App Icon

ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ.

Η απόφαση της Τουρκίας για την αναστολή του σχεδίου για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί αναμφισβήτητα μία νίκη για τη χώρα μας και παράλληλα μια ηχηρή οπισθοχώρηση του καθεστώτος Ερντογάν, από αυτές που σίγουρα δεν συνηθίζει να κάνει.

Μπορεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να επιθυμούν να κρατηθεί… χαμηλά το ζήτημα της έντασης με την Τουρκία, μετά και την κρίση της 21ης Ιουλίου όπου οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα σύρραξης, ωστόσο, η εμπρηστική ρητορική του καθεστώτος Ερντογάν και η αποστολή του ερευνητικού Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ αναγκάζει την Αθήνα να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση.

Ο «σουλτάνος» είναι σίγουρα «πληγωμένος» μετά τις δύο ήττες από την Ελλάδα σε διάστημα λιγότερο των πέντε μηνών και παρά τα… πίσω βήματα που κάνει, επιθυμεί σίγουρα να απαντήσει. Το απέδειξε εξάλλου μετά τα γεγονότα του Έβρου. Μπορεί να πήρε ένα γερό μάθημα από τον Στρατό Ξηράς και την Ελληνική Αστυνομία στον φράχτη, αλλά δεν πτοήθηκε. Επιχείρησε αντεπίθεση στο Αιγαίο μετά από 4 μήνες και υπέστη ακόμα μία ήττα, αυτή τη φορά από το Ναυτικό και την Αεροπορία.

Για πρώτη φορά μετά τα τραγικά γεγονότα των Ιμίων, η Ελλάδα κλήθηκε να αποδείξει τα αντανακλαστικά της και την αποτρεπτική ισχύ της. Αμέσως μόλις η Τουρκία επιχείρησε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, με στόχο να προσεγγίσει την δεσμευμένη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επέδειξαν εξαιρετική επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ήταν καλά προετοιμασμένες, έχοντας μελετήσει σε βάθος όλα σενάρια αντίδρασης. Σχεδόν όλος ο Ελληνικός Στόλος αναπτύχθηκε ταχύτατα σε χρόνο – ρεκόρ, 4-5 ώρες στο Νότιο Αιγαίο και στην περιοχή του Καστελόριζου, προσφέροντας σημαντική πρωτοβουλία κινήσεων στην Αθήνα και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αποτροπής στην Άγκυρα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της στρατιωτικής ηγεσίας… να είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάντα ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία.

διάβασε και αυτό  Νίκος Δένδιας: Αν σταματήσει τις προκλήσεις συζητάμε με την Τουρκία

Παράλληλα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο αμφίβιοι καταδρομείς «κατέλαβαν» βραχονησίδες – «κλειδιά» αποτρέποντας έτσι προσπάθεια δημιουργίας νέων Ιμίων. Άλλωστε, τα τραγικά γεγονότα τον Ιανουάριο του 1996 έχουν μελετηθεί και αναλυθεί πολλάκις από τους Επιτελείς και έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια για την επιτήρηση και φύλαξη κάθε βράχου σε όλο το Αρχιπέλαγος.

Η Δύναμη Δέλτα και όλες οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, ΕΤΑ, Ζ-ΜΑΚ, ΜΥΚ και 31 ΜΕΕ περίμεναν εντολή να μεταβούν άμεσα οπουδήποτε χρειαστεί. Την ίδια ώρα, όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και ο Έβρος «φορτώνονταν» με οπλισμό. Αποθήκες πυρομαχικών άδειασαν, οπλικά συστήματα τέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, ενώ ενεργοποιήθηκε και η αεράμυνα της χώρας… από τους Patriot, τους S-300 και τους HAWK έως τους TOR-M1. Με απλά λόγια, μέσα σε ελάχιστες ώρες όλες οι Μονάδες σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα ανέφεραν ετοιμότητα.

Το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς, απέδειξαν τον επαγγελματισμός τους, την κατάρτισή τους, την αποφασιστικότητα και τις ικανότητές τους. Σε συνδυασμό με την άψογη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, η χώρα μας απέδειξε κάτι για το οποίο πολλοί αμφέβαλαν… ότι έχει αποτρεπτική ισχύ, με στελέχη έμπειρα, καταρτισμένα και αποφασισμένα να τιμήσουν τον όρκο τους στην πατρίδα.

Το κρίσιμο και σημαντικό είναι πως η Αθήνα εμφανίστηκε μετά από πολλά χρόνια διατεθειμένη να απαντήσει στρατιωτικά σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Παράλληλα, φρόντισε να διαμηνύσει προς το τουρκικό καθεστώς και κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό το οποίο είχε τονίσει ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος: η Ελλάδα όχι μόνο θα παρέμβει ενόπλως κατά του Ορούτς Ρέις και της όποιας συνοδείας του, αλλά διαθέτει σχέδιο ευρύτερης στρατιωτικής ανάπτυξης και επέκτασης της κρίσης σε πολλά σημεία.

διάβασε και αυτό  Η Τουρκία παρουσιάζει χάρτες - «Θα μας βρείτε μπροστά σας» απαντά η Αθήνα

Το βέβαιο είναι πως ο Ερντογάν δεν πρόκειται να ηρεμήσει. Είναι βέβαιο πως θα επανέλθει γιατί θέλει μερίδιο από την ενεργειακή πίτα της Μεσογείου και θα το διεκδικήσει με κάθε τίμημα. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία οφείλουν να είναι προετοιμασμένες και οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμοπόλεμες, όπως απέδειξαν στις δύο πρόσφατες κρίσεις σε Έβρο και Καστελόριζο.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Γεγονότα1844 Διεξάγονται οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα επί Όθωνα. 1923…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel