App Icon

Νίκος Μελετίου: Δεν θέλουμε τις φυλακές στον Ασπρόπυργο κυρία Νικολάου

Με την κατεδάφιση κτιρίων στην παλαιά βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή νέου καταστήματος κράτησης που θα αντικαταστήσει το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τις μελέτες το υπερσύγχρονο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών, θα είναι έτοιμο εντός του 2022.

Ωστόσο σύσσωμος ο Δήμος Ασπροπύργου παραμένει αντίθετος με τη μεταφορά των φυλακών στην περιοχή. Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του πριν από μερικές εβδομάδες υποστήριξε πως δεν πρόκειται να δεχτούν τις φυλακές στον Ασπρόπυργο. Πέρα όμως από όλα αυτά, στον Δήμο Ασπροπύργου έμειναν έκπληκτοι και με τις δηλώσεις της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κας. Σοφία Νικολάου, αναφορικά με τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού και την… συναίνεση της Δημοτικής Αρχής.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, γιατί αυτές οι πρώτες κατεδαφίσεις αποτελούν την αρχή ενός εμβληματικού έργου. Το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών, το οποίο θα αντικαταστήσει και τις φυλακές Κορυδαλλού, είναι γεγονός. Θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γι’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, τη ΜΟ.Μ.ΚΑ., τα συναρμόδια Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε εδώ και προχωράμε δυνατά» τόνισε από την πλευρά της, η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στο Δήμο!

Με σημερινή του ανακοίνωση ο Δήμαρχος της πόλης Νίκος Μελετίου απέρριψε «όλες αυτές τις ανυπόστατες «φιλοφρονήσεις», της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής» και κατήγγειλε για μια ακόμα φορά την υλοποίηση του έργου. Όπως μάλιστα καταλήγει: «εφόσον βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων λοιπόν, προκαλούμε και την ίδια, μα και την Πολιτεία, με ενισχυτικές, αντισταθμιστικές και αναπτυξιακές πολιτικές, να αντικρούσει στην πορεία όλες αυτές τις χαμηλές προσδοκίες μας – πιθανότητα για την οποία και πάλι, ας μας επιτραπεί, να αμφιβάλλουμε.»

διάβασε και αυτό  Περίεργη εξαφάνιση 33χρονου στο Αμύνταιo: Ο μυστηριώδης «Γιώργος» και η αγωνία της μητέρας του

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Δημάρχου:

«Με ιδιαίτερη έκπληξη παρατηρούμε δηλώσεις στα κοινωνικά δίκτυα, της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Σοφία Νικολάου με τις οποίες ευχαριστεί τον Δήμο μας για την υποτιθέμενη αγαστή συνεργασία και ενθουσιώδη αρωγή μας, στην έγερση του Δικαστικού Σωφρονιστικού Ιδρύματος Αθηνών, στο «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», την παλιά βάση του Νάτο στον Ασπρόπυργο, που στην ουσία αντικαθιστά τις φυλακές Κορυδαλλού. 

Πιο συγκεκριμένα, στις δηλώσεις της, η κ. Νικολάου μας αποκαλεί «συμπαραστάτες» της, μα και πως «τρέξαμε» για αυτό το «έργο», και πως «αγκαλιάσαμε την προσπάθεια… για τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων στην χώρα». 

Κατανοούμε πως η κ. Νικολάου επιθυμεί να περάσει ένα μήνυμα υπερτοπικής ομόνοιας και αλληλεγγύης επί της μετεγκαταστάσεως του σωφρονιστικού ιδρύματος. Όμως της συνιστούμε να είναι πιο ακριβής στις δηλώσεις της.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ενημερώσαμε και τους δημότες μας, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου (βλ. Δελτίο Τύπου 13 Φεβρουαρίου 2019) η Δημοτική Αρχή προέβη:

Σε άμεσες ενέργειες αντίδρασης με 2 αρνητικά, κατά συντριπτική πλειοψηφία, Ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Ασπροπύργου [της 4ης Σεπτεμβρίου 2019, υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 19422/04-09-2019, αριθμός απόφασης 348, και της 23ης Ιανουαρίου 2020, υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 711/15-01-2020, αριθμός απόφασης 1].

-Σε επανειλημμένες ενέργειες για επίσημη ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό και στην άκαρπη συνάντηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

-Σε σύσταση Διαδημοτικής Επιτροπής, και συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας, ο οποίος προέβη επίσης σε ανάλογη αντίδραση με τον Δήμο μας, και εισέπραξε επίσης ανάλογα αποτελέσματα από το Υπουργείο, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε αυτοπροσώπως από το βήμα και ο Δήμαρχος Ελευσίνας, κ. Αργύρης Οικονόμου.

-Σε συνεργασία με τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράσταση και την δέσμευση του για κοινό αγώνα με τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Αντιδήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, κ. Ευαγγελία Κουτσοδήμα, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Χρήστου Στάθη. 

διάβασε και αυτό  Χατζηδάκης: Υποχρεωτικά self test για όσους εργάζονται σε λιανεμπόριο, κομμωτήρια, εστίαση

Παρά την άμεση κινητοποίηση του Δήμου Ασπροπύργου, και των όμορων Δήμων, ενάντια στην έγερση του Δικαστικού Σωφρονιστικού Ιδρύματος στην χωροταξική μας περιοχή, ακολούθησε μία σειρά από ‘κατακλυσμιαία’ γεγονότα και έξωθεν παρεμβάσεις, που στο άθροισμα τους παρέλυσαν τον σχεδιασμένο βηματισμό του μετώπου τοπικής αντίδρασης προς την ανεπιθύμητη απόφαση του Υπουργείου:

– Τα γεγονότα αναταραχών στην Χίο και την Λέσβο, μεταξύ των τοπικών κατοίκων και των ΜΑΤ (25 Φεβρουαρίου 2020), τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως άκρως .. πολιτικά ενδιαφέροντα (!), παρότι έλαβαν σύντομα τέλος ένεκεν των παρακάτω εξελίξεων

– Το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 (26 Φεβρουαρίου 2020)

– Τα επεισόδια στον Έβρο (28 Φεβρουαρίου) 

– Την έξαρση των εντάσεων στα Ελληνοτουρκικά

Στεκόμενοι περισσότερο απ’ όλα, στο χρονικό της εξάπλωσης της πανδημίας και στα πρώτα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της, τους πρώτους περιορισμούς στην κυκλοφορία που ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου 2020, για να καταλήξουν, κλιμακούμενα, στο πρώτο lockdown στις 14 Μαρτίου, το οποίο ναι μεν ήρθη στις 4 Μαΐου, μα και πάλι σταδιακά. Σε ένα καλοκαίρι γεμάτο από ηθικούς και εγκυκλιακούς περιορισμούς κοινωνικών συναθροίσεων, οι οποίοι ποτέ δεν έπαψαν να εκκρεμούν, ένα καλοκαίρι ταυτόχρονα εφιαλτικό όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου να πλανάται καθημερινά πάνω από τα κεφάλια μας. Παρά μονάχα για να φτάσουμε στο τωρινό δεύτερο lockdown, με 2500 κρούσματα την ημέρα. 

Ο Δήμος μας καθόλη τη διάρκεια όλου αυτού του διαστήματος των ‘βιβλικών’ σκηνικών, έριξε βάρος στην διαχείριση της πανδημίας και στην μη εξάπλωση της, την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων – εις βάρος του προϋπολογισμού του, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους άπορους και ευπαθείς (Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό φαρμακείο), στις νοσοκομειακές δωρεές, και στην έγερση δύο σχολείων ! Δεν ιεραρχήσαμε στις προτεραιότητες μας την αντίσταση που είχαμε σχεδιάσει προτού συμβούν όλα αυτά, ούτε και πιστέψαμε πως το Υπουργείο θα συνεχίσει ακάθεκτα το μονομερές σχέδιο του !

διάβασε και αυτό  Νεκρός ο τριαντάχρονος από την έκρηξη στο μηχανοστάσιο

Τονίσαμε εξαρχής προς το Υπουργείο, πως η δυνατότητα περάτωσης του έργου, παρότι νόμιμη, μιας και το Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του κράτους, είναι ξεκάθαρα αντι-αναπτυξιακή για τον Ασπρόπυργο και τους όμορους Δήμους, και συνεπώς σφόδρα ανεπιθύμητη. Σχεδιάσαμε μαζικές κινητοποιήσεις – όμοιες με εκείνες του 2017 όταν το κράτος ήθελε να δημιουργήσει HOTSPOT, σε επίσης ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του στην Γκορυτσά, όμως αυτήν την φορά ήταν αδύνατον εντός μίας δίνης πανδημικών γεγονότων, ειρηνοπολεμικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, και καταρρακώσεως της εθνικής και τοπικής οικονομίας αλλά και του υγειονομικού μας συστήματος, να τις πραγματοποιήσουμε. Αυτό όμως επουδενί δεν πρέπει να εκληφθεί, και να βαπτιστεί, ως «συμπαράσταση», «τρέξιμο», και «αγκάλιασμα» της ενέργειας αυτής του Υπουργείου., από την κ. Νικολάου. Μια τέτοια δήλωση αποτελεί απόλυτη αλλοίωση της πραγματικότητας και των προθέσεων μας. 

Βρισκόμαστε λοιπόν στην δυσάρεστη θέση να απορρίψουμε όλες αυτές τις ανυπόστατες «φιλοφρονήσεις», της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, να καταγγείλουμε για μια ακόμα φορά την υλοποίηση του έργου. Εφόσον βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων λοιπόν, προκαλούμε και την ίδια, μα και την Πολιτεία, με ενισχυτικές, αντισταθμιστικές και αναπτυξιακές πολιτικές, να αντικρούσει στην πορεία όλες αυτές τις χαμηλές προσδοκίες μας – πιθανότητα για την οποία και πάλι, ας μας επιτραπεί, να αμφιβάλλουμε.»

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
H αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer κατέθεσε την Παρασκευή την αίτηση στην…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel