Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Σύνοδος Κορυφής ήταν θετική

«Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» τόνισε, ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαική Ένωση θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».

Στις πρώτες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής τόνισε ότι «ήταν μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Για την Ελλάδα και  την Κύπρο τα αρχικά κείμενα δεν ήταν ικανοποιητικά και ζητήσαμε την αλλαγή τους αλλά νομίζω ότι πετύχαμε το καλύτερο δυνατό. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Τουρκία θα καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων και μέσω των διμερών επαφών ελπίζουμε ότι θα βρούμε λύσεις στη μία κρίσιμη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία που είναι η διαφορά των θαλάσσιων ζωνών. Αυτό που έχω πει πολλές φορές το είπα και χθες στο συμβούλιο είναι ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία αυτό να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και προφανώς να δεχθεί την ετυμηγορία του. Ελπίζω ότι οι συζητήσεις αυτές δεν θα είναι διακοσμητικές οι οποίες γίνονται για να γίνονται αλλά θα καταλήξουν και σε ένα από το αποτέλεσμα.

Όπως γνωρίζετε, είναι πάντα μία δυναμική διαδικασία επεξεργασίας κειμένου και αυτή τη φορά υπήρξαν πολύ σημαντικές αλλαγές από ότι συνήθως. Και εμείς αλλά και η Κύπρος καταφέραμε και πείσαμε τους Ευρωπαίους ότι αυτές οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες, ισορροπημένες και ενδεδειγμένες και σε αντίθεση με το παρελθόν όπου τα ζητήματα της Τουρκίας συζητούνταν συνήθως στο τέλος των συμβουλίων αφιερώσαμε παραπάνω από το μισό του χρόνο μας ενημερώνοντας τους για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και πιστεύω ότι είναι μία παρακαταθήκη γνώσης για το τι μπορεί να συμβεί από δω και πέρα. Τα ζητήματα αυτά τα χειριζόμαστε εμείς κάθε μέρα αλλά δεν μπορούσαν οι αρχηγοί των κρατών να έχουν το ίδιο επίπεδο κατανόησης κυρίως για τα συμφέροντα της Ένωσης στο σύνολο της, σε μία περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για όλη την Ε.Ε.»

πηγή ΕΡΤ

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
 Την θέση του Διευθυντή Ερευνών στο ΚΕΔΙΣΑ ανέλαβε από την…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: