Πάσχα 2019: Ξεμείνατε στην Αθήνα; Ιδέες για να περάσετε αξέχαστα!

Πάσχα και… ξεμείνατε στην Αθήνα; Μην απογοητεύεστε! Οι επιλογές που έχετε για να περάσετε καλά είναι περισσότερες από όσες φαντάζεστε.

Οι περισσότεροι αυτές τις μέρες έχουν κανονίσει να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να περάσουν τις όμορφες μέρες του Πάσχα σε χαλαρούς ρυθμούς και μακριά από το καυσαέριο. Υπάρχει βέβαια και η άλλη κατηγορία, αυτοί που δεν μπόρεσαν να κανονίσουν την «απόδραση» τους. Όλοι όμως μπορούμε να περάσουμε όμορφα και να χαλαρώσουμε, εντός και εκτός Αθηνών. Το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι καλή διάθεση και ιδέες. Εσείς λοιπόν φροντίστε την διάθεση σας και διαβάστε παρακάτω τις προτάσεις που ετοιμάσαμε για όσους έμειναν στην πρωτεύουσα.

Γενικές «πασχαλινές» οδηγίες

Αφού λοιπόν οι περισσότεροι έχουν φύγει, μην το σκέφτεστε, εκμεταλλευτείτε το! Απολαύστε τους χαλαρούς ρυθμούς που επικρατούν αυτές τις μέρες.

Ρίξτε το έξω

Περπατήστε στο όμορφο κέντρο της Αθήνας, πηγαίνετε για έναν χαλαρό καφέ ή ένα ποτό. Αυτές τις μέρες δεν προβλέπεται να ταλαιπωρηθείτε ούτε με το πού θα παρκάρετε ούτε με το αν θα βρείτε να καθίσετε.

Extra tip: Είναι μια καλή ευκαιρία να πάτε σε κάποια ταράτσα στο κέντρο και να απολαύσετε τη θέα της Ακρόπολης χωρίς τη συνηθισμένη βαβούρα που επικρατεί, μην τη χάσετε!

Κάντε τον… τουρίστα!

Βεβαίως! Πόσα είναι τα μέρη στην ίδια μας την πόλη που δεν έχουμε εξερευνήσει; Μπορείτε απλά να κάνετε μία βόλτα στο ιστορικό κέντροκαι σίγουρα θα ανακαλύψετε και πράγματα που δεν ξέρατε. Καλό επίσης θα ήταν να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλά μουσεία και εκθέσεις που λειτουργούν κανονικά και τις ημέρες του Πάσχα. Ρίξτε μια ματιά σε κάτι που σας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, πότε θα έχετε πάλι την ευκαιρία; Όταν θα γυρίσετε στη δουλειά;

Extra tip: Υπάρχουν πολιτιστικά κέντρα που θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις ακόμα και για την Κυριακή του Πάσχα. Ρίξτε μια ματιά!

Οργανώστε «μαραθώνιο» ταινιών

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να χαλαρώσουν αυτές τις μέρες μένοντας σπίτι, μπορείτε απλά να κανονίσετε με τους φίλους σας ένα απόγευμα που θα δείτε τις αγαπημένες σας ταινίες, να είστε προετοιμασμένοι να καταλήξει σε… βραδιά. Με αυτόν τον τρόπο και θα χαλαρώσετε, χωρίς πολλά-πολλά, και θα συναναστραφείτε κόσμο.

Extra tip: Αν σας άρεσε η ιδέα των ταινιών αλλά θέλετε να βγείτε και λίγο έξω, να σας θυμίσουμε ότι τα περισσότερα σινεμά λειτουργούν κανονικά. Διαλέξτε λοιπόν ταινία και ευκαιρία είναι να πάτε. Πότε θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε (σχεδόν) prive μια ταινία στο σινεμά;

Ζήστε την απόλυτη κατάνυξη στο κέντρο της Αθήνας

Οι ναοί στο κέντρο της Αθήνας δεν στερούνται τίποτα σε γραφικότητα από αυτές των ελληνικών χωριών και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ιστορία πολλών ετών, αποτελώντας ταυτόχρονα αρχιτεκτονικά στολίδια της πόλης.

Άγιος Γεώργιος, στον Λυκαβηττό

Λίγα μόλις μέτρα από το μετρό του Ευαγγελισμού, βρίσκεται το γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η ανάβαση στον πλακόστρωτο δρόμο αποτελεί κομμάτι του τελετουργικού, καθώς για λίγα λεπτά η ανωνυμία της μεγαλούπολης καταρρίπτεται και όλοι, κρατώντας τις λαμπάδες τους στο χέρι, γίνονται μια ενιαία πομπή με κοινό στόχο τη μετάδοση του αναστάσιμου μηνύματος.

Κατάλευκος, λες και ξεπήδησε από κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί, ο Άγιος Γεώργιος προσφέρει μια φαντασμαγορική εμπειρία με τα δεκάδες πυροτεχνήματα να βάφουν τον ουρανό κόκκινο και θέα όλη την Αθήνα.

Άγιος Γεώργιος, στην πλατεία Καρύτση

Στο κέντρο της πολυσύχναστης, ήδη από τη δεκαετία του ’50, πλατείας του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία. Αξίζει να την επισκεφτείς ακόμα και για να ακούσεις τη τετράφωνη χορωδία του Θεμιστοκλή Πολυκράτη, που μετρά 127 χρόνια ζωής και άρρηκτης σχέσης με το συγκεκριμένο ναό.

Αγία Ειρήνη, στην οδό Αιόλου

Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που έχει χαρίσει το όνομά της στην πολυσύχναστη πλατεία στην Αιόλου, ήταν η πρώην ιερά Μητρόπολη της Αθήνας. Αποτελεί μία από τις σταθερές επιλογές των Αθηναίων πιστών, καθώς εκεί μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ξακουστή και κοσμογυρισμένη ελληνική βυζαντινή χορωδία, δημιούργημα του Λυκούργου Αγγελόπουλου, ο οποίος είναι πρωτοψάλτης της από το 1985.

Παναγιά Καπνικαρέα, στην οδό Ερμού

Η Καπνικαρέα είναι ορόσημο της οδό Ερμού, γνωστό σημείο συνάντησης των Αθηναίων, και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για Ανάσταση στην Αθήνα. Χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και αν τελικά την επισκεφθείτε τις γιορτινές μέρες, μην ξεχάσετε να δείτε τιςεπιβλητικές τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου, που ενισχύουν το αίσθημα ευλάβειας που φέρνουν αυτές οι κατανυκτικές μέρες.

Αγία Τριάδα, στην οδό Φιλελλήνων

Γνωστή και ως Ρώσικη εκκλησία των Αθηνών. Το Μεγάλο Σάββατο η τέλεση της θρησκευτικής λειτουργίας γίνεται στα ρώσικα, οι πιστοί καταφθάνουν με καλάθια γεμάτα με πασχαλινά εδέσματα προκειμένου να τα διαβάσει ο ιερέας, ενώ παράλληλα προσφέρονται αγιασμένα αυγά από το καλάθι που βρίσκεται εντός του ιερού. Οι εικόνες του ναού στολίζονται με υφάσματα καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αιθιοπική Εκκλησία, στο Πολύγωνο

Η μοναδική στο είδος της εκκλησία της πόλης βρίσκεται στην οδό Μπόχαλη και προσφέρει ένα πρωτότυπο θέαμα την ημέρα της Ανάστασης. Για να μπεις στο ναό των Αιθιόπων Κοπτών θα πρέπει να βγάλεις τα παπούτσια σου. Επίσης σύμφωνα με το έθιμο, οι Κόπτες φορούν άσπρη περιβολή. Αφού σημάνουν οι αναστάσιμες καμπάνες ακολουθεί γιορτή κάτω από ήχους κρουστών οργάνων, ενώ η χορωδία αναπαριστά στιγμές από τη ζωή του Χριστού με θεατρικό τρόπο.

Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, στην Πλάκα

Βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες και πιο γραφικές συνοικίες του κέντρου και αποτελεί έναν βασικό λόγο για επίσκεψη αφού συνδυάζει βόλτα και εκκλησιασμό. Είναι στην οδό Ερεχθέως και μάλιστα το Άγιο Φως φτάνει πρώτο εκεί, λίγο πριν πάρει το δρόμο του για τη Μητρόπολη. Αν δεν είστε λάτρεις των πυροτεχνημάτων είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για να γιορτάσετε την Ανάσταση, καθώς σπάνια υπάρχουν τέτοιες θεαματικές «εκρήξεις» εκεί.

Άγιος Νικόλαος, στην Πλάκα

Λίγο πιο πέρα, στα Αναφιώτικα, βρίσκεται αυτή η εκκλησία μεταξύ των οδών Πρυτανείου και Επιμάρχου. Η ιστορική της καμπάνα που εκτίθεται στον πρόναο της εκκλησίας είναι η πρώτη που χτύπησε το 1833 μετά από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό.

Μονή Ασωμάτων-Πετράκη, στο Κολωνάκι

Τέλος, η κοσμοπολίτικη η εκκλησία του Κολωνακίου, με τον υπέροχο προαύλιο χώρο, γεμίζει από κόσμο τις άγιες μέρες του Πάσχα. Είναι μια από τις εκκλησίες της Αθήνας με μια πιο εκσυγχρονισμένη αντίληψη της πίστης καθώς ενημερώνει το κοινό για το πρόγραμμα των λειτουργιών και των ακολουθιών από την επίσημη ιστοσελίδα της.

Κυριακή του Πάσχα

Τέτοια μέρα συνήθως είμαστε ή στο χωριό μας και σουβλίζουμε αρνί ή κάπου στην εξοχή. Μη νομίζετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε το ίδιο, επειδή μείνατε στην Αθήνα.

Αν είστε από τους τυχερούς που το χωριό σας είναι κοντά, μπορείτε να το ξανασκεφτείτε και να πεταχτείτε μια βόλτα. Αν πάλι αυτό δεν γίνεται, μπορείτε να οργανώσετε μια «μίνι» εκδρομή. Μπορείτε να πάτε στην Πάρνηθα, το Τατόι ή τη λίμνη Μπελέτσι για εκείνη τη βόλτα που πάντα θέλατε να κάνετε και δεν προλαβαίνατε. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε κάτι από το σπίτι και να κάνετε πικ-νικ.

Αν πάλι θέλετε να μείνετε σπίτι, μπορείτε να αξιοποιήσετε την ταράτσα ή το μπαλκόνι σας και να κάνετε bbq με τους φίλους σας. Σίγουρα θα περάσετε και έτσι πολύ όμορφα!

Extra tip: Όσοι πάλι θέλετε κάτι πιο χαλαρό και επιλέξετε να βγείτε έξω για φαγητό, υπάρχουν πολλές επιλογές καθώς πολλά είναι τα μαγαζιά που θα λειτουργούν. Καλό όμως θα ήταν είτε να κάνετε κράτηση στο μαγαζί που θέλετε να πάτε, είτε να τηλεφωνήσετε πριν πάτε, για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει διαθέσιμο τραπέζι.

πηγή: https://amp.newsbomb.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση