Κορωνοιός: Αυξάνονται τα κρούσματα μέρα με τη μέρα! Καθοριστική η σημερινή σύσκεψη των ειδικών…

Ανησυχία έχει προκληθεί στους ειδικούς σχετικά με τις μεταλλάξεις και τα κρούσματα. Σήμερα αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα Λυκείων και Γυμνασίων.

Οι επιστήμονες μέχρι και τελευταία στιγμή επανεξετάζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. 

«Τα πάντα επανεξετάζονται με τα δεδομένα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία», είπε η συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Η Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, στον ΣΚΑΪ.

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία, χωρίς να κλείσει το εμπόριο, είπε η κα Γκάγκα. «Μπορούμε να έχουμε και τα δύο αν τηρούμε τα μέτρα. Τα κρούσματα στην Αττική ήταν αρκετά. Αν συνεχίσουν να αυξάνονται θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα».

Η κινητικότητα και το πόσο απροστάτευτοι μένουμε ευθύνονται για τα κρούσματα, όχι το λιανεμπόριο ή τα σχολεία, εκτίμησε η κα Γκάγκα.

Σχετικά με το θέμα των εμβολίων και τα προβλήματα με τις παραλαβές των δόσεων, η γιατρός ανέφερες πως «όσες δόσεις εμβολίου και να λάβουμε πάλι θα πρέπει να προσέχουμε, γιατί ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος».

Ερωτηθείς για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τόνισε ότι «το εμβόλιο δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις. Όλες οι μεταλλάξεις ανταποκρίνονται στο εμβόλιο. Υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση».

Επίσης, ανέφερε ότι ελέγχονται τα ενεργά κρούσματα για το ποια ανήκουν στη μετάλλαξη, ενώ τα συμπτώματα της μετάλλαξης δεν διαφέρουν.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να εμβολιαστούν και οι ειδικές ομάδες εργαζομένων.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και έσπειρε ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική η οποία φλερτάρει με το «κόκκινο». Από την αρχή της πανδημίας, άλλωστε η Αττική, ήταν πάντα στο επίκεντρο της Κυβέρνησης καθώς ουσιαστικά αποτελεί τη «μισή Ελλάδα».

Η βούληση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να τηρηθεί η ειλημμένη απόφαση για την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ωστόσο αυτό που θα κριθεί είναι κατά πόσο, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η Αττική θα εισαχθεί στο καθεστώς των «κόκκινων περιοχών».

Αν η Αττική γίνει «κόκκινη» τότε, όπως ισχύει, τα Λύκεια παραμένουν κλειστά και τα καταστήματα λειτουργούν με click away.

Πάντως είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση να μπει η Αττική στο κόκκινο, γιατί από άποψης οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας είναι σαν να μπαίνει η μισή Ελλάδα στο κόκκινο.

Το δύσκολο παζλ πάντως θα κληθούν να λύσουν οι επιδημιολόγοι σε έκτακτη σύσκεψη.

Ο φόβος ενός τρίτου ισχυρού κύματος είναι ορατός και την πίεση στις ΜΕΘ, όπως υπήρξε το Νοέμβριο, δεν θέλει να την βιώσει κυβέρνηση.

Μάλιστα συνυπολογίζεται το γεγονός ότι υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, όπως και  η αδυναμία της Astra Zeneca να παραδώσει στην Ευρώπη τις παρτίδες των εμβολίων που είχαν συμφωνηθεί.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των γυμνασίων-λυκείων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ είπε ότι, βάσει του μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη, λίγο πιο “τσιμπημένη” από αυτό που περιμέναμε».

Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι τον ερχόμενο μήνα θα έχουμε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση να φτάσουμε στα πάνω από 2000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής.

«Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο Θάνος Δημόπουλος, διευκρινίζοντας πως θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.

«Μπορούν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα όσο αφορά στο συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, σε μερικές μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, ακόμα και αυξημένοι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις», πρότεινε ο καθηγητής προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

«Το θέμα είναι τα εμβόλια, είμαστε στις 20.000, πρέπει να φτάσουμε στις 40.000 ημερησίως, ώστε να αρχίσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα», τόνισε.

Επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να κάνει περαιτέρω κινήσεις για την απόκτηση εμβολίων.

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Άδεια η πόλη. Ανάβει το φανάρι πάντα σταθερά. Οι μετακινήσεις…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!