fbpx
18 °C Athens, GR
30 Οκτωβρίου 2020

Μέτρα από Κοζάνη και για όλη την Ελλάδα λόγω lockdown

Πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης για τις περιοχές που υπάγονται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων και δανείων, μείωση ενοικίων και αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν αρχής γενομένης στην Κοζάνη, όπου από σήμερα, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, τίθενται σε ισχύ αυστηρά μέτρα προστασίας από τη νόσο COVID-19 στην Κοζάνη.

Η ανακοίνωση των μέτρων έγινε καθώς η περιοχή αυτή της Μακεδονίας βρίσκεται στο «κόκκινο», στο επίπεδο 4 στον σχετικό χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, και πρόκειται να διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας:

  • Για το χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε επίπεδο 4 η εκάστοτε Περιφερειακή Ενότητα, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που υπάγεται στο επίπεδο 4 και επηρεάζονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, αποδίδεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Στην περίπτωση που η παραμονή στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.
  • Όσον αφορά επιχειρήσεις με έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποδίδεται σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Κι ακόμη:

  • Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
  • Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις με έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σημειώνεται ότι για τα επίπεδα 1, 2 και 3 ισχύει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ όπως έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ για το μήνα Οκτώβριο (εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και λοιποί πληττόμενοι κλάδοι).

πηγή sputnik

Related articles

78 νέα κρούσματα – Στα 821 το σύνολο – Στους 22 οι νεκροί.

Σωτήρης Τσιόδρας: 134 νοσηλεύονται, 53 εξ αυτών διασωληνωμένοι – Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν υποκείμενο νόσημα – Εκ των νεκρών, οι 18 είναι άντρες και οι τέσσερις γυναίκες – Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 75 έτη – «Δεν υπάρχει μεγάλη εκθετική αύξηση της νόσου στη χώρα» είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. Στα 821 ανέβηκαν τα […]

Πίσω από την πλάτη σου…

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να σε κατηγορούν πίσω από την πλάτη σου; Οι άνθρωποι που σε κατηγορούν, ουσιαστικά διαδίδουν φήμες για εσένα, προσπαθώντας να πάρουν αξία από αυτό.Χωρίς να γνωρίζεις καν τι συμβαίνει και γιατί, βλέπεις για ταμπέλα μπροστά σου που γράφει:Καλώς ήρθες στον κόσμο των κουτσομπόληδων.Ξέρεις, αυτοί οι ψίθυροι που σου δίνουν στα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *