App Icon

Οι Συμβουλές της γιατρού Μάτας Τσικρικά για την χρήση Μάσκας

Ανάρτηση έκανε στη σελίδα της στο fb η ιατρός δημόσιας υγείας κυρία Μάτα Τσικρικά με συμβουλές για το σωστό τρόπο χρήσης μάσκας από το κοινό. Τη δεδομένη χρονική στιγμή διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας, η χρήση μάσκας κρίθηκε υποχρεωτική από την ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ως ένας από προτεινόμενους τρόπους μείωσης διασποράς του νέου κορονοϊού στην κοινότητα. Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων η μάσκα η οποία δύναται να χρησιμοποιηθεί ευρέως από μη επαγγελματίες υγείας είναι η απλή χειρουργικού τύπου. Πιο αναλυτικά, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας είναι ιδιαίτερα εύχρηστος, επιτρέπει ελεύθερα τη διαδικασία της αναπνοής, δεν προκαλεί τοπικές δερματικές αντιδράσεις στον χρήστη, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνει τη συγκράτηση των υγρών εκκριμάτων και των μεγάλων σταγονιδίων προς το εξωτερικό περιβάλλον. Ανάλογα με τις προδιαγραφές κατασκευής, πυκνότητας και ποιότητας των υλικών το ποσοστό καταγραφόμενης προστασίας των εκάστοτε μασκών παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση τιμών. Οι χειρουργικές μάσκες τριών στρωμάτων θεωρούνται ικανές να συγκρατούν τα αδρανή σωματίδια ή τα σταγονίδια μεγάλου μεγέθους, αλλά επιτρέπουν τη διαπερατότητα σε σωματίδια μικρότερου μεγέθους τόσο από την μπροστινή όσο και από τις πλευρικές επιφάνειες και κατά συνέπεια δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία από τον κορονοϊό. Η τριπλή διαστρωμάτωση των μασκών οφείλεται στην εξωτερική αδιάβροχη χρωματιστή στρώση, την ενδιάμεση η οποία φιλτράρει τους μικροοργανισμούς και την εσωτερική στρώση που απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Σημαντικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση του μέγιστου ποσοστού προστασίας του προϊόντος αποτελούν η επιλογή του κατάλληλου μεγέθους βάσει των ανατομικών χαρακτηριστικών του προσώπου του χρήστη, η ακεραιότητα του σχήματος της μάσκας, καθώς και η απουσία φθοράς των στρωμάτων, του ενσωματωμένου ρυθμιζόμενου επιρίνιου ελάσματος, των πλευρικών ελαστικών βρόγχων ή των χάρτινων κορδονιών. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών προ της τοποθέτησης και προ της αφαίρεσης, η πλήρης κάλυψη του στόματος, της μύτης και της περιοχής του πηγουνιού, η αποφυγή επαναχρησιμοποίησης και η αντικατάστασή της σε πιθανή φθορά ή ύγρανση των στρωμάτων αποτελούν αναγκαίες συνθήκες ορθής χρήσης. Η απόρριψη της μάσκας να πραγματοποιείται σε σακούλα απορριμμάτων η οποία θα κλείνεται ερμητικά και θα ακολουθεί πάντα υγιεινή των χεριών.
Ως συνήθη λάθη που αυξάνουν τις πιθανότητες αυτομόλυνσης είναι η χαλαρή εφαρμογή, η μη κάλυψη της μύτης, το συνεχές άγγιγμα της πρόσθιας επιφάνειας της μάσκας στην προσπάθεια επανατοποθέτησης, η μη τήρηση της υγιεινής των χεριών κατά το στάδιο της τοποθέτησης ή αφαίρεσης, η μη απόρριψη της σε πιθανή ύγρανση ή φθοράς των στρωμάτων, καθώς και ο λανθασμένος τρόπος απόρριψης. Το κάπνισμα, η λήψη υγρών και στερεών τροφών θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη χρήση της μάσκας. Η παρεχόμενη προστασία ποικίλων τύπων μασκών όπως για παράδειγμα χάρτινες, υφασμάτινες ή αυτοσχέδιες από διάφορα υλικά (νάιλον) βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα και μελέτη, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφή δεδομένα που να αποτυπώνουν την προστασία τους έναντι του νέου κορονοϊού. Οι διάφοροι τύποι μασκών δύναται να εμποδίζουν την αναπνοή και την ομιλία, να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα σημεία επαφής, ενώ παράλληλα να δημιουργήσουν τη ψευδή αισθήματος προστασίας στους χρήστες. Η χρήση τους συνιστάται μόνο σε περίπτωση έλλειψης διαθεσιμότητας των χειρουργικών μασκών για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένους τρόπους φύλαξης και πλύσης. Οι λοιπές μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95, FFP2, FFP3 απαιτούν ειδική εκπαίδευση στην τοποθέτηση και αφαίρεσή τους και για αυτό το λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους επαγγελματίες υγείας σε δομές υπηρεσιών υγείας όπου προβαίνουν σε περίπλοκους διαγνωστικούς και θεραπευτικούς χειρισμούς. Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας που φέρουν βαλβίδα εκπνοής στο πρόσθιο τμήμα τους φιλτράρουν και αποβάλλουν προς το περιβάλλον τα πολύ μικρά σωματίδια μεγέθους περίπου 0.3 μm τα οποία μέσω των ρευμάτων αέρα δύναται να εισπνευστούν από άλλα άτομα έστω και φορούν χειρουργική μάσκα.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο μαζί με την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και αναπνευστικής υγιεινής, διατήρηση σωματικής απόστασης και αποφυγής συγχρωτισμού.
Βιλιογραφία:
1. file:///C:/Users/PFT%20Lab/Downloads/WHO-2019-nCov-IPC_Masks-2020.3-eng.pdf
2. https://www.who.int/ne…/q-a-detail/q-a-on-covid-19-and-masks
3. https://www.ecdc.europa.eu/…/Cloth-face-masks-in-case-short…
4. Facemasks for the prevention of infection in healthcare and community settings.BMJ.2015
5. Effectiveness of Masks and Respirators Against Respiratory Infections in Healthcare Workers: A Systematic Review and Meta-Analysis. Clin Infect Dis. 2017
6. Do N95 respirators provide 95% protection level against airborne viruses, and how adequate are surgical masks?
7. Protecting healthcare workers from pandemic influenza: N95 or surgical masks? Crit Care Med. 2010
8. https://www.england.nhs.uk/…/…/03/faq-ffp3-24-march-2020.pd

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Ο σημαντικός ρόλος του Διαιτολόγου στη δημόσια υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Αυξήθηκαν τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα σε 146 καθώς,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: