Οι αλλαγές που θα έρθουν για τους φορολογούμενους για το 2021

Έρχονται αλλαγές στους φορολογούμενους με αυξήσεις σε μισθούς, μειώσεις φόρων και νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων το 2021.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα μέτρα στήριξης τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα με κάποια ήδη να έχουν δρομολογηθεί.

Με την έναρξη του 2021, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Από τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται, εφόσον οι ετήσιες αποδοχές τους ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ, καθώς καταργείται για το 2021 η εισφορά αλληλεγγύης. Μέτρο το οποίο δεν ισχύει για όσους εργάζονται στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους.

Το παραπάνω συνδυάζεται και με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, μέτρο το οποίο καλύπτει και όσους η αμοιβή είναι μικρότερη από 1.000 ευρώ μηνιαίως. Όφελος υπάρχει και για τους εργοδότες, καθώς η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά και τους ίδιους.

Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει κλειστές από τις 16 Δεκεμβρίου θα καταβάλλουν μόλις το 20% του ενοικίου στον ιδιοκτήτη. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση είναι σε αναστολή, αλλά και τις επιχειρήσεις που λειτούργησαν με «παράδοση εκτός». Όπως έχει ανακοινωθεί, οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 60% του αρχικού ενοικίου. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες ωστόσο λειτουργούσαν, η μείωση του ενοικίου παραμένει στο 40%.

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με το 50% να αποτελεί επιδότηση. Για τους δικαιούχους, θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου τους μήνες Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2020, θα αφαιρεθεί η ενίσχυση που έλαβαν μέσω του 4ου κύκλου, ενώ το ελάχιστο ποσό δανεισμού διατηρείται στα 1.000 ευρώ. Στις προϋποθέσεις και η διατήρηση των θέσεων εργασίας έως τον Ιούνιο του 2021.

διάβασε και αυτό  Xτύπησε συναγερμός στην Ελλάδα για το μεταλλαγμένο στέλεχος του Κορονοϊού

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myΘΕΡΜΑΝΣΗ για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Η προθεσμία λήγει στις 11 του μηνός, ενώ φέτος εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης επιδοτούνται η χρήση φυσικού αερίου, υγραερίου, αλλά και καυσόξυλων ή pellet – μόνο για τις ορεινές περιοχές έως 2.500 κατοίκους.

Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myCAR, θα πρέπει να μπουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που επιθυμούν να θέσουν το αυτοκίνητο ή τη μηχανή τους σε ακινησία. Προσοχή, καθώς θα πρέπει να φυλάξουν τις πινακίδες (δεν παραδίδονται στην εφορία), ενώ θα πρέπει να δηλώσουν και το σημείο στο οποίο θα βρίσκεται το ακινητοποιημένο όχημα. Σε αυτή την περίπτωση, η δήλωση ακινησίας, αλλά και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Για την 1η Απριλίου 2021 μετατέθηκε η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων-myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα, με τροποποίηση της κοινής απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Πηγή: dimosio.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ως η χρονιά του ασημιού ίσως αναδειχθεί η φετινή, σύμφωνα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: