App Icon

Μπροστά στην καταπολέμηση του χάσματος των φύλων οι Ελληνίδες ηγέτιδες

ΣΙΑΤΛ. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες έχουν γίνει εξέχουσες ηγέτιδες σε πολλούς τομείς. Ενώ η ισότητα των φύλων εξακολουθεί να πραγματοποιείται και να αποτελεί κοινό στόχο και όραμα, περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις έχουν αποδεχθεί την πρόκληση. Με έναν ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό γυναικών σε εξειδικευμένους τομείς, οι πρωτοβουλίες τους κάνουν τη διαφορά. Από την πολιτική ως την ψυχική υγειονομική περίθαλψη, οι γυναίκες ηγέτιδες στην Ελλάδα δημιουργούν ευκαιρίες με πολλούς κι εναλλακτικούς τρόπους.

Ξεπερνώντας τα εμπόδια στην Πολιτική

Το 2020 η Ελλάδα απέκτησε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο, εκλεγμένη από το κοινοβούλιο. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δικαστής Ανώτατου Δικαστηρίου και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει κάνει μεγάλα βήματα για να ξεπεράσει τα εμπόδια της ανισότητας των φύλων. Στο παρελθόν υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. H εκλογή της ως προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι αυτή η απόφαση απαντά στις επικρίσεις για την έλλειψη γυναικών σε ανώτερες θέσεις πολιτικών καθηκόντων.

Η Σακελλαροπούλου υπήρξε ηγετική μορφή στο περιβαλλοντικό και συνταγματικό δίκαιο και υποστηρίζει την απόκτηση  ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών. Ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται για την ανάκτηση της οικονομικής της σταθερότητας μετά την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης, η Σακελλαροπούλου έχει ενισχύσει τις ελπίδες του λαού και λειτουργεί ως πρότυπο για τις μελλοντικές γενιές γυναικών.

Παροχή  ίσων ευκαιριών στο χώρο εργασίας

Οι γυναίκες στις ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι οι άνδρες είναι πιθανότερο να αποκτήσουν εργασία με υψηλές αποδοχές. Στην Ελλάδα, περισσότερες από 4 στις 10 γυναίκες αισθάνονται ότι οι άνδρες έχουν πρόσβαση σε περισσότερες ευκαιρίες εργασίας. Ωστόσο, οι συνεισφορές γυναικών ηγέτιδων στην Ελλάδα έχουν επίσης οδηγήσει σε αυξημένες ευκαιρίες στο εργατικό δυναμικό των γυναικών.

Η  Κέλλυ Βλαχάκη – Χανκς (Kelly Vlahakis-Hanks), μια Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας και επίτιμη διακεκριμένη  με το βραβείο «Women Making History Awards» του 2020, δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες στο εργατικό δυναμικό. Είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της «Earth Friendly Products» (EFP), μιας εταιρείας που παρέχει ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Η Κέλλυ έχει αποδείξει την ανάγκη στην επένδυση για την κατάρτιση των υπαλλήλων. Πιστεύει επίσης στην παροχή επιχορηγήσεων σε υπαλλήλους για ηλιακούς συλλέκτες στα σπίτια τους, την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την παροχή μπόνους σε υπαλλήλους με λιγότερο χρόνο μετακίνησης. Αυτές οι πρωτοβουλίες ωφελούν τόσο τους εργαζομένους όσο και το περιβάλλον.

Αύξηση της πρόσβασης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Γυναίκες ηγέτιδες στην Ελλάδα κάνουν επίσης άλματα στην ψυχική υγεία. Η Νιτζία Λογοθέτη (Nitzia Logothetis), ιδρύτρια του Ινστιτούτου «Seleni» στη Νέα Υόρκη, «μεταμορφώνει» την ψυχική υγεία των γυναικών. Η Λογοθέτη είναι μία εξουσιοδοτημένη ψυχοθεραπεύτρια που παρέχει υπηρεσίες σε αναπτυσσόμενες χώρες. Εχει συμβάλει σημαντικά στην ψυχική υγεία και έχει βοηθήσει γυναίκες και οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Το 2017, κατέλαβε την 19η θέση στους 50 κορυφαίους φιλάνθρωπους της πόλης και της χώρας. Οι προσπάθειές της βελτίωσαν τη φροντίδα για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό, τις διαταραχές της μητρότητας και τη μητρική και αναπαραγωγική ψυχική υγεία.

Το «Seleni Institute» προσφέρει υπηρεσίες τηλεματικής υγείας και εξειδικευμένη θεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης, παρέχοντας μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Το Ινστιτούτο μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε 300 γυναίκες την εβδομάδα μέσω ψυχοθεραπείας, εργαστηρίων και ομάδων υποστήριξης.

Πρόσφατα, γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, στις επιχειρήσεις και στην ψυχική υγεία έχουν επηρεάσει σημαντικά την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει για να καλυφθεί το έμφυλο χάσμα. Οι συνεισφορές σε εξειδικευμένους τομείς άνοιξαν τις πόρτες για περισσότερες γυναίκες στην ανάληψη ηγετικών ρόλων. Καθώς οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στην Ελλάδα συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο, υπάρχει ακόμη χώρος για περισσότερες αλλαγές.

Πηγή: ekirikas.com

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Της Σάγιας Τσαουσίδου∗ Η Ελλάς τίμησε τον Βαλερύ Ζισκάρ ντ΄Εστέν…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel