Ο σημαντικός ρόλος του Διαιτολόγου στη δημόσια υγεία

Sample Codes

Ο διαιτολόγος ως υπεύθυνος για τη διατροφή του ατόμου, βοηθά μεμονωμένα άτομα, αλλά και ομάδες ατόμων να επιλέγουν τα σωστά τρόφιμα ( ποσοτικά και ποιοτικά), σχεδιάζοντας το κατάλληλο διαιτολόγιο-πλάνο διατροφής με σκοπό την κάλυψη κάθε ανθρώπινου οργανισμού σε θρεπτικές ουσίες κατάλληλες για την εξασφάλιση καλής υγείας και την πρόληψη και αντιμετώπιση ορισμένων καταστάσεων που σχετίζονται με τη διατροφή . Υποχρέωση του επίσης είναι να ασχολέιται με την έρευνα , την εκπαίδευση την νομοθεσία και την πολιτική σε σχέση με τα τρόφιμα και την διατροφή. Θεωρείται και είναι σημαντικός παράγοντας των επαγγελμάτων υγείας. Ο διαιτολόγος με την επιστημονική του κατάρτιση, τις εμπειρίες και τις γνώσεις του, συμβάλει αποφασιστικά στη θεραπευτική αντιμετώπιση κλινικών και παθολογικών καταστάσεων και στην εξασφάλιση της ισορροπίας της
θρέψης ασθενών και ευαίσθητων ηλικιακών ομάδων (βρεφών-νηπίων-
ηλικιωμένων κ.λ.π). Στις μέρες μας, με ολοένα αυξανόμενα τα επίπεδα της παχυσαρκίας σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, είναι πολλή σημαντική η συμβολή των διαιτολόγων στην αντιμετώπιση της με τον σχεδιασμό καταλλήλων διαιτητικών προγραμμάτων. Ο κύριος, αλλά όχι κι αποκλειστικός ρόλος των διαιτολόγων στους χώρους
υγείας ( κλινικές-νοσοσκομεία-κέντρα υγείας-πολυδύναμα ιατρεία-αυτόνομα διαιτολογικά γραφεία κ.λ.π) είναι η κατάρτιση και ο σχεδιασμός των διαιτολογίων των νοσηλευομένων, με βάση το ιστορικό υγείας των ασθενών και τη κατάσταση θρέψης τους.
Ο διαιτολόγος ,λαμβάνοντας υπόψην το ιστορικό υγείας καθενός , βοηθά άτομα με προβλήματα υγείας να την βελτιώσουν, σχεδιάζοντας για αυτά το κατάλληλο διαιτολόγιο και την κατάλληλη διατροφική θεραπευτική αγωγή. Τα συχνότερα περιστατικά που αντιμετωπίζει ο διαιτολόγος σε υγιείς καταστάσεις έχουν να κάνουν με κύηση και θηλασμό, διατροφή στην βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία και διατροφή στην ενήλικη και γεροντική ηλικία.  Τα περιστατικά με τη μεγαλύτερη συχνότητα σε προβλήματα υγείας σχετίζονται με παθήσεις του οισοφάγου και του στομάχου, παθήσεις του λεπτού εντέρου και παχέος εντέρου ή άλλων γαστρεντερολογικών παθήσεων,
παθήσεις ήπατος, παγκρέατος και πνευμόνων, σακχαρώδη διαβήτη και άλλα μεταβολικά/ ενδοκρινολογικά προβλήματα, παθήσεις των νεφρών (Χ.Ν.Α) , καρδιοπάθειες (καρδιαγγειακές διαταραχές , by-pass κ.τ.λ), παχυσαρκία –Τύπου Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, τραύματα, εγκαύματα, χειρουργικές επεμβάσεις, εμπύρετες καταστάσεις, και καταστάσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικά σε νοσηλευτικά ιδρύματα και μονάδες υγείας, ο διαιτολόγος καλείται να αντιμετωπίσει διατροφικά περιστατικά που χρήζουν ειδικής μορφής διατροφή               ( εντερική και παρεντερική), για νευρολογικές και ψυχιατρικές
καταστάσεις (π.χ. νευρική ανορεξία και βουλιμία), σε περιπτώσεις λευχαιμίας, λεμφώματος, καρκίνου και καταστάσεις καρκίνου (χημειοθεραπεία,  ακτινοθεραπεία), για περιπτώσεις με μυοσκελετικά προβλήματα, αρθρίτιδα, και αιματολογικά προβλήματα, όπως επίσης να σχεδιάσει ειδική διατροφή για περιστατικά που ακολουθούν κάποια ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή ή βρίσκονται σε κατάσταση κακής θρέψης. Σήμερα ολοένα και περισσότεροι συνανθρωποι μας εμπιστευονται το διαιτολόγο τους για την αντιμετωπιση προβληματων υγείας που σχετίζονται ή επηρρεάζονται από τη διατροφή τους.
Τα συχνότερα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε στα διαιτολογικά μας
γραφεία, έχουν να κάνουν με υπερλιπιδαιμίες, σακχαρώδη διαβήτη, νόσο του CHRON, υπέρταση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σπαστική κολίτιδα, ορμονικές διαταραχές κ.α Σε κάθε περίπτωση κατά την έναρξη του προγράμματος παρακολούθησης καθενός που μας εμπιστεύεται και μετά τη λήψη του ιατρικου ιστορικού θα πρέπει να γίνεται ακριβής προσδιορισμός της λιποπεριεκτικότητας καθώς
και υπολογισμός του Δείκτη.Μάζας.Σώματος, ώστε να ορίζεται απο την αρχή το φυσιολογικό σωματικό βάρος που θα πρέπει να επιδιώκει (σε συνδυασμό με ιδανικό ποσοστό λίπους και Δ.Μ.Σ) χωρίς να θέτει υπερβολικούς στόχους απώλειας βάρους. Επίσης σημαντικό είναι να ελέγχεται ο μεταβολικός ρυθμός καθενός, που υπολογίζει με ακρίβεια τις ημερήσιες θερμιδικές καύσεις, άρα τις ημερήσιες θερμιδικές του ανάγκες. Ολες αυτές οι μετρήσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη κρίση του διαιτολόγου, με αποκλειστικό σκοπό την ορθότερη επίτευξη του προσδοκώμενου αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς τη διατροφική του αγωγή-άρα την υγεία του- σε κανέναν άλλο (σύμβουλο υγείας-ευεξίας-γκουρού αδυνατίσματος-έμπορο συμπληρωματων αδυνατίσματος κ.λ.π), παρά μόνο σε επιστήμονα πτυχιούχο διαιτολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Εμπιστευθείτε τους συναδέλφους διαιτολόγους (κι εμένα φυσικά) και να
θυμάστε, οτι ειναι προτιμότερο ένας στόχος να επιτευχθεί έστω κι αργά, αλλά πάντα με την καθοδήγηση των ειδικών.
αρθρο Νίκου Γιατρά Διαιτολόγου -Διατροφολόγου
nikosgiatras@gmail.com

Facebook Comments
Sample Codes

διάβασε και αυτό  Ανάγκη για Αιμοπετάλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Άγνωστα άτομα εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά το μεσημέρι της Παρασκευής και προκάλεσαν φθορές. Ειδικότερα, οι…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!