fbpx
3 °C Athens, GR
28 Ιανουαρίου 2021

Μαγειρεύοντας Ντολμαδάκια με συνταγή της Μαρίκας Μητσοτάκη

Τα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη έχουν την δική τους ιστορία, όπως ανέφερε και η δημοσιογράφος Εμμανουέλα Νικολαΐδου στην παρουσίαση του βιβλίου, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ από τις εκδόσεις Λιβάνη, η οποία είχε την ευθύνη για την επιμέλεια των κείμενων του βιβλίου. .Διότι βέβαια δεν πρόκειται απλώς για ένα βιβλίο συνταγών – ένα μεγάλο κομμάτι του είναι αφιερωμένο στη ζωή της δίπλα στον βουλευτή από την Κρήτη και μετέπειτα πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη και στην οικογένεια της.

φωτογραφία Μαρίκας Μητσοτάκη με ποδιά μαζί και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

η συνταγή

Υλικά 

1 κιλό κιμά ανάμεικτο (1/2 κιλό μοσχαρίσιο και 1/2 κιλό χοιρινό)
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
ζωμό από χωριάτικο κοτόπουλο
1 φλυτζάνι του τσαγιού (250 ml) ελαιόλαδο
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι
Αλάτι, πιπέρι
500 γραμμάρια φρέσκα αμπελόφυλλα
50 γραμμάρια βούτυρο ή στάκα

Για το αυγολέμονο:

3 κρόκους αυγών
2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ
3 φλιτζάνια του τσαγιού (750 ml) ζουμί από τα ντολμαδάκια
1 κύβο κότας
Αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας (30 ml) γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο και τον ζωμό, σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε. Βάζουμε λίγο από το μείγμα σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε μακρόστενα ντολμαδάκια.

Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα προσεκτικά, χωρίς κενά μεταξύ τους. Ρίχνουμε τον ζωμό του χωριάτικου κοτόπουλου μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια.

Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο ή τη στάκα και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο για όση ώρα βράζουν.

Για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους κρόκους και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.

Έπειτα προσθέτουμε το ζουμί από τα ντολμαδάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά.

Κατόπιν τον κύβο κότας, το κορν-φλάουρ. Περιμένουμε να πήξει και στο τέλος ρίχνουμε το εβαπορέ και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το αυγολέμονο και σερβίρουμε.

Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ντολμαδάκια και με στάκα μαζί με το αυγολέμονο.

Related articles

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς επιθεώρησε την Πέμπτη το «ATHENS INTERNATIONAL SAILING CENTER» και διαπίστωσε την πιστή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Ο ΓΓΑ και Συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ ήθελε να δει από κοντά τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Ιστιοπλοϊας κι αν φυσικά τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο. Η παρουσία του Γ. Μαυρωτά […]

Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

ην ώρα που οι φοιτητές ολοκληρώνουν την εξεταστική τους, μια ιδιαίτερη τελετή αποφοίτησης γίνεται την Τετάρτη στην Αθήνα. Οι απόφοιτοι της σημερινής εκδήλωσης δεν περιμένουν βαθμολογίες, καθώς έπειτα από μια πολυετή δοκιμασία πέρασαν όλοι με άριστα. Το έπαθλο γι’ αυτή την επιτυχία τους είναι η επιστροφή στη ζωή. Οι τοξικομανείς, οι οποίοι βγήκαν ζωντανοί από […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *