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως πυλώνα της ποιότητας και «φύλακα» της ισότητας των ευκαιριών. Όμως είναι εμφανές εδώ και δεκαετίες –για όποιον δεν είναι τυφλωμένος από τις παρωπίδες της δήθεν προοδευτικής […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *