ΟΤΑ: Τον Μάρτιο του 2021 η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 

Έως το Μάρτιο του 2021 αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη νομοθεσία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η οποία θα προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής. Μάλιστα τους επόμενους μήνες το επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών θα ολοκληρώσει κείμενο προτάσεων με βέλτιστες λύσεις που θα επιτρέπουν τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών και θα αντιμετωπίζουν  τα διαλυτικά προβλήματα που προκάλεσε η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες.

Αυτό γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης στην παρέμβαση του, κατά την πρώτη διαδικτυακή συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ που άρχισε με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης και θα συνεχιστεί με τις υπόλοιπες της χώρας, με στόχο οι δήμαρχοι να επικαιροποιήσουν και να διαμορφώσουν τις τελικές θέσεις τους, ενόψει της έναρξης του διαλόγου για την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

«Μέχρι τον επόμενο Μάρτιο η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το σχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο, ώστε να γνωρίζουν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης πώς θα γίνουν οι επόμενες εκλογές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυριανουδάκης.

Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, οι κεντρικές ιδέες είναι η διασφάλιση της πλειοψηφίας του εκάστοτε δημάρχου ή περιφερειάρχη τουλάχιστον στη σημαντική για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ οικονομική Επιτροπή, καθώς και η ενθάρρυνση των συμπράξεων δημοτικών παρατάξεων.

Στην παρέμβαση του ο κ. Σταυριανουδάκης αναφέρθηκε επίσης και στο άλλο μείζον ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αφορά στο θέμα του ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων, μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση, τόσο η ωριμότητα της ΚΕΔΕ, όσο και η θέληση της Κυβέρνησης, θα φέρουν αποτελέσματα.

«Για μας είναι στοίχημα να αποδείξουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο αξιόπιστος εταίρος για να πάει η χώρα στο μέλλον», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο ίδιος έκανε σαφή αναφορά και στο ζήτημα της έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων για την κάλυψη απωλειών λόγω της πανδημίας , σημειώνοντας ότι με αλγόριθμο προσπαθεί το υπουργείο να καλύψει αδικίες και να γίνει μια αναδιάταξη των χρημάτων που θα δοθούν, ώστε να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες.

unnamed-58.jpg

Θ. Λιβάνιος: Η αυτοδιοίκηση μπαίνει μπροστά και στη νέα πανδημική κρίση

Στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη νέα πανδημική κρίση αναφέρθηκε στη συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, λέγοντας ότι «μπήκε μπροστά και ήταν ο κεντρικός παράγοντας επιτυχίας διαχείρισης της κρίσης από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα παίξετε τον ίδιο σημαντικό ρόλο και στις νέες προκλήσεις που έρχονται».

Αναφορικά μάλιστα με τις οικονομικές επιπτώσεις των δήμων από τον κορονοϊό επιβεβαίωσε και αυτός ότι θα βελτιωθεί ο αλγόριθμος για να υπάρχει πιο δίκαιη κατανομή των κονδυλίων, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, ενώ προανήγγειλε νέα ενίσχυση λόγω των έκτακτων μέτρων που ανήγγειλε ήδη ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Λιβάνιος υποστήριξε ότι την παρούσα φάση, λόγω της δύσκολη συγκυρίας με τον κορονοϊό, η αυτοδιοίκηση χρειάζεται προσωπικό, αλλά είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν λίγες προσλήψεις και θα αφορούν αποκλειστικά επιστημονικό προσωπικό για τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.

Πηγή: makthes.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Την τελευταία του πνοή άφησε χθες (7-11-2020) ο Δημήτρης Φατούρος…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: