App Icon

Μακρόνησος.Εντυπωσιακή εκδήλωση του ΚΚΕ.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.
Μία εξαιρετική εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου-συμβόλου και τιμής στους αλύγιστους Μακρονησιώτες-, πραγματοποιήθηκε χτες Κυριακή απόγευμα στην Μακρόνησο – νησί τόπο μαρτυρίας χιλιάδων συμπατριωτών μας .
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Γ.Γ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Δ. Κουτσούμπας. Μικρό απόσπασμα από την ομιλία του:
«Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Αγαπητοί Μακρονησιώτες αγωνιστές και απόγονοί τους,
Σήμερα είναι μία ξεχωριστή στιγμή για όλο το Κόμμα. Η ΚΕ εγκαινιάζει το μνημείο προς τιμήν των αγωνιστών της Μακρονήσου, της θυσίας τους και της αντοχής τους.
Κάθε φορά που πατάμε αυτόν το βράχο νιώθουμε χρέος, τιμή και ευθύνη. Απέναντι σε όσους μαρτύρησαν πάνω στο Μακρονήσι. Σε όσους έζησαν στο πετσί τους την επιστημονική, οργανωμένη βία της αστικής τάξης με έναν και μοναδικό σκοπό: Να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους.
Δεν ξεχνάμε ότι αυτό το κολαστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1947. Έγινε σε στενή συνεργασία με τους Άγγλους και Αμερικανούς συμμάχους της άρχουσας τάξης, για να τσακίσουν το εργατικό – λαϊκό κίνημα που διεκδικούσε τη δικαίωση των θυσιών του για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ζυγό της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής.
Νιώθουμε όμως και ευθύνη απέναντι ιδιαίτερα στη νέα βάρδια των κομμουνιστών, στους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισες, συνολικά στη νεολαία. Όχι απλά για να μάθει, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αλλά για να αντλήσει πείρα, συμπεράσματα, πείσμα. Για να ανακαλύψουν το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, τη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Για να δουν πως
η συντροφική, αγωνιστική αλληλεγγύη, ακόμα και στις πιο σκληρές συνθήκες διώξεων, βασανιστηρίων, εκτελέσεων και τρομοκρατίας, αναδεικνύεται σε ακόμα πιο ισχυρή ασπίδα απέναντι στην αστική τάξη, το κράτος της και τους βασανιστές της.
Να μάθουν την ιστορική αλήθεια και να βρουν τα δικά τους πρότυπα στον αγώνα για μία καλύτερη ζωή. Ένα τέτοιο πρότυπο είναι ο κομμουνιστής ναυτεργάτης Μακρονησιώτης Μήτσος Τατάκης. Ο αγωνιστής που έμεινε όρθιος 33 μερόνυχτα, αντέχοντας όλα τα βασανιστήρια και έφυγε από τη ζωή, χωρίς όμως να υποκύψει στη σωματική και ψυχολογική πίεση, για να υπογράψει δήλωση μετανοίας. Τέτοιους αγωνιστές βγάζει το Κόμμα μας. Με αυτές τις αξίες και αρχές.
Για να δουν πως εδώ, στη Μακρόνησο, αλλά και σε όλη τη χώρα, παίρνει σάρκα και οστά η σύγκρουση δύο κόσμων που διατρέχει κάθε καπιταλιστική κοινωνία. Αυτή η σύγκρουση μπορεί πολλές φορές να μη γίνεται εύκολα διακριτή σήμερα, μπορεί να κρύβεται με διάφορα φραστικά τεχνάσματα από τους αστούς πολιτικούς, αλλά πάντα, σε όλες μα όλες τις συνθήκες, σιγοβράζει και έρχονται στιγμές που εκρήγνυται.
Τα πέτρινα λιοντάρια της Μακρονήσου, τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του Κόμματος που έφυγαν πάνω στη μάχη, αλλά "ήσυχοι, όπως εκείνοι που 'χουν κάνει το καθήκον τους, δεν τους λύγισαν ούτε τα μαρτύρια, ούτε οι εκτελέσεις, ούτε η πίκρα από την ήττα του επαναστατικού κινήματος, λόγω της ύπουλης στρατηγικής των ιμπεριαλιστών συμμάχων του αντιφασιστικού άξονα, αλλά και των ίδιων των λαθών του Διεθνούς και Ελληνικού Κομμουνιστικού Κινήματος.
Λάθη που είχαν ως βαθύτερη αιτία την ίδια τη στρατηγική της μη σύνδεσης του εθνικοαπελευθερωτικού αντιφασιστικού αγώνα με την κατάκτηση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας σε όλες τις χώρες, γεγονός που οδηγούσε συνεχώς σε όλο και περισσότερους ιδεολογικοπολιτικούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, τόσο της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης, όσο και των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των Αντιστασιακών κινημάτων, προς τους μέχρι τότε συμμάχους, κυρίως τη Βρετανία όσον αφορά στην Ελλάδα, αλλά και τις ΗΠΑ.
Το κλάμα των ΕΛΑΣιτών κατά την παράδοση των όπλων τους στη Βάρκιζα, έγινε πείσμα και απόφαση, καθώς διασώθηκε η Σοβιετική Ένωση, σε μια σειρά άλλες χώρες άνοιξε ένας δρόμος για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, ενώ τα καπιταλιστικά κράτη, νιώθοντας τον κίνδυνο ανατροπής τους προχώρησαν σε κάποιες παραχωρήσεις για τους λαούς τους.
Αλλά και η σημερινή μας δράση, κάτω από διαφορετικές οπωσδήποτε συνθήκες, αλλά με μεγάλα διλήμματα και ζώντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει γνωρίσει στην ιστορία του το κομμουνιστικό κίνημα μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, δικαιώνουν απόλυτα το σύνθημα: Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία.
………..
«Μακρονησιώτες σύντροφοί μας που εδώ περάσατε τα πάνδεινα, αλλά βγήκατε όρθιοι. Δεν σας ξεχνάμε! Σας τιμάμε κάθε μέρα με την πάλη μας! Καμία θυσία δεν πήγε χαμένη! Γιατί η σπορά που αφήσατε είναι πολύ δυνατή και είναι σήμερα εδώ. Γιατί όπως καθένας σας "είχε στον ώμο του την κούραση δώδεκα ωρών από πέτρα και την απόφαση μίας ολόκληρης ζωής, σήμερα κάθε κομμουνιστής, αγωνιστής, φίλος του ΚΚΕ, έχει στον ώμο του την πολύτιμη παρακαταθήκη, την τιμή και την αξιοπρέπεια, που εσείς αποδείξατε μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Γιατί τα όσα διδάξατε με τη στάση σας, αλλά και τα όσα αισχρά τόλμησε η άρχουσα τάξη της χώρας πάνω στα σώματά σας, θα μείνουν και μένουν με όλους τους τρόπους, για πάντα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γραμματέας της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος και εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ ο αγωνιστής Μακρονησιώτης, Λάζαρος Κυρίτσης.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο», σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη». Το έργο αυτό παίχτηκε για πρώτη φορά στη Μακρόνησο. Τραγούδι: Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας Θωμαΐδης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση είχε ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Μουσικοί: Δημήτρης Αγάθος (τρομπέτα), Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο),
Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι).
Μνημείο οι ‘Σκιές’.
Το μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ, οι «Σκιές», που φιλοτέχνησε ο Μάρκος Γεωργιλάκης, γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, στέκεται περήφανο και ολόρθο σε μια γη κατάσπαρτη με τα αποτυπώματά των Μακρονησιωτών. Πέντε ανθρώπινες μορφές, μια γυναίκα και τέσσερις άνδρες, αναδύονται από τα χώματα της Μακρονήσου, στέκουν αγέρωχες πάνω σε αυτά, απλώνουν τη σκιά και την παρουσία τους στο χώρο, συνθέτουν το μνημείο – φόρο τιμής στους χιλιάδες αγωνιστές που μαρτύρησαν σε αυτόν τον τόπο.
«Όλο το προηγούμενο διάστημα, από τη στιγμή που σχηματίστηκε η ιδέα για το μνημείο μέχρι και σήμερα που έχει πάρει όχι μόνο την τελική του μορφή αλλά και τη θέση του ανάμεσα μας, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση.
Χαρά και συγκίνηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω με ένα έργο, στον εμβληματικό αυτό τόπο, τον αγώνα και τη θυσία των απλών αλλά και ηρωικών και βαθιά ηθικών ανθρώπων, των κρατουμένων της Μακρονήσου, που βασανίστηκαν ή άφησαν και τη ζωή τους εδώ, ως ανταμοιβή στον αγώνα τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον κόσμο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μ. Γεωργιλάκης , γλύπτης.
Εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ στη Μακρόνησο Κυριακή 6 του Σεπτέμβρη του 2020, εκδήλωση- εκπλήρωση ενός βαρυσήμαντου χρέους προς όλους τους Μακρονησιώτες που μαρτύρησαν σε αυτόν τον ξερό τόπο,μαλλά στέκονται σύμβολα θάρρους και αντοχής, ήθους και ηρωισμού, που πηγάζουνμαπό την ακλόνητη πίστη σε ανώτερα ιδανικά, στα ιδανικά της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Πηγή: site ‘Μποτίλια στον Άνεμο’ και από τον προσωπικό λογαριασμό στο facebook ‘Μποτίλια στον Άνεμο’ του λόγιου Μπάμπη Ζαφειράτου από όπου και το φωτογραφικό υλικό. Τον ευχαριστώ θερμά.
Φωτογραφία Δ. Κουτσούμπας: alt.gr.
Για την KallitheaPress
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

διάβασε και αυτό  Lighthouse Sessions: μουσικά πορτρέτα Η νέα σειρά συναυλιών του ΚΠΙΣΝ σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη Καλεσμένη αυτόν τον μήνα η Σαβίνα Γιαννάτου

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Με αφορμή πρωτοβουλίας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά διεξάγεται…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel