App Icon

Οι Εκκλησίες αναλαμβάνουν την διαχείριση των Ιερών Ναών.

Η διαχείριση των Ιερών Ναών στις πόλεις και όσων βρίσκονται στα κοιμητήρια παραχωρεί η κυβέρνηση στην Εκκλησία με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής πολιτείας, της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Δίκτυων Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη. Γεγονός που αποτέλεσε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας και αφορμή να γίνει ψήφισμα κατά της απόφασης από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

 Tην Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, στην Μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου, παρουσία των Μελών της ΔΙΣ, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη» (ΔΕΠΑΝ). Την σύμβαση υπέγραψε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΠΑΝ και εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

φώτο arxon

            Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, καλωσορίζοντας τον κ. Υπουργό, τον Πρόεδρο του ΔΕΠΑΝ και τους συνεργάτες τους, τόνισε ότι η παρουσία τους στην Ιερά Σύνοδο «αποτελεί την επιτυχή έκβαση ενός σπουδαίου εγχειρήματος. Σπουδαίο διότι για πρώτη φορά καταφέραμε να δημιουργήσουμε από κοινού ένα έγγραφο που φέρει τις υπογραφές των εκπροσώπων και των τριών πλευρών – της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Φώτο arxon

Συνεχίζοντας την προσφώνησή του, ανέφερε ότι «πολύ συχνά υπάρχουν ιδέες και σκέψεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε για να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την αποστολή μας με πλούσιους καρπούς σε ό,τι αφορά στην κοινωνική προσφορά και το πνευματικό και μορφωτικό έργο της Εκκλησίας. Όμως βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, καθώς σωρεία υποχρεώσεων τεχνικής φύσεως, είτε μας αποτρέπουν από την λήψη της αρχικής αποφάσεως, είτε μας εμποδίζουν να συνεχίσουμε τις φιλότιμες προσπάθειες για την υλοποίηση ενός κοινωφελούς έργου. Ιδιαίτερα ο σχεδιασμός έργων από τις Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας παραμένει κατά κανόνα μετέωρος υπό το πρόσχημα της ελλείψεως ωριμότητας».

φώτο arxon

Εν κατακλείδι ο Μακαριώτατος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο κ. Υπουργός, όπως υποσχέθηκε, θα εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους τεχνικής βοήθειας προς την Εκκλησία της Ελλάδος και όλες τις Ιερές Μητροπόλεις και ευχήθηκε η έναρξη αυτής της συνεργασίας να προσφέρει στην Εκκλησία ένα χρήσιμο εργαλείο που ως τώρα της έλειπε, να δημιουργήσει μία οδό διαφυγής από τα αδιέξοδα και να γίνει ένα διευρυμένο πρότυπο συνεργασίας μακρόπνοου σχεδιασμού και της σε βάθος χρόνου συνεργασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, του ΔΕΠΑΝ και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτως ώστε να συνεχίσουν να συνεργάζονται για το κοινό όφελος, για την ευημερία και την πνευματική ανύψωση του  ελληνικού λαού.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νικόδημος Φαρμάκης σημείωσε ότι «σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης των μέσων που διαθέτει για τον στρατηγικό της σχεδιασμό, την εφαρμογή του λειτουργικού προγραμματισμού της και την διαρκή αξιοποίηση των Έργων που ενυλώνουν την Αποστολή της. Η Αποστολή της Εκκλησίας πάντοτε απευθυνόταν στον κόσμο και αφορούσε στον κόσμο. Ήταν πάντοτε πολύπλευρη και πολυεπίπεδη διότι ο κόσμος ποτέ δεν ήταν απλός και τα προβλήματά του ήταν, είναι και θα είναι σύνθετα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τα ‘’σημεία των καιρών’’Όλοι συμφωνούμε ότι η πολυπλοκότητα του κόσμου και των προβλημάτων του γνωρίζει την ιστορική της κορύφωση. Ως ώριμος οργανισμός με ιστορική πείρα 2000 ετών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων κάθε εποχής, η Εκκλησία ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις δίδοντας ισοβαρή έμφαση στην ποιότητα, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα σε ό,τι επιχειρεί».

Συμπλήρωσε δε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος, συνεργαζόμενη μέσω της ΕΚΥΟ με το ΔΕΠΑΝ και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με δύο φορείς που διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία στην ωρίμανση και την επίτευξη χρηματοδότησης Έργων, θέτει γερά θεμέλια στους σχεδιασμούς της και δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης των Ιερών Μητροπόλεων στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς και των κοινωφελών Έργων και Δράσεων».

Στην συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Αξιότιμος Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης και υπογράμμισε ότι η παρουσία του «έχει τον χαρακτήρα της δέσμευσης για την παροχή από το Υπουργείο Ανάπτυξης κάθε βοήθειας και τεχνικής υποστήριξης, ώστε να επιτύχουμε την γρήγορη ωρίμανση των διάφορων έργων, ώστε να επιτευχθεί η απορρόφηση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίησή τους». Επίσης ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την διαχρονική παρουσία της Εκκλησίας και την σημαντική προσφορά της στην κοινωνία.

            Τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΕΠΑΝ, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος χαρακτήρισε σημαντική την εν λόγω συνεργασία και τον σχεδιασμό των έργων σε μία περίοδο που η Εκκλησία αντιμετωπίζει δυσκολίες και επισήμανε ότι τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά.

Η απόφαση αυτή έγινε θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας στο οποίο οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης υπέγραψαν από κοινού το ψήφισμα της δημοτικής παράταξης ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΖΩΗΣ που είναι εναντίον της συγκεκριμένης συμφωνίας της κυβέρνησης με την Εκκλησία

Συγκεκριμένα το δελτίο τύπου της Προοπτικής Ζωής αναφέρει :

Στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, κατέθεσα Ψήφισμα σχετικά με τις δυσμενείς ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Εντύπωση προκάλεσε η Θέση του Δήμαρχου για την παραχώρηση των Ιερών Ναών των Κοιμητηρίων στην Εκκλησία και συγκεκριμένα: « Εάν η Κυβέρνηση θέλει να δώσει τους Ιερούς Ναούς που ανήκουν στους Δήμους στην Εκκλησία να το κάνει, αρκεί να μας αποδώσει τους πόρους που χάνουμε». Πρόκειται για μία λάθος προσέγγιση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πάγιες θέσεις των Συνεδρίων της ΚΕΔΕ για τις αρμοδιότητες και δεν αρμόζει στο Β΄ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ.
Το Ψήφισμα ψηφίστηκε απ’ όλες τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης,
 Προοπτική Ζωής – Κώστας Ασκούνης
 Λαϊκή Συσπείρωση Καλλιθέας – Γιάννης Βακαλόπουλος
 Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας – Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος
 Μια Πόλη στο Δρόμο – Χρήστος Ιωαννίδης

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλλιθέας καταγγέλει την απόφαση της Κυβέρνησης με την οποία μεταφέρονται επι πλέον αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική επιτροπή.
Η απόφαση αυτή έρχεται να αποδυναμώσει, το ήδη υποβαθμισμένο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο αποτελεί το άμεσα εκλεγμένο όργανο. Επι της ουσίας αναιρεί την βασική δημοκρατική αρχή και πιο συγκεκριμένα την αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας. Επίσης, καταγγέλει την απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση της διαχείρισης των Ιερών Ναών των Κοιμητηρίων, οι οποίοι ανήκουν στους Δήμους, στην Εκκλησία.
Πρόκειται για ρουσφετολογική ρύθμιση της κυβέρνησης προς την εκκλησία η οποία πρέπει να ανακληθεί. Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση δεν αφαιρεί απλά κάποιους πόρους των Δήμων, αλλά καταστρατηγεί την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια του θεσμού. Αφαιρεί μια πάγια αρμοδιότητα της Τ. Α και την γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Στις 15, 16 και 17 Οκτωβρίου 2020, για τέταρτη χρονιά,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel