App Icon

Ο ζωγράφος …Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.
Ο Σερ Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ-Τσώρτσιλ (Sir Winston Leonard Spencer- Churchill, 30 Νοεμβρίου 1874 – 24 Ιανουαρίου 1965) ,ήταν Βρετανός πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, πρωθυπουργός της χώρας του, κατά τις περιόδους 1940-45 και 1951-55.
Ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας από την άνοιξη του 1940 έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συνδέθηκε άρρηκτα στη συλλογική μνήμη των πολιτών με τον κορυφαίο ρόλο που έπαιξε στη διάρκεια του πολέμου αλλά και κατόπιν. Πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας-με διακοπή μερικών ετών-έμεινε μέχρι το 1955.
Ο Τσώρτσιλ γεννήθηκε στο Ανάκτορο Μπλενχάιμ της κομητείας της Οξφόρδης και ήταν γόνος εύπορης οικογένειας ευγενών, δευτερότοκος γιος του πολιτικού Ράντολφ Χένρυ Σπένσερ Τσώρτσιλ και της Αμερικανίδας Τζένης Τζέρομ (κόρης του Λέοναρντ Τζέρομ, τραπεζίτη και ιδιοκτήτη των New York Times). Συγγραφέας με πλουσιότατη και ποικίλη εργογραφία δεν παρέλειψε μάλιστα να γράψει τα περίφημα απομνημονεύματά του από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία άρχισαν να δημοσιεύονται το 1948 και του απέφεραν το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1953 . Ανάμεσα στα δεκάδες ιστορικά και πολιτικά βιβλία που έγραψε ο Ο. Τ, υπάρχει κι ένα με τον τίτλο «Η ζωγραφική ως χόμπι». Αποτελεί μια συλλογή από δοκίμια για την ζωγραφική…
Ο Σερ Ουίνστον… ιμπρεσιονιστής ζωγράφος… Η ζωγραφική για τον Σερ Ουίνστον υπήρξε το καταφύγιο του όταν περνούσε κρίσης μελαγχολίας. Καταθλιπτικό άτομο έβρισκε διέξοδο στην ζωγραφική. Αγαπούσε τα
έντονα χρώματα κι υπήρξε αυτοδίδακτος ζωγράφος. Παρόλα αυτά και κατ’ ομολογία των ιστορικών τέχνης, κατάφερε να αναπτύξει μια αξιοθαύμαστη αίσθηση για την τέχνη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος πάντα θεωρούσε τον εαυτό του ενθουσιώδη ερασιτέχνη. Το 1908 νυμφεύθηκε την Κλημεντίνη Τσώρτσιλ με την οποία κι απέκτησε τα παιδιά:
Ράντολφ Τσώρτσιλ, Μάριγκολντ Τσώρτσιλ,Μέρι Σόουμς, Νταϊάνα Τσώρτσιλ, Σάρα Τσώρτσιλ.Τα βαθιά του γεράματα ο Τσώρτσιλ, πάντοτε σεβαστός και τιμώμενος, τα πέρασε ήσυχα πλάι στη σύζυγό του Κλημεντίνη, ζωγραφίζοντας. Πέθανε στις 24 Ιανουαρίου του 1965, σε ηλικία 91 ετών. Κηδεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου, στο Λονδίνο, από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, ενώ ετάφη, σε στενό κύκλο στον οικογενειακό τάφο των Μάλμπορο.
Το εικαστικό έργο του Σερ Ουίνστον.αποτελεί η δημιουργία πάνω από 550 πινάκων, κυρίως τοπία, θαλασσογραφίες, νεκρές φύσεις και κάποια πορτρέτα, χρησιμοποιώντας το χόμπι του για να ακονίσει την οπτική του οξύτητα, τις δυνάμεις παρατήρησης και τη μνήμη του, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο ίδιος. Βασική πηγή:Wikipedia.
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

διάβασε και αυτό  «Έσβησε» ο Σήφης Κατσαμάς ένας κορυφαίος λαουτιέρης της Κρήτης

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Του Χρήστου Μαζανίτη Καταιγίδα ταυτόχρονων ασκήσεων στην Κρήτη, ετοιμάζει το ΓΕΕΘΑ,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel