Άμυνα & Ασφάλεια

Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με Ταγιπ Ερντογαν

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από πολλούς μήνες διακοπής των επαφών Άγκυρας και Αθήνας, ακόμη και σε επίπεδο τεχνοκρατών του υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξε την Παρασκευή 26 Ιουνίου τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. 

Το τηλεφωνικό αυτό ραντεβού κλείστηκε μετά από επικοινωνία της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, με τον διπλωματικό σύμβουλο και άμεσο συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιμπραχήμ Καλίμ. Ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ανδρών μετά από πολλούς μήνες και έρχεται σε μία στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στον Εβρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Προφανώς οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν σε θέματα υψηλής πολιτικής σε μία τηλεφωνική συνομιλία, αλλά τουλάχιστον συμφώνησαν πως χρειάζεται η αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας. 

Συμφώνησαν επίσης πως δεν είναι δυνατόν να αποκλιμακωθεί η ένταση αν δεν υπάρχει απ΄ ευθείας διάλογος. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν πως η συγκυρία στην περιοχή επιβάλει συνεννόηση τουλάχιστον σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Τέτοια ζητήματα είναι η πανδημία και η αποκατάσταση τουριστικών και ταξιδιωτικών ροών μεταξύ των δύο χωρών. 

Επισημαίνεται πως η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία πραγματοποιήθηκε την στιγμή που στη Λιβύη έχουν ανατραπεί πλήρως τα δεδομένα, με την Τουρκία να διαδραματίζει σημαντικό διπλωματικό και στρατιωτικό ρόλο, αλλά και την ώρα που η Άγκυρα επιχειρεί με όλα τα μέσα την εδραίωση της επιρροής της στο Σουδάν, τη Σομαλία και την Υεμένη. Αυτή ακριβώς η στρατιωτικοδιπλωματική δραστηριότητα της Αγκυρας, έχει ιδιαίτερα ανησυχήσει την Γαλλία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές καγκελαρίες. 

διάβασε και αυτό  Συνεχόμενες NAVTEX της Τουρκίας που φτάνουν μέχρι και το Άγιο Όρος!

Πηγή: Zougla.gr 

Facebook Comments Box

Απάντηση