Κορονοϊός στην Ακρόπολη-Τι καταγγέλει εργαζόμενος

Κρούσματα κορονοϊού στην Ακρόπολη που δεν έχουν ανακοινωθεί καταγγέλλει υπάλληλος του φυλακτικού προσωπικού. «Υπάρχει μόνο ένα» απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού και η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Ένα, τρία ή περισσότερα; Πόσα είναι τελικά τα κρούσματα της COVID-19 στο φυλακτικό προσωπικό της Ακρόπολης, όπου απόψε, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εγκαινιάζεται ο νέος φαντασμαγορικός φωτισμός του μνημείου διά χειρός της γνωστής φωτίστριας Ελευθερίας Ντεκώ; Οι απόψεις διίστανται. Η απάντηση που λάβαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ρητώς πως πρόκειται για μόλις ένα!

Σύμφωνα ωστόσο με αποκλειστική μαρτυρία εργαζομένου της Ακρόπολης στο Sputnik, οι υπάλληλοι αισθάνονται εκτεθειμένοι εν μέσω πανδημίας την ώρα της εργασίας τους, ενώ ο ίδιος καταγγέλλει ότι τα κρούσματα είναι «τουλάχιστον τρία», κάτι που όπως προσθέτει «αποκρύπτει το Υπουργείο», αλλά πιστοποιεί υπηρεσιακό έγγραφο στην εσωτερική αλληλογραφία της διευθύντριας της Εφορείας Πόλης Αθηνών (Ακροπόλεως) κυρίας Ελένης Μπάνου, το Σάββατο (στις 26/9) προς τον υπηρεσιακό γραμματέα Μανώλη Αντωνόπουλο, το οποίο και φέρεται να έχει διαρρεύσει.

«Είναι τρία τα κρούσματα και υπάρχουν στο έγγραφο, αναγράφονται και τα ονόματά τους. Μας κοροϊδεύουν στο Υπουργείο» λέει ο φύλακας στη Ακρόπολη Σ.Γ. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του Sputnik) που υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους στο μνημείο και ο ιός μπορεί να έχει διασπαρθεί ευρέως για έναν επιπρόσθετο λόγο: «Γιατί και τα τρία κρούσματα προέρχονται από το φυλακτικό προσωπικό που συγκεντρώνεται καθημερινά στο Αρχιφυλάκιο, που είναι η έδρα των αρχιφυλάκων. Από εκεί περνάμε όλοι οι φύλακες της Ακρόπολης, μόνιμοι και έκτακτοι, αφού πρέπει να υπογράψουμε την ώρα άφιξης και αναχώρησης και μάλιστα πιάνοντας το ίδιο στυλό».

διάβασε και αυτό  ΔΩΡΕΑΝ RAPID TEST ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Η εντολή του Υπουργείου για απανωτά τεστ COVID-19, στις 23 και 24 του μήνα (το πρώτο κρούσμα ανιχνεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου), έσπειρε ακόμα μεγαλύτερο πανικό στους εργαζόμενους, όπως μας λέει ο φύλακας, που αναρωτιέται ποιο είναι το πρωτόκολλο που ακολουθείται.

«Υποτίθεται ότι ακολουθείται ένα πρωτόκολλο, αλλά κανείς μας δεν ξέρει ποιο είναι γιατί μας το κρύβουν. Οι αρμόδιοι κρύβονται. Δεν μας λένε τίποτα όταν τους ρωτάμε. Έχουμε σχεδόν πειστεί ότι “κουκουλώνεται” το θέμα των κρουσμάτων για να μην καταστραφεί η αποψινή φιέστα με τα φώτα. Δεν θα έπρεπε να ξέρουμε στα πόσα κρούσματα πρέπει να κλείνει η Ακρόπολη; Δεν είναι μόνο επικίνδυνο για εμάς που εργαζόμαστε εδώ, αλλά και για τους επισκέπτες. Έχουμε γύρω στους 2.500 ημερησίως και κινδυνεύουμε ομαδικώς» προσθέτει ο ανήσυχος φύλακας, που βγήκε πάντως αρνητικός στο τεστ που διενεργήθηκε.

Τι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού

Απολύτως καθησυχαστικό εμφανίζεται πάντως το Υπουργείο Πολιτισμού κατά την επικοινωνία που είχαμε:

«Το κρούσμα στην Ακρόπολη είναι ένα» υπογραμμίζει. «Έγιναν αμέσως 215 τεστ στο σύνολο των εργαζομένων στην ΥΣΠΑ και στην Εφορεία Πόλης Αθηνών στις 23/9 και επαναληπτικά 17 στις 24/9 σε όσους ήρθαν σε πιο κοντινή επαφή με το κρούσμα. Όλα ήταν αρνητικά».

Από τις 18 Μαΐου που άνοιξαν πάλι οι αρχαιολογικοί χώροι οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, τηρούνται, προσθέτουν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου, «όλα τα μέτρα, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Μάσκες, ειδική περισχοίνιση για τη διαδρομή, πλεξιγκλάς στα σημεία διπλής κατεύθυνσης (δηλαδή κυρίως στα Προπύλαια), αποστάσεις που επισημαίνονται με αυτοκόλλητα και τακτικές απολυμάνσεις. Όλα είναι πραγματικά υπό έλεγχο στην Ακρόπολη».

διάβασε και αυτό  Εγκαινιάστηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» το πρώτο μικρό κύκλοτρο - μηχανολογικός εξοπλισμός - που εγκαθίσταται σε Νοσοκομείο στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί προσφορά της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 2.5 εκ. ευρώ και θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του καρκίνου

«Απολυμάνσεις γίνονται» επιβεβαιώνει και ο φύλακας. «Αλλά δεν ξέρουμε αν γίνονται από πιστοποιημένο συνεργείο με τις παλινωδίες και την κρυψίνοια που διακατέχει το Υπουργείο. Το Σάββατο που έσκασαν τα δύο νέα κρούσματα κορονοϊού ξαναέγινε απολύμανση ή μπαινοβγαίνουν οι τουρίστες σε έναν χώρο που είναι υγειονομική βόμβα;» διερωτάται.

«Περισσότερο προσωπικό στην καθαριότητα και την απολύμανση στην Ακρόπολη δεν έχουμε, προσλαμβάνουμε εξωτερικό συνεργείο για την απολύμανση. Αλλά γίνονται τακτικότατα απολυμάνσεις και δεν τίθεται επ’ αυτού θέμα» υποστηρίζει η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ελένη Μπάνου, η οποία επαναλαμβάνει ότι το κρούσμα στη Ακρόπολη «είναι μόνο ένα» παρ’ όλη τη διαρροή του υπηρεσιακού εγγράφου που απέστειλε το Σάββατο κι αναγράφει ότι τα κρούσματα είναι τρία: «Υπήρχε η υποψία ότι μπορεί να είναι τρία, επιπλέον δύο, αλλά μετά από μοριακό επανέλεγχο βγήκαν αρνητικοί οι εργαζόμενοι. Στον Βράχο δεν υπάρχουν άλλα κρούσματα. Σας το λέω υπεύθυνα με τα τελευταία τεστ να έχουν διενεργηθεί προχτές. Είναι ασφαλής ο Βράχος».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το εσωτερικό έγγραφο όπου αναφέρονται τα τρία κρούσματα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του φύλακα της Ακρόπολης, έχει ημερομηνία 26/9 ενώ ο επανέλεγχος σε 17 άτομα έγινε στις 24 του μήνα.

Θα ξανακάνουν τεστ στο προσωπικό της Ακρόπολης; «Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται» εκτιμά η κα Μπάνου. «Μπορεί να ξαναγίνουν, αφότου εμφανιστεί η ανάγκη, κατόπιν συνεννόησης με το γενικό γραμματέα».

Ο αριθμός των ατόμων που ανηφορίζουν στον Ιερό Βράχο θέτει ζητήματα για την ασφάλειά τους; «Όχι» απαντά ρητά η διευθύντρια της Εφορίας. «Δεν επιτρέπεται να ανεβεί ομάδα άνω των εννέα ατόμων. Αυτό είναι το μάξιμουμ. Μεμονωμένα ανεβαίνουν άτομα αρκετά. Αλλά δεν έχουμε την πληθώρα που είχαμε παλαιότερα και οι φύλακες επιβάλλουν τις αποστάσεις, τις μάσκες, όλα τα αναγκαία μέτρα. Τα πρωτόκολλα είναι σαφέστατα και εμείς φοράμε μάσκες συνεχώς και στους εξωτερικούς χώρους. Πάνω από τον κάθε υπάλληλο για να ελέγξω αν φοράει μάσκα δεν είμαι. Πάντως έχουν λάβει σαφέστατες οδηγίες και γραπτές και προφορικές για την τήρηση του πρωτοκόλλου».

διάβασε και αυτό  Κορωνοϊός:460 νέα κρούσματα

Για «παλινωδίες των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων στη διαχείριση του θέματος» αλλά και για «την εκκωφαντική “αφωνία” τους απέναντι στις πληροφορίες από τους ίδιους τους εργαζόμενους που κάνουν λόγο για πολλαπλάσια κρούσματα από όσα επισήμως έχουν ανακοινωθεί» μιλάει στην ανακοίνωσή του και το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, που ζητά από την πολιτική ηγεσία «να υπάρξει άμεση και πλήρης ενημέρωση από τους αρμοδίους για την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη Ακρόπολη σε σχέση με τα κρούσματα κορονοϊού» καθώς «η τελευταία επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΠΟΑ για το θέμα έχει “κολλήσει” στις 24/9».

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ιδιαίτερα υψηλό αριθμό νέων μολύνσεων από κορονοϊό επιβεβαίωσαν και πάλι οι υγειονομικές…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: