App Icon

” Μη Μας Ξεχνάτε” η 9 χρόνη κούκλα Αμάλ στον Πειραιά

Συνεχίζοντας το ταξίδι της, η 9 χρόνη κούκλα Αμάλ από τη Συρία στην Ευρώπη με κεντρικό  μήνυμα που μεταφέρει μια φράση “Mη μας Ξεχνάτε” βρέθηκε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για να κοιμηθεί απόψε μαζί με τα παιδιά της Ελλάδας, και θα αναχωρήσει αύριο για το μακρύ ταξίδι της στην Ευρώπη.  Εμείς βρεθήκαμε εκεί με την συνεργάτιδα μας φωτογράφο Μαρεύη Δεναξά

Ποια είναι η Αμάλ

Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «Ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Γι’ αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, ενασχόληση, ιδέες, και δράσεις. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.  Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το ταξίδι της

“Περπατώντας σε αυτό το ταξίδι”  η μικρή Ελπίδα (Αμάλ) που αποτελεί παράλληλα ένα  διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

διάβασε και αυτό  Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης . Γιάννης Ρίτσος .Την Ρωμιοσύνη Μην την Κλαις

 Προσπαθώντας με την  ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, ενασχόληση, ιδέες, και δράσεις. Στην διαδρομή αυτή   8.000 χιλιομέτρων του ταξιδιού  που ξεκίνησε από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, αρχίζοντας με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Στην Ελλάδα έφτασε πρώτα στη  Χίο στις 10 Αυγούστου.  Στις 27 Αυγούστου ήταν στα Ιωάννινα και τον προσφυγικό καταυλισμό Κατσικά.   Στις 29 Αυγούστου, “προχώρησε” με αναρρίχηση στα Μετέωρα, ακολούθησαν  τα Τρίκαλα. Στις 31 Αυγούστου βρέθηκε στη Λάρισα.

Αθήνα

1η Σεπτεμβρίου έφτασε στην Ελευσίνα όπου την καλωσορίσανε έφηβοι και της αποκαλύψουν τα ‘μυστήρια’ της πόλης τους. Στις  2 Σεπτεμβρίου ήρθε  στην Αθήνα, για δύο ημέρες κρατώντας ένα “μίτο” για να μην χαθεί   όσο περπατά στην πόλη. Με  τελευταίο σταθμό της τον Πειραιά, στις 4  Σεπτεμβρίου. Όπου το Δημοτικό Θέατρο της ανοίξε την πόρτα. Αύριο 5 Σεπτέμβρη  Χίλια πουλιά θα την αποχαιρετήσουν το πρωί στο λιμάνι με ευχές για το μακρύ της ταξίδι που συνεχίζει προς την Ιταλία.

ρεπορτάζ Δημήτρης Μπιζιώτας.

φωτογραφίες Μαρεύη Δεναξά

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Τα Πετράλωνα σήμερα θεωρούνται μια όμορφη παραδοσιακή συνοικία της πρωτεύουσας…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel