Νίκη Κεραμέως : 1 Σεπτεμβρίου η τελική απόφαση πότε ανοίγουν τα σχολεία

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία, όμως  ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση, τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η οποία παρουσίασε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, το πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας των σχολείων για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19.

Οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων θα ληφθούν την Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου.

Πάντως, ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Το ενδεχόμενο παράτασης παραμένει ανοιχτό, καθώς στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς.

Η Υπουργός εξειδίκευσε αναλυτικά όλα τα μέτρα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στις σχολικές δομές όλων των βαθμίδων – Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις βιβλιοθήκες.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στις τάξεις, στα σχολικά, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Η κα. Κεραμέως υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή «σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας.

Χαρακτήρισε τη χρήση μάσκας «ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας». Εξήγησε ότι «αυτό τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της, και εκθέτει όλους τους λόγους για τους οποίους η μάσκα είναι και απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για την προστασία των παιδιών μας».

διάβασε και αυτό  Οπλοστάσιο εντοπίστηκε θαμμένο σε χωράφι

Ειδικότερα, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική:

  • Σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού)
  • Στα μέσα μεταφοράς μαθητών
  • Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται χρήση μάσκας στα διαλείμματα (προβλέπονται διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων για αποφυγή συγχρωτισμού), ούτε στη γυμναστική

Θα διανεμηθούν δωρεάν μάσκες στους μαθητές, ενώ θα υπάρξουν ενημερωτικά βίντεο για γονείς και μαθητές.

Η Υπουργός τόνισε ότι «πορευόμαστε πάντοτε με γνώμονα το καλό των παιδιών μας: για να τα προστατεύσουμε από τη διασπορά του ιού, αλλά ταυτόχρονα και για να τους διασφαλίσουμε το εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης. Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να είναι στο σχολείο με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου».

Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν με:

  • όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση,
  • μέσο όρο μαθητών ανά τάξη τα 17 άτομα,
  • αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης τα οποία θα ελέγχονται.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.α. θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα, ενώ όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, δεν θα γίνουν τα σχολικά πρωταθλήματα.

Αν νοσεί ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός ή κάποιος στο σπίτι τους είναι απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Για τους εκπαιδευτικούς είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή προμετωπίδας.

Η κα. Κεραμέως κάλεσε τους γονείς να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που δίνουν τα ολοήμερα σχολεία.

Για τα φροντιστήρια, θα ισχύσουν όμοιοι κανόνες λειτουργίας με τα σχολεία.

διάβασε και αυτό  Aλλαγές στα ΜΜΜ και στις ευρύτερες συγκοινωνίες

Σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού σε σχολείο, θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση, ενώ τα μαθήματα θα συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα πανεπιστήμια τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης, ενώ στις διαλέξεις ανώτατο αριθμός θα είναι τα 50 άτομα.

Η υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε για ενίσχυση της διδασκαλίας με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ.

Στα ΙΕΚ, στις 5 Οκτωβρίου ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε:

«Δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις. Μελετάμε όλες τις πτυχές του προβλήματος, πορευόμαστε βήμα – βήμα με τους εξαιρετικούς ειδικούς που εμπιστευόμαστε, αναθεωρούμε αν χρειαστεί τις όποιες αποφάσεις. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή είναι στείρες αντιπαραθέσεις. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο, η γόνιμη αντιπολίτευση μας βελτιώνει, είμαστε παραπάνω από πρόθυμοι να ακούσουμε κάθε γνώμη και κριτική. Ωστόσο, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και η καλλιέργεια θεωριών συνωμοσίας μόνο βλάπτει. Αύριο θα ενημερώσουμε από κοινού με τον Υπουργό Υγείας τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού στους επί μέρους τομείς ευθύνης μας, πάντοτε με σεβασμό στους θεσμούς και συναίσθηση της ευθύνης μας».

πηγή ΕΡΤ

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Στις έντεκα το βράδυ χθες πέθανε ο Γιάννης Πουλόπουλος, ένας…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel