Άμυνα & Ασφάλεια

Μέσω της διπλωματικής οδού απαντά η Αθήνα στις νέες προκλησεις Ερντογάν

Όχι μόνο δεν δείχνει καμία διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά κάθε του δήλωση αποπνέει εμπάθεια, μίσος και φανατισμό. Ο Τούρκος πρόεδρος εκτόξευσε νέες πολεμικές απειλές κατά της χώρας μας, τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια διαλόγου. Ψύχραιμη είναι η αντίδραση της Αθήνας, η οποία συνεχίζει τη διπλωματική της αντεπίθεση στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και τις Βρυξέλλες.

Ένα εικοσιτετράωρο μετά το ηχηρό μήνυμα του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Τουρκίας, η Αθήνα διευρύνει τον κύκλο των διεθνών παρεμβάσεων, που έχουν στόχο την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας τόνισε στον Γενς Στόλτενμπεργκ ότι «Η ένταση προκαλείται από την Τουρκία και πως Δε μπορεί να γίνει κανένας διάλογος, εάν δεν αποσυρθούν τα πολεμικά της Τουρκίας.

Στα χέρια του Γ.Γ του ΟΗΕ η επιστολή Μητσοτάκη

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Νίκου Δένδια στη Νέα Υόρκη με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη διάρκεια της οποίας παρέδωσε επιστολή του κ. Μητσοτάκη, που τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας «Είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, υπό ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής»

Ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε στο Σκάι » Υπάρχει πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο, το πλαίσιο δεν είναι ακορντεόν, το πλαίσιο συζήτησης είναι το πλαίσιο  των διευρευνητικών επαφών που διεκόπησαν το Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας και εφ΄όσον η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει μπορεί να σταματήσει τις προκλήσεις και να αρχίσουμε τις συζητήσεις.»

διάβασε και αυτό  Μητσοτάκης: Να αφήσει η Τουρκία τις προκλήσεις

Τις κόκκινες γραμμές έθεσε ο ΥΕΘΑ στον Γ.Γ του ΝΑΤΟ

Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας προς την Άγκυρα αποτυπώθηκαν στο διάλογο που είχαν πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε ο Σκάι.

 Διάλογος Παναγιωτόπουλου- Στόλτενμπεργκ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σε αυτό το σημείο τόσα πλοία, αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι, λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.

Γ. Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;

Ν. Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις, ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.

Γ. Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;

Ν. Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.

Γ. Στόλτενμπεργκ: Και το Ορούτς Ρέις;

Ν. Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Ορούτς Ρέις. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Παρά τις διεθνείς προτροπές για συμμόρφωση, η Άγκυρα…τραβάει σε καθημερινή βάση το σκοινί των προκλήσεων.

Εκτός ελέγχου ο Τ. Ερντογάν βρίζει και απειλεί

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, μιλώντας στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας : «Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα…Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα»

Την ώρα που το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση γυμνασίων ανοικτά της Κύπρου, ο πρόεδρος της γείτονος εξαπέλυσε πολεμικές απειλές:

«Θα δουν την Τουρκία να σκίζει και να πετάει τους ανήθικους χάρτες που της φέρνουν μπροστά της και ότι έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ. Ή θα το καταλάβουν με τη γλώσσα της πολιτικής και της δημοκρατίας ή θα ζήσουν μεγάλες πίκρες στο πεδίο της μάχης»

διάβασε και αυτό  Εχθρος η Αλβανια για το Ιραν

Όλο και πιό κοντά οι ευρωπαϊκές κυρώσεις

Τα παιχνίδια έντασης της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρώπης.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, στην αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ

Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκεται ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Kurier: «Εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο.»

O Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι «Το ΝΑΤΟ έχει παράδοση δεκαετιών «ίσων αποστάσεων», στην πραγματικότητα έμμεσης στήριξης των τουρκικών θέσεων σε βάρος της Ελλάδας

Η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας έχει ως ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Οι ΗΠΑ κατανοούν ότι διάλογος με απειλές δεν γίνεται

Η Ουάσιγκτον μεταφέρει με κάθε τρόπο στην Άγκυρα το μήνυμα ότι διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν είναι εφικτός και μεταφέρουν με κάθε τρόπο στην Άγκυρα, ότι πρέπει να σταματήσει όλες τις επιχειρήσεις, να απομακρύνει τα πλοία της και να μειώσει την ένταση. Εντείνουν σε αυτό το πλαίσιο τις παρασκηνιακές πιέσεις προς την Τουρκία, να λάβει όλα τα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Προσπάθεια να έρθουν οι τουρκικές προκλήσεις στο Κογκρέσο

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανικού λόμπι, η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, θα μεταφερθεί σύντομα στο Κογκρέσο, όπου γίνονται προσπάθειες για ακροάσεις τόσο στη βουλή, όσο και στη Γερουσία, εξέλιξη που θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την προβληματική συμπεριφορά της Άγκυρας.

διάβασε και αυτό  O Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN

Εντείνεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα

Κρίσιμες οι επτά επόμενες ημέρες για να καταδειχθεί εάν θα συνεχιστεί η ελληνοτουρκική κρίση ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Θα εξαρτηθεί από το εάν συνεχιστεί ο παράνομος πλους του ερευνητικού Όρουτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει για 26η ημέρα η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σε όλο το Αιγαίο, έως και το Νοτιοανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εξελίξεις και ανακοινώσεις θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Προετοιμάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το σενάριο μιας νέας συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί τότε αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική.

Πηγή: ΕΡΤ

Facebook Comments Box

Απάντηση