App Icon

Οι συνταγές της Μαρίας κόρης του Προκόπη Παυλόπουλου για Γεμιστά και Μελιτζάνες στο φούρνο

Η κόρη του πρώην προέδρου Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο ,Μαρία Παυλοπούλου είναι καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας αλλά και καλή μαγείρισσα. Το 2015 από τις εκδόσεις Λιβάνη έβγαλε ένα βιβλίο με τίτλο ΄Αλμυρές γεύσεις,γλυκές απολάυσεις΄. Ένα βιβλίο όπως αναφέρει η ίδια από συλλογές συνταγών. Η κυρία Μαρία Παυλοπούλου αναφέρει για το βιβλίο της σε συζητήσεις μεταξύ άλλων: ‘Η Ελλάδα, τα νησιά της, ο γαλανός ουρανός, το πράσινο της γης είναι έμπνευση, μυρωδιά, γεύση, αύρα, όσφρηση. Αν τα παντρέψεις όλα μαζί, σου δίνουν το πιο λαχταριστό πιάτο. Γεμάτο άρωμα θάλασσας και ευωδιά βουνού. Συνταγές για όσους αγαπούν περισσότερο τα λαχανικά και τα φρούτα. Από μικρή είχα χόμπι την ενασχόληση με την κουζίνα και τους πειραματίσμούς με διάφορες συνταγές, συνδυάζοντας γεύσεις και υλικά. Έμπνευσή σε αυτό η μητέρα μου και η θεία μου , από μικρή τις παρακολουθούσα με αποτέλεσμα να ασχοληθώ και εγώ με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Κάτι που με οδήγησε στην συγγραφή ενός βιβλίου που θα περιείχε όλα εκείνα τα φαγητά και τα γλυκά που με ενθουσιάζουν’

 η συνταγή για γεμιστά 

Υλικά

για 15 κομμάτια

5 Ντομάτες, 3 πιπεριές, 3 κολοκυθάκια, 4 μελιτζάνες 

2 κρεμμύδια ξερά 

1 σκελίδα σκόρδο 

χυμό από 2 ντομάτες 

3-4 κουταλιές λάδι 

1 ποτήρι του κρασιού νερό 

ένα κουταλάκι του γλυκού δυόσμο 

2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι 

2 κουταλιές της σούπας σταφίδες 

αλάτι και πιπέρι 

15 κουταλιές της σούπας ρύζι (μια κουταλιά για κάθε λαχανικό) 

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 

Πλένουμε τα λαχανικά και αφαιρούμε τις σάρκες τους, τις οποίες και κρατάμε. 

Τις ντομάτες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για λίγο ανάποδα, ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά. 

διάβασε και αυτό  Facebook : τόσο μακριά...κι όμως τόσο κοντά...

Σε ένα μπολ βάζουμε τις σάρκες από τα λαχανικά, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 1 κουταλάκι δυόσμο, 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι. 

Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα λαχανικά. 

Τα αραδιάζουμε σε ταψί και περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό από 2 ντομάτες, 3-4 κουταλιές λάδι και ένα ποτήρι του κρασιού νερό. 

Τέλος, πασπαλίζουμε την κορυφή από τις ντομάτες με λίγη ζάχαρη. 

Ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς. 

Μελιτζάνες στον φούρνο

ΥΛΙΚΑ

4 στρογγυλές μελιτζάνες 

3 τομάτες (τις 2 τις πολτοποιούμε και την τελευταία την κόβουμε σε ροδέλες) 

2 κρεμμύδια 

½ ματσάκι δυόσμο 

½ ματσάκι μαϊντανό 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά) 

? φέτα τριμμένη 

αλάτι-πιπέρι. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 

Κόβουμε σε ροδέλες τις μελιτζάνες. 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν. 

Σταδιακά προσθέτουμε τον δυόσμο, τον μαϊντανό και το σκόρδο προαιρετικά. 

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τις πολτοποιημένες ντομάτες. 

Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά περίπου. 

Σε ένα πυρέξ αραδιάζουμε τις ροδέλες μελιτζάνας. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και στη συνέχεια βάζουμε από πάνω τις ροδέλες της ντομάτας. 

Τέλος πασπαλίζουμε με φέτα τριμμένη και ψήνουμε το φαγητό για 30-40 λεπτά. 

πηγή Εκδόσεις Λιβάνη

επιμέλεια άρθρου Δημήτρης Μπιζιώτας

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Δύο ανήλικοι στους συλληφθέντες Σε πέντε συλλήψεις για άσκοπους πυροβολισμούς και ληστείες…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel