App Icon

Νίκος Δένδιας: Επιστολή Διαμαρτυρίας σε Σκόπια για το όνομα της Εθνικής ποδοσφαίρου

Μείζον θέμα προέκυψε με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας η οποία μετέχει στο Euro 2020  ως “Μακεδονία” αφού στο διακριτικό σήμα της φανέλες αναγράφεται  «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας (FFM).

Μόλις πριν από λίγο υπήρξε ελληνική αντίδραση με επιστολή του Νίκου Δένδια στον σκοπιανό ομόλογο του στην οποία του ζητά να τηρεί τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ήδη αντέδρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατηγορώντας την σκοπιανή πλευρά για παραβίαση της συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani  ισχυρίστηκε ότι  “δεν υποχρεούται η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να αλλάξει το όνομα της γιατί δεν επιχορηγείται από το κράτος”.

Συγκεκριμένα,ο Bujar Osmani ισχυρίστηκε πως “η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από τον Έλληνα Πρέσβη στα Σκόπια, να ετοιμάσει έκθεση για το γεγονός, αναμένοντας να λάβει οδηγίες για τις επόμενες κινήσεις.

Αντίδραση Δένδια

Σύμφωνα διπλωματικές πηγές πριν από λίγη ώρα εστάλη επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani σχετικά με την πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές στο vradini.gr “ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020, απέστειλε επιστολή προς τον ομόλογό του Bujar Osmani στην οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών”.

Στο πλαίσιο αυτό  ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι αν και στην εν λόγω Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος e, ο κωδικός ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

διάβασε και αυτό  ΕΦΚΑ: Τι αλλάζει με τα έξοδα κηδείας (vid)

Στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia)” τονίζει ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα επισημαίνει ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ζητά τέλος την παρέμβαση του κ. Osmani, προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

Από την πλευρά του ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί  MK και MKD.

“Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ (North Macedonia), αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και δυο χρόνια, περίοδος που έχει τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας, χρησιμοποίησε το ΦΦΜ στις επίσημες εμφανίσεις της για τα προκριματικά του EURO 2020, αλλά να σημειώσουμε ότι ουδείς ασχολήθηκε με αυτό από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρουν έμπειροι διπλωμάτες ο Νίκος Κοτζιάς είχε πιέσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την δημιουργία ενός παρατηρητηρίου εφαρμογής της Συμφωνίαςκάτι που πλέον φάνηκε ότι είναι αναγκαίο.

Στη Βόρεια Μακεδονία, κάποιες από τις Ομοσπονδίες έχουν αλλάξει το όνομα τους όπως η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης που έγινε Βόρειας Μακεδονίας, όμως δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή στις Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου, Χάντμπολ αλλά και άλλων.

διάβασε και αυτό  Παυλόπουλος: H Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είναι μία και αδιαίρετη

Πάντως σκοπιανές πηγές μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφεραν ότι θα ελέγξουν εκ νέου για το αν η χρήση του ονόματος Μακεδονία στην Ποδοσφαιρική τους Ομοσπονδία αντιτίθεται της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ο τόνισαν ακόμη ότι η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης  πρόσθεσε το Βόρεια, επειδή χρηματοδοτείται από το κράτος.

Η ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες είναι ανεξάρτητες και δεν υπόκεινται σε κρατικό έλεγχο ή παρέμβαση στη βάση του κανονισμού της FIFA και της UEFA, σύμφωνα με τους σκοπιανούς.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΕΞ Ν.ΚΟΤΖΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Άμεσα αντέδρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος συνέστησε στους Σκοπιανούς με διαβάσουν τη συμφωνία και ειδικά την παράγραφο 3.ζ του πρώτου άρθρου της συμφωνίας και τους κάλεσε να σταματήσουν να παραβιάζουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Νίκος Κοτζιάς τονίζει συγκεκριμένα:

“Συστήνω σε όλους τους αρμόδιους στην Βόρεια Μακεδονία να διαβάσουν με προσοχή και να τηρήσουν με ακρίβεια την παράγραφο [3.ζ.] του Πρώτου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών [1.3.ζ.]. Σε αυτή με σαφήνεια συμφωνήθηκε ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό της φίλης χώρας, αν συντρέχει σειρά λόγων  ένας εκ των οποίων είναι όταν αυτός «έχει σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες».

Γνωρίζουμε ότι οι Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου είναι ανεξάρτητες ενώσεις. Αλλά αυτές λειτουργούν στη βάση των εθνικών νόμων λειτουργίας του αθλητισμού σε κάθε χώρα. Μπορεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020, να εκπροσωπεί μια ποδοσφαιρική ομάδα την Ομοσπονδία της, αλλά αυτή η Ομοσπονδία δεν είναι άνευ πατρίδας, δεν λειτουργεί εκτός τόπου και χρόνου. Είναι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε ένα συγκεκριμένο κράτος και συνδέεται με αυτό. Όχι σχέση υποταγής ασφαλώς, αλλά σίγουρα σχέση. Κατά συνέπεια η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται και έχει σχέση με το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας και όχι με ένα τρίτο. Ούτε είναι Ομοσπονδία ενός χώρου χωρίς κράτος. Εξάλλου, χωρίς το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ακόμα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι ούτε μια εμπορική επιχείρηση με εμπορικό σήμα ως υποστηρίζουν ορισμένοι. Αντίθετα, από αυτή τη σκοπιά εμπίπτει στις διατάξεις για υποχρεωτική «αναγραφή της χώρας προέλευσης» καθότι μάλιστα αγωνίζεται σε «επίσημο πλαίσιο» (με την έννοια του άρθρου [1.7.]).

διάβασε και αυτό  Πυρόπληκτοι: Όλα τα ποσά από τις αποζημιώσεις ανά περίπτωση

Ας σταματήσουν, κάποιοι στη Βόρεια Μακεδονία τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και του φιλειρηνικού πνεύματός της.

Η ΟΥΕΦΑ η οποία αποδέχεται ως μέλη της μόνο Ομοσπονδίες από αναγνωρισμένα κράτη, δεν μπορεί να αποδέχεται Ομοσπονδία ανύπαρκτου κράτους (όπως είναι το «Μακεδονίας»). Το κράτος που πραγματικά υπάρχει είναι «Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να συνδράμει στην ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής και να μην επιτρέπει να προστίθενται προβλήματα μέσω του ποδοσφαίρου.  Τέλος, η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να στείλει, επιτέλους, μόνιμη ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων και νομικών στην Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια προκειμένου να παρακολουθεί και να ελέγχει την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και να σταματήσει να εγκλωβίζει τη χώρα στα μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό της ΝΔ”.

Πηγή: vradini.gr


Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Ο Κεραμεικός έχει αρχίσει και ζωντανεύει πάλι, η βόλτα σε…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel