Μαζί με τη Σοφία Μπεκατώρου

Ο πολιτικός κόσμος αλλά και γνωστοί δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή της στη Σοφία Μκεκατώρου ύστερα από την συγκλονιστική της εξομολόγηση για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχει δεχτεί στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, η Χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας αποκάλυψε πριν μερικές εβδομάδες σε συνέντευξή της στο Marie Claire και στην Εβίτα Τσιλοχρήστου πώς έχει πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης από παράγοντα της Ομοσπονδίας, κάτι που σόκαρε την κοινή γνώμη, τους συναδέλφους της αλλά και τους εκπροσώπους της ελληνικής showbiz.

Η περιπέτεια της Ελληνίδας αθλήτριας ήρθε και πάλι στην επιφάνεια μετά την ομιλία της σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα ΄΄Start to talk – Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, μην ανέχεσαι΄΄, που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό», με οικοδεσπότη τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Ακολουθούν τα μηνύματα συμπαράστασης:

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας.

Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα.

Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια.

Μίλησα προσωπικά με την πρωταθλήτριά μας για εκείνη την οδυνηρή εμπειρία. Που εκείνη δεν την «θυμήθηκε» τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι’ αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης.

Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι.

Τσίπρας: «Σπάμε τη σιωπή»

Θέση υπέρ της Ολυμπιονίκη πήρε από τις πρώτες στιγμές της αποκάλυψης και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας σχετικά σε ανάρτησή του στο instragram:

«”Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή”», κάνοντας χρήση και του hashtag #ΣΟΦΙΑΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ».

Λίνα Μενδώνη: Η Σοφία Μπεκατώρου αποτελεί παράδειγμα -Η πληγή της σεξουαλικής κακοποίησης δεν κλείνει

«Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου καταδεικνύει ότι το συγκλονιστικό γεγονός της κακοποίησης είναι μια πληγή που δεν κλείνει με τον χρόνο και οπωσδήποτε δεν απαλύνεται όταν τα στόματα παραμένουν κλειστά» αναφέρει σε δήλωσή της σχετικά με την καταγγελία της ολυμπιονίκου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια μορφή βίας κατά των γυναικών και η πιο ακραία αλλά και επίμονη μορφή έμφυλης διάκρισης» προσθέτει η υπ. Πολιτισμού.

Σημειώνει δε ότι «το φαινόμενο είναι δυστυχώς διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και τα κρούσματα, όπως έχει αποδειχθεί, σε μεγάλο βαθμό δεν καταγγέλλονται. Ο κοινωνικός στιγματισμός των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών είναι οι βασικές αιτίες της ανεπαρκούς καταγγελίας του φαινομένου».

Και καταλήγει: «Η γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση και διστάζουν ή φοβούνται να μιλήσουν. Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ευθύνη όλων μας, γυναικών και ανδρών. Ως κοινωνία οφείλουμε να καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις μορφές βίας και να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικές πράξεις, που προσβάλλουν το σώμα, την προσωπικότητα, την ψυχή».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί μία γενναία πράξη

«Η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί μία γενναία πράξη, μία νίκη πολιτισμού. Δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία. Η στήριξή μας απέναντι στο πρόσωπό της, όπως και σε κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι απόλυτη. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τις πρακτικές που προστατεύουν τους θύτες και στοχοποιούν τα θύματα.

Υπό αυτή την έννοια μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση που στη δημόσια τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει ούτε μια συγνώμη εκ μέρους του κόμματος, ως Πρόεδρος της Ν.Δ., ούτε μια κουβέντα για την αυτονόητη διαγραφή του στελέχους του που κατηγορείται για την κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Οι μικροκομματικές υπεκφυγές και οι τακτικισμοί προσβάλουν πρώτα απ´ όλα τα ίδια τα θύματα που έχουν το θάρρος να υψώνουν το ανάστημά τους».

Φώφη Γεννηματά: Σοφία σε ευχαριστούμε που με το θάρρος σου δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε

«Η Σοφία Μπεκατώρου μας έκανε περήφανους ως ολυμπιονίκης. Με την στάση της και την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίηση της, επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν πάνω απ’ όλα δύναμη ψυχής», δήλωσε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. 

«Η Σοφία με τη θαρραλέα στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν, ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά», συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά. 

«Κακοποίηση δεν είναι μόνο η προσφυγή στη σωματική βία από τον δράστη. Είναι η προσφυγή σε μεθόδους χειραγώγησης, η χρήση της εξουσίας που συχνά έχει ο δράστης επί του θύματός του», τόνισε.  

Απευθυνόμενη στην ίδια την κ. Μπεκατώρου, η κ. Γεννηματά δήλωσε «Σοφία σ’ ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει ‘όχι’ σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. Άντρες και γυναίκες σχηματίζουμε μια αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης». 

«Η Σοφία Μπεκατώρου  κόπιασε κι αγωνίστηκε, όχι μόνο στις θάλασσες, μα και για το καλό της κοινωνίας με την γενναία μαρτυρία της. Σε ό,τι αφορά την ομοσπονδία, με την αμφισβήτηση όσων είπε η κ. Μπεκατώρου, αναπαράγει το στερεότυπο. Απαράδεκτο, ντροπή», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. 

Λευτέρης Αυγενάκης: «Η καταγγελία της Μπεκατώρου να ενεργοποιήσει όλα τα πειθαρχικά όργανα»

«Η συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου επιβάλλεται να ενεργοποιήσει άμεσα όλα τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα. Και η εξέλιξή της να συμβαδίσει με τα ποινικά, που ήδη επιλαμβάνονται. Ώρα να σπάσει η ανοχή & η σιωπή τέτοιων ζοφερών συμπεριφορών και στους αθλητικούς χώρους».

Κουτσούμπας: Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δεν χωρούν «ναι μεν, αλλά»

Σε δήλωση για τη Σοφία Μπεκατώρου προέβη και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέροντας:

«Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δεν χωρούν “ναι μεν, αλλά”. Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία με ευθύνη του κράτους των αθλητριών, των νέων κοριτσιών, που παραμένουν εκτεθειμένα σε κάθε είδους πιέσεις και κινδύνους, ειδικά στο πλαίσιο ενός “αθλητισμού” που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη σήψη της εμπορευματοποίησης και των διαφόρων “ισχυρών παραγόντων”».

Γιώργος Παπανδρέου: «Έσπασε το ταμπού»

«Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε το ταμπού για κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι συμβαίνει δίπλα μας, όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού, στα πανεπιστήμια, σε όλους τους χώρους εργασίας, ακόμα και μέσα στην οικογενειακή εστία. Όσοι ασκούν εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο ας λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες της Σοφίας, γιατί είναι μόνο η αρχή. Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας έχουν δύναμη και φωνή».

Ανδρουλάκης: «Μνημείο χυδαιότητας» η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

«Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας αποτελεί μνημείο χυδαιότητας, μετά τη συγκλονιστική καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου» ανέφερε, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας: «το ύφος της ανακοίνωσης δείχνει τους λόγους που οδηγούν θύματα τέτοιων εγκληματικών πράξεων να σιωπούν. Για να εκλείψουν, θα πρέπει τέτοιες καταγγελίες να αντιμετωπίζονται με τον απαιτούμενο σεβασμό. Αντί αυτού, η Ομοσπονδία προσβάλλει μια γυναίκα που βρήκε το θάρρος να αποκαλύψει τον βιασμό που υπέστη σε νεαρή ηλικία, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να παραιτηθούν. Οφείλουμε να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα και να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι το «όχι» σημαίνει όχι».

Ανδρέας Αντωνόπουλος

Η Σοφία Μπεκατώρου ως αθλήτρια του Ν.Ο.Τ.Κ. χάρισε στην Ελλάδα συγκίνηση και υπερηφάνεια με τις Ολυμπιακές, τις Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές νίκες της. Σήμερα μας κάνει πάλι υπερήφανους με το θάρρος της να καταγγείλει την κακοποίηση που υπέστη από ανώτερο στέλεχος της Ε.Ι.Ο.

Μετά την άστοχη ανακοίνωση της Ε.Ι.Ο., αλλά και τις ανεπαρκείς αιτιάσεις του Προέδρου της, σε ενημερωτική εκπομπή σε τηλεοπτικό κανάλι, καθώς και την αποκάλυψη σε δημοσιογραφικό site, του ονόματος του φερόμενου ως θύτη, δηλώνουμε πως θα συμπαρασταθούμε με κάθε τρόπο στην Σοφία μας και καλούμε όλους τους Ναυτικούς Ομίλους να κάνουν το ίδιο και να καταδικάσουν την αήθη αντίδραση της Ε.Ι.Ο. για το “δυσάρεστο περιστατικό”.

Νίκη Λυμπεράκη

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του Open TV σχολίασε στο προφίλ της στο Twitter: “Βαθιά υπόκλιση στη Σοφία Μπεκατώρου! Μακάρι από τη δική της δύναμη να πάρουν θάρρος οι άνθρωποι που σιωπηρά κουβαλούν ανάλογα τραύματα για χρόνια”.

Σοφία Σακοράφα

Η πολιτικός και αθλήτρια έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter: “Η συγκλονιστική προσωπική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, αθλήτριας που έχει τιμήσει τη χώρα με χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, αναδεικνύει σε όλη την έκταση και όλη την ένταση ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας μας. Δεν είναι μόνο η αήθης σεξουαλική επίθεση”.

Σία Κοσιώνη

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ έγραψε στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram: «Τώρα έχουμε ακόμη ένα λόγο να υποκλινόμαστε στην Ολυμπιονίκη μας Σοφία Μπεκατώρου που βρήκε το θάρρος μετά από τόσα χρόνια να μιλήσει για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, δαμάζοντας πλέον και τα «μποφόρ» της ψυχή της. Μετά από χρόνια ενόχων, που δεν μπόρεσε να το αποτρέψει, που δεν μπόρεσε να το καταγγείλει, μιλάει δυνατά δίνοντας δύναμη και θάρρος σε χιλιάδες άλλες γυναίκες που επιλέγουν υπό το βάρος αμέτρητων φόβων τη σιωπή. Σοφία είμαστε μαζί σου.

Δημήτρης Κάρναβος

Έχω την τιμή να γνωρίζω προσωπικά την παγκοσμίως καταξιωμένη ιστιοπλόο Σοφία Μπεκατώρου, η οποία τίμησε την πόλη μας ως αθλήτρια του Ν.Ο. Τζιτζιφιών Καλλιθέας. Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη του περιστατικού που καταγγέλει θέλω να τονίσω ότι η Σοφία επέδειξε για άλλη μια φορά θάρρος και δύναμη και δίνει σε όλους το παράδειγμα ότι ανάλογα περιστατικά δεν πρέπει να μένουν στο σκοτάδι …

Αύγουστος Κορτώ

Ο καταξιωμένος συγγραφέας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Κάθε γυναίκα που υφίσταται κακοποίηση ή βιασμό – με άλλα λόγια, εκμηδένιση του εαυτού της από έναν άντρα – χρειάζεται χρόνο, πολύ χρόνο, κι ακόμα περισσότερο θάρρος και αγώνα, για να πάψει να νιώθει – κι ενδόμυχα, να είναι – αποκλειστικά και μόνο θύμα. Κι ο αγώνας για την κάθαρση, τη δικαίωση, είναι ακόμα πιο σκληρός επειδή πρέπει να δοθεί δημόσια – και να προσκρούσει στη χυδαιότητα των αυτόκλητων κι επισήμων θεματοφυλάκων της πατριαρχίας, που θα επιχειρήσουν λυσσαλέα να θάψουν την αλήθεια κάτω από τόνους μισογυνικής λάσπης.  “Τώρα το θυμήθηκε;” (Λες κι έχει ημερομηνία λήξης η φρίκη, λες κι η οδύνη, κι η διαχείρισή της, είναι κάτι το τετριμμένο, που γίνεται στα πεταχτά).

“Αν θέλουμε την πιστεύουμε”. (Λες κι είναι απλή υπόθεση για μια γυναίκα, ελαφρά τη καρδία, να επινοήσει μια τέτοια τραγωδία, και να υποστεί το άχθος της κοινοποίησής της). “Σιγά, απλά θα έκανε τη δύσκολη”. (Διότι πάντα φταίει το θύμα, που δεν συμμορφώθηκε κόσμια κι εγκαίρως με τις ορέξεις του θύτη). Είμαστε ταγμένοι στο πλευρό των γυναικών που έζησαν τη βία στο πετσί τους και βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν ανοιχτά – η λύτρωση, η νίκη τους, είναι ένα χέρι που απλώνεται στην επόμενη κακοποιημένη γυναίκα, μέχρι να επικρατήσει η ισότητα, η ανθρωπιά».

Κρατερός Κατσούλης

Ο γνωστός ηθοποιός και παρουσιαστής της εκπομπής Στη Φωλιά των Κου Κου στο Star εξέφρασε και εκείνος τη συμπαράστασή του προς την Σοφία Μπεκατώρου: “Ποτέ.Πουθενά. Για κανένα λόγο. Από κανένα άνθρωπο. Με καμία δικαιολογία. Τέλος τώρα, στην σεξουαλική κακοποίηση και σε οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης. Μπράβο στην Ολυμπιονίκη μας που μίλησε για την ίδια, δίνοντας ουσιαστικά θάρρος, ελπίζω σε όλους τους ανθρωπους γυναίκες άντρες να κάνουν το ίδιο. Είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι γονείς μας, τα παιδιά μας. Σεβασμός και αγάπη μόνο!”

Λάμπρος Κωνσταντάρας

Μια συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, έκανε και ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής, γράφοντας χαρακτηριστικά: “Ήσουν πάντα μια απο τις αγαπημένες μου αθλητριες, από τότε που σε πρωτογνώρισα πριν καμιά 20αρια χρόνια. Με αδαμάντινο χαρακτήρα και φοβερή αγωνιστικότητα. Συγκλονισμένος διάβασα τα όσα πέρασες, οργισμένος που δεν υπήρξε αντίδραση… αυτοδικιας και τωρα υποκλίνομαι στη δύναμη σου για ακόμα μια φορά. Εισαι πάντα το χρυσό μας κοριτσι, Σοφία Μπεκατώρου”.

Άννα Νταλάρα

Η Άννα Νταλάρα έκανε μια λιτή ανάρτηση στο προφίλ της στο Facebook: “Σοφία Μπεκατώρου. Ολυμπιονίκης και στη ζωή. Με αλήθεια σοβαρότητα, ψυχραιμία και σύνεση αφηγήθηκε την ιστορία με τον ανεγκέφαλο μπραβούρα που πλήγωσε την αθωότητα της. Θέλει αρετή και τόλμη. Μπράβο πρωταθλήτρια μου”.


Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Η κακοκαιρία Λέανδρος έχει ανοίξει για τα καλά τα φτερά…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!