App Icon

Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα λαμβάνει πακέτο πάνω από 70 δισ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δηλώσεις μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Ελλάδα θα λάβει συνολικό πακέτο πάνω από 70 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του, μετά τον «λευκό καπνό» από τις Βρυξέλλες.

«Σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και με έναν προϋπολογισμό για τα επόμενα επτά έτη ύψους 1,074 τρισ. ευρώ. Για πρώτη φορά, η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας» πρόσθεσε και επισήμανε ότι επιπλέον «προστατεύσαμε τα προγράμματα που έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τελευταία 24ωρα.

Διευκρινίσεις Μητσοτάκης για το πακέτο των 70 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Προχωρώντας σε διευκρινίσεις για το πακέτο των 70 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στην πραγματικότητα πρόκειται για περίπου 72 δισ. ευρώ.

«Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ, κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισ. σε δάνεια για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ.» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, τα χρήματα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, με ταχύτερες εκταμιεύσεις και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (σ.σ. τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό), ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι παρά τη μείωσή του, η Ελλάδα πέτυχε δύο πράγματα:

  1. Την αύξηση των πόρων που θα πάρει η Ελλάδα από το ταμείο συνοχής.
  2. Σταθεροί παραμένουν οι πόροι για τους αγρότες από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα»

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα σκορπίσει τα χρήματα».

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου» τόνισε και πρόσθεσε ότι «σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης».

«Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο δεν θα το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων, τον κόσμο της εργασίας, την πράσινη μετάβαση» επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τη διαπραγμάτευση και την άσκηση βέτο σε εκταμίευση

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι καμία χώρα δεν θα μπορεί να ασκήσει βέτο για την εκταμίευση των χρημάτων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις «φειδωλές χώρες» λέγοντας ότι το τίμημα για να πειστούν, «ήταν να πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές».

Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε, «όταν μειώνεται η “πίτα” από τα 500 δισ. στα 390 δισ. κάποια προγράμματα θα κοπούν. Δώσαμε αγώνα να προστατευτούν τα προγράμματα με τις εθνικές κατανομές».

«Ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το ποιος υποχώρησε τελικά στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν άλλαξε κάτι στους όρους».

«Αν μια χώρα έχει ένσταση, υπάρχει το “χειρόφρενο”. Αλλά δεν υπάρχει σε καμία χώρα η δυνατότητα βέτο, να σταματήσει χρηματοδότηση» συμπλήρωσε.

«Σίγουρα έχουμε υποχρέωση να αναδιατάξουμε ώστε να απορροφήσουμε αυτούς τους πόρους» είπε.

Το χρονοδιάγραμμα για τις χορηγήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που θα πρέπει να καταθέσουμε το πρόγραμμα των χορηγήσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δούμε πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα.

«Έχουμε μεγάλη ευθύνη ως χώρα να διαχειριστούμε (το πακέτο) με διαφάνεια και συναίνεση και θα λάβουμε υπόψη τις απόψεις άλλων κομμάτων» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αναφορά στην Τουρκία

Σε ερώτηση τέλος για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου και υπήρξε συμφωνία πως στην επόμενη Σύνοδο θα συζητηθεί πώς η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Τουρκίας, που είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης.

Μητσοτάκης στο Twitter: Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα για την Ευρώπη

«Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και σήμερα πετύχαμε να προχωρήσουμε με μία πολύ φιλόδοξη απάντηση στο οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

«Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα για την Ευρώπη και μία σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Πηγή: sputniknews.gr
Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
356 π.Χ. Ο νεαρός Ηρόστρατος πυρπολεί τον Ναό της Αρτέμιδας…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel