Οδοιπορικό στα Αρχοντικά του Παλαιού Φαλήρου

Παλαιό Φάληρο 1960

Τις δεκαετίες του 50 ,και του 60 στο Παλαιό Φάληρο   υπήρχαν πολλά πολύ όμορφα αρχοντικά .Κήποι γεμάτοι γιασεμιά και γαζίες συνδυασμένοι με εξαιρετικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και μια ομορφιά τόσο ευγενική!

Η περιοχή είχε εντυπωσιακές επαύλεις και ξενοδοχεία, αλλά τα «νίκησε» η αντιπαροχή. …

Αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν ή προτίμησαν την προσφιλή στους νεοέλληνες οδό της αντιπαροχής και τώρα πια βλέπεις στη θέση τους μόνο πολυκατοικίες. Έχουν μείνει κάποια απο αυτά που διατηρούνται μέχρι σήμερα για να θυμίζουν την αρχιτεκτονική αίγλη της περιοχής.

Ας περιηγηθούμε στους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου να θαυμάσουμε κάποια από αυτά.


Οικίας Κουλούρα

Ποσειδώνος και Τρίτωνος. Πρόκειται για χαρακτηριστικό νεογοτθικό κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα, με συμμετρικούς πύργους και επάλξεις, από τα ελάχιστα που σώζονται στα προάστια των Αθηνών, κληροδότημα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα στο Μουσείο Μπενάκη, όπου λειτουργεί το Μουσείο Παιχνιδιών.

Οικία Καλιτσουνάκη

Ποσειδώνος και Ζαΐμη.

Η έπαυλη κατασκευάστηκε το 1927 είναι πλέον ένα από τα ελάχιστα νεοκλασικά κτήρια, αυτού ειδικά του μεγέθους, που έχουν απομείνει στην ευρύτερη περιοχή.

Οικία Σταύρου Νταιφά

Ποσειδώνος και Άρεως.

Κατασκευάστηκε το 1939 και πρωτοκατοικήθηκε από την οικογένεια εφοπλιστών Δημάδη. Όταν εκείνοι, το 1970, θέλησαν να το πουλήσουν, θέτωντας όρους: α) Να μη γίνει ποτέ πολυκατοικία και β) Να μη ξεριζωθούν η ελιά και συκιά της αυλής φυτεμένες απο το γιο της οικογένειας που σκοτώθηκε ως πιλότος της RAF.

Τότε ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σταύρος Νταϊφάς το αγόρασε για να κάνει εκεί τις διακοπές του.

Οικία Τζώρτζη Αθανασιάδη

Ποσειδώνος και Θησέως.

Ενα πετρόκτιστο  αρχοντικό που κατασκευάστηκε απο Κωσταντινοπολιτη  διευθυντή της εφημερίδας “Βραδυνή”, Τζώρτζη Αθανασιάδη ο οποίος δολοφονήθηκε το 1983.Μια υπόθεση που παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα.

Οικία Νίκου Κομνηνού

Οδός Ηβης Αθανασιάδη

Ένα υπέροχο κτήριο που κατασκευάστηκε από τον Χρηματιστή Νικολάο Κομνηνό και του έδωσε το όνομα «Βίλλα Λύσανδρος» προς τιμή του υιού του που πέθανε σε παιδική ηλικία.

Εδώ στέγασαν οι Γερμανοί το αρχηγείο τους την περίοδο της κατοχής επιτάσσοντας το .Αργότερα η βίλλα αυτή άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες και σήμερα αν και πνιγμένη απο τις πολυκατοικίες εξακολουθεί και είναι ένα στολίδι για την περιοχή.

Οικία Αλίκης Διπλαράκου

Μουσών και Θησέως

Αρχοντιά και καταπληκτική αρχιτεκτονική στην επαυλή αυτή οπου έζησε κάποια χρόνια η Αλίκη Διπλαράκου   Μις Ελλάς και η πρώτη Ελληνίδα Μις Ευρώπη (1930).

Το δέλτα του Φαλήρου, εκεί δηλαδή όπου σήμερα δεσπόζει το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σ. Νιάρχου, όπως ήταν το 1960.

Επιμέλεια: Κατερίνα Κομνηνού

Πηγή: greekrivieranews.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Γεγονότα 312 - Ο Κωνσταντίνος Α΄ φέρεται να βλέπει το…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: