Νέα συνεργασία για περισσότερα εμβόλια στην Ελλάδα

Δυσφορία εκφράζει η κυβέρνηση για συγκεκριμένη βιομηχανία παρασκευής εμβολίου κατά του COVID που όπως φάνηκε δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ και δεν έφτασε ούτε και στην Ελλάδα επαρκής αριθμός εμβολίων που αν υπήρχε ο αριθμός των εμβολιασμών καθημερινά θα ήταν μεγαλύτερος και έτσι ανοσία του γενικού πληθυσμού δεν θα αργούσε να φτάσει.

Αντίθετα με τα υπάρχοντα εμβόλια η επιστροφή στην μερική κανονικότητα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό προβλέπετε αρχές καλοκαιριού. O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την Πρόεδρο Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και σημείωσε: «Έχουμε ασκήσει μεγάλη πίεση στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επισήμανε, επίσης, «ότι είναι πάρα πολύ σωστή, ξέρετε, η στρατηγική μας να διαφυλάξουμε τη δεύτερη δόση, ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτοί που θα εμβολιαστούν θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση εντός των χρονικών ορίων για τα οποία τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση».

Η αλήθεια είναι ότι στις αρχικές συζητήσεις οι δόσεις των εμβολίων για τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα ήταν περισσότερες αλλά τελικώς η συγκεκριμένη εταιρεία για την οποία όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη ξέμεινε, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια.

Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι γίνονται συζητήσεις και για άλλα εμβόλια. Όπως είπε ο ίδιος «εκτιμούμε ότι θα έχουμε και ένα ακόμα εμβόλιο το οποίο πιστεύω ότι θα εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και θα προστεθεί στη φαρέτρα των εμβολίων, αλλά ήταν και πάρα πολύ σωστή, ξέρετε, η στρατηγική μας να διαφυλάξουμε τη δεύτερη δόση, ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτοί που θα εμβολιαστούν θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση εντός των χρονικών ορίων για τα οποία τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν μια διαφορετική στρατηγική και καθώς δεν έχουν αυτή τη στιγμή εμβόλια, γιατί υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις, αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία. Το εμβόλιο σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύει όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις. Δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητά του, όταν έχει γίνει μια μόνο δόση, γι’ αυτό και επιμένουμε πάρα πολύ στο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα».

Για αυτό και η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει μέχρι σήμερα τον εμβολιασμό και της δεύτερης δόσης όπως άλλωστε διαβεβαιώνει και το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΔΥ.

διάβασε και αυτό  Ιωνικός Ν.Φ.AFFIDEA Ο όμιλος Affidea Μεγάλος Υποστηρικτής του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας

Ο πρωθυπουργός παράλληλα εμφανίζεται αισιόδοξος για τα οφέλη από το άνοιγμα της αγοράς όχι μόνο οικονομικά οφέλη αλλά και ψυχολογικά καθώς η αγορά μετά από σχεδόν δύο μήνες με λουκέτο, δείχνει δυναμική. Πρέπει όπως όπως παρατηρεί να υπάρχει και προσοχή σε ότι αφορά τον κίνδυνο διασποράς.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σε ότι αφορά την κίνηση που παρατηρήθηκε στα καταστήματα λιανικής πώλησης ότι «όλοι υποδεχθήκαμε το άνοιγμα της αγοράς με ικανοποίηση, ειδικά οι επαγγελματίες, οι οποίοι είδαν αυξημένους τζίρους. Παρά τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε, θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπήρχε συμμόρφωση και από τους πολίτες, αλλά και από τους επαγγελματίες, κάτι το οποίο μας κάνει να αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν θα έχουμε πρόσθετα προβλήματα. Δρομολογείται το άνοιγμα των σχολείων -των γυμνασίων και των λυκείων.

Όλα αυτά, όμως, αυξάνουν συνολικά την κινητικότητα, άρα και τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Αν προσθέσετε σε αυτό και το γεγονός ότι οι επιστήμονες ανησυχούν, και δικαιολογημένα, για τις νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, αυτό μας υποχρεώνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μελετάμε κάθε βήμα πολύ προσεκτικά και να αφήνουμε χρόνο από το ένα βήμα στο επόμενο για να αξιολογούμε τις επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

Πηγή: vradini.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας του 1605 είχε οργανωθεί από μια ομάδα Καθολικών, με…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel