App Icon

Ούτε ηθική, ούτε ουσιαστική η πρωτοβουλία του Χαμόγελου του Παιδιού για τους ενήλικες

Με έκπληξη διαβάσαμε επιστολή του προέδρου του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με την οποία ο κύριος Γιαννόπουλος υποτίθεται ότι απαντάει στο δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με το σκανδαλώδες «Σύμφωνο Συνεργασίας» που υπέγραψε το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. με τον συγκεκριμένο Οργανισμό για την αναζήτηση αγνοούμενων ενηλίκων 18-60 ετών.

Ο κύριος Γιαννόπουλος, δεν δίνει καμία απάντηση στο καίριο και μοναδικό ερώτημα που έθετε το δημοσίευμα, αλλά και ο Εθελοντικός Οργανισμός ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ και είναι το ΓΙΑΤΙ διαχωρίζει τους ενήλικες σε δύο ηλικιακές ομάδες 18-60 και 60+ και ΓΙΑΤΙ ανέλαβε πρωτοβουλία για τους ενήλικες 18-60 ετών, τη στιγμή που υπάρχει άλλος Οργανισμός που επιτυχημένα από 10ετίας λειτουργεί στο κομμάτι αυτό αποτελεσματικά και με μεγάλη αναγνώριση. Αναλώνεται φλύαρα να διαφημίσει το πολυετές έργο και τις δράσεις του σε ό,τι αφορά τα ανήλικα άτομα, καθώς και τις διεθνείς του συνεργασίες, τις οποίες κανείς δεν αμφισβήτησε, με μοναδικό σκοπό να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.

Αποφεύγει έτσι έντεχνα, ν’ απαντήσει στο ερώτημα, γιατί από το έτος 2018 αποζητούσε διακαώς να αναλάβει την αναζήτηση των ενηλίκων ατόμων 18-60 ετών, δράση που ενεργεί η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ με την υπηρεσία Silver Alert από το 2011 παράλληλα με τους ενήλικες 60+ και μάλιστα με τεράστια επιτυχία.

Η επιστολή, το μόνο που κάνει, είναι να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αφήνοντας εντέχνως να εννοηθεί ότι αναγκάστηκε να προσφέρει “την φιλανθρωπία του” προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αναζήτηση των ενηλίκων 18-60 ετών, επικαλούμενος το υποτιθέμενο «κενό» για τις ηλικίες αυτές, προσποιούμενος ότι δεν υπάρχει οργανισμός για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Είναι προφανές, ότι το ΧτΠ δεν θέλει την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, ούτε έχει κύριο στόχο να θέσει το σύνολο των υπηρεσιών του και σε ενήλικες 18-60 ετών ευπαθών ομάδων που αγνοούνται, όπως διατείνεται.

Εάν πράγματι επιθυμούσε τα ανωτέρω, δεν θα λειτουργούσε με ξεχωριστό συναγερμό δικής του επινόησης (Missing Alert), αλλά θα συνεργαζόταν για τον σκοπό αυτό με την ήδη υπάρχουσα υπηρεσία Silver Alert.

Αντιθέτως, ήθελε διακαώς να αρπάξει και να οικειοποιηθεί το επιτυχημένο έργο ενός άλλου φορέα, με απώτερο προφανή σκοπό να τον αντικαταστήσει και το έπραξε, χρησιμοποιώντας ανορθόδοξα πολιτικά μέσα.

Η συνεργασία του ΧτΠ με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ναι μεν ξεκινά από παλαιότερα, αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνο τα ανήλικα άτομα και την προστασία τους με κάθε πρόσφορο μέσο.

Αντιθέτως, η συνεργασία του ΧτΠ με το Υπουργείο ως προς τους ενήλικες 18-60 ετών ξεκίνησε για πρώτη φορά με το Σύμφωνο Συνεργασίας του Ιανουαρίου 2020, δίχως καμία ενημέρωση της Υπηρεσίας μας και δίχως καμία διαβούλευση από την πλευρά του Υπουργείου, ενέργειες για τις οποίες επιφυλασσόμαστε ρητά ως προς τη νομιμότητα τους και για τις οποίες έχουμε ήδη απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, για τη διερεύνησή τους.

Όσον αφορά τώρα στην κατηγορία περί αναρτήσεων του Προέδρου της Υπηρεσίας Silver Alert Γεράσιμου Κουρούκλη στην προσωπική του σελίδα στο fb, με τις οποίες, όπως ισχυρίζεται το ΧτΠ, αναίτια καταφέρεται κατά του ΧτΠ, είναι δεδομένο ότι όχι μόνο δεν υπήρξε καμία κατηγορία, αλλά δεν υπήρξε ούτε πρόθεση κατηγορίας.

Η αγαστή συνεργασία των δύο φορέων προϋποθέτει την παραδοχή από την κάθε πλευρά του αντικειμένου της δραστηριότητάς του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει, όταν ο ένας φορέας υπεισέρχεται αιφνίδια, λάθρα και επιθετικά στο αντικείμενο δραστηριότητας άλλης Υπηρεσίας.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, δεν αμφισβητεί και αντιθέτως συγχαίρει το Χαμόγελο του Παιδιού για το έργο που προσφέρει στη στήριξη των ανήλικων ατόμων που είναι σημαντικότατο και αναγνωρισμένο.

Εξίσου αναγνωρισμένο και αποτελεσματικό είναι τόσο το έργο της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ στη φροντίδα και προστασία ηλικιωμένων, όσο και το έργο της Υπηρεσίας SILVER ALERT στην αναζήτηση ενήλικων ατόμων 18 ετών και άνω και αυτό είναι εμφανές από τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας μας: Με 175 ενεργοποιημένους Συναγερμούς που προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ και τον εντοπισμό 147 αγνοουμένων ενηλίκων 18-60 ετών, το SILVER ALERT έχει αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως ο Συναγερμός που καταφέρνει να ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της κοινωνίας για την άμεση αναζήτηση εξαφανισθέντων ενήλικων 18 ετών και άνω. Έχουν, επίσης, ενεργοποιηθεί 8 Συναγερμοί αναζήτησης οικογενειακού περιβάλλοντος για αμνήμονες ενήλικες, και έχουν τελεσφορήσει οι 7 από αυτούς. Η εμπειρία, η τεχνογνωσία και το δίκτυο εθελοντών και συνεργατών μας, είναι στη διάθεση της κοινωνίας και των κρατικών υπηρεσιών από 10ετίας και η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας μας είναι αναγνωρισμένη, αν και όχι τόσο προβεβλημένη όσο το έργο του ΧτΠ.

Με ποια δικαιολογία, λοιπόν, το ΧτΠ βλέπει «κενό» και σπεύδει να το καλύψει και πολύ περισσότερο, τι ΔΕΝ γνωρίζει το Υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ, όταν μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και εκπρόσωπος του Υπουργού συμμετείχαν σε ημερίδα και εξήραν το έργο και την εξαιρετική συνεργασία με την Υπηρεσία SILVER ALERT για την αναζήτηση και τον εντοπισμό αγνοούμενων ενηλίκων 18 ετών και άνω, ενώ λίγο μετά το Υπουργείο σπεύδει να παραχωρήσει την αρμοδιότητα σε άλλον Οργανισμό, χωρίς καμία εμπειρία στον τομέα αυτό; Όλα αυτά, μάλιστα, γίνονταν την ίδια στιγμή που η Εισαγγελία του Άρειου Πάγου, με το έγγραφό της υπ. αριθμ. 1703/26-2-2020, καλεί όλους τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας, καθώς επίσης και τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της Περιφέρειάς τους, να συνεχίζουν να υποστηρίζουν την υπηρεσία «SilverAlert», σε ό,τι έχει να κάνει με αναζήτηση ενηλίκων ηλικίας 18-60 ετών που έχουν εξαφανισθεί ακούσια σε επέκταση του παλαιότερου εγγράφου της υπ. αριθμ. 224/02-02-2011.

Θα ήταν ευχής έργο και για εμάς και για την κοινωνία, να έχουμε μια αγαστή συνεργασία με το ΧτΠ. Φαίνεται όμως, από τα γεγονότα, ότι σκοπός του Υπουργείου αλλά και του εν λόγω Οργανισμού είναι να αντικατασταθεί η Υπηρεσία μας από έναν άλλο Οργανισμό, που θα οικειοποιηθεί το έργο μας και τη δημόσια εικόνα μας.

Συστήνουμε λοιπόν στο Υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ να επανεξετάσει τη στάση του θέτοντας σε προτεραιότητα την κοινωνία και στο ΧτΠ να μην συνεχίσει την απόπειρα σπίλωσης υπολήψεων τόσο της Υπηρεσίας Silver Alert όσο και των ίδιων των μελών του σωματείου ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ ατομικά, αλλά «να κοντύνει το μακρύ του χέρι» περιορίζοντας την κοινωφελή δραστηριότητά του, στα παιδιά και μόνο στα παιδιά. Η «ηθική και ουσιαστική πρωτοβουλία» που θέλει να αναπτύξει ως προς τους ενήλικες, προϋποθέτει την τήρηση βασικών κανόνων δεοντολογίας και ήθους απέναντι στη δραστηριότητα της ήδη υπάρχουσας υπηρεσίας. Αρπάζει το έργο άλλων φορέων και την ίδια στιγμή απαιτεί αγαστή συνεργασία; Κάτι δεν πάει καλά εδώ…

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Στην κρίσιμης σημασίας ενίσχυση, μέσω ειδικής επιδότησης, των επιχειρήσεων οι…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel