fbpx
11 °C Athens, GR
3 Δεκεμβρίου 2020

Μητσοτάκης: Να αφήσει η Τουρκία τις προκλήσεις

«Η τριμερής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Ένα θεμέλιο το οποίο υπηρετούν σταθερά και οι τρεις χώρες» επισήμανε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου σημειώνοντας: «Λίγες ημέρες μετά τη νέα εκλογή Προέδρου, προσδοκώ ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν ισχυρότερες, εκτιμώ ότι ο κος Μπάιντεν θα συμβάλλει θετικά σε αυτό.

Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα αποδεχθούν την αποφασιστικότερη συμβολή της Αμερικής στα δρώμενα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για τμηματική οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου παράδειγμα αλληλεγγύης και συνεργασίας των δύο λαών σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, δεδομένου μάλιστα ότι οι δύο χώρες συζητούσαν επί 15 χρόνια το θέμα αυτό αλλά δεν είχαν καταλήξει.

Όπως τόνισε: «Η κίνηση αυτή αποτελεί παράδειγμα ότι όταν πορευόμαστε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και την αλληλεγγύη, μπορούμε να πετυχαίνουμε για το καλό όλων. Όλες αυτές είναι διπλωματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας. Σε αντίθεση με τις πράξεις της γειτονικής Τουρκίας που επιμένει στην προκλητικότητα».

O Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι κάθε χώρα είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να εγκαταλείψει την επιθετικότητα.

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος είναι εταίροι με αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στόχους.

Όπως είπε: «Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο Σίσι ότι η χώρα μου παραμένει ένθερμος συμπαραστάτης στην εμβάθυνση των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ε.Ε», ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών.

Πηγή: newsbeast.gr

Related articles

Συνεδρίασαν σε έκτακτη σύνοδο οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Συνεδρίασαν σε έκτακτη σύνοδο οι υπουργοί Άμυνας του  ΝΑΤΟ  μέσω  κρυπτογραφημένου  συστήματος  επικοινωνίας και εξέτασαν τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία η συμμαχία συμβάλλει στη στήριξη των κρατών – μελών εναντίον του κοροναϊού, καθώς και τις μεσοπρόθεσμες και  μακροπρόθεσμες  συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η επιδημία στο περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης. Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, […]

Ο Καθηγητής και Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος αποκαλύπτει…

Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, η Χάγη, η Λιβύη, οι δυνατότητες συμφωνίας με την Αίγυπτο, αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών και το θέμα της θεσμοθέτησης μυστικών κονδυλίων στο υπουργείο Μετανάστευσης αποτέλεσαν θέματα της συνέντευξης που παραθέτουμε παρακάτω την οποία έδωσε ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Αγγελος Συρίγος στην Εφημερίδα Συντακτών • Μετά την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *