Πέρι ευτυχίας..και ευχών..

Στον απόηχο των γιορτινών ημερών ειπώθηκαν ευχές διαφόρων αποχρώσεων. Ευχές ποιοτικές, έντεχνες, φιλοσοφικά δυσμενής, με ποικίλα σχήματα λόγου κλπ. Η ευχή και η έννοια που δέσποζε όλο αυτό το ευχολόγιο των ημερών, εκτός βεβαίως της υγείας που είναι τόσο επίκαιρη και απαραίτητη αυτή την εποχή, ήταν η λέξη ευτυχία- όμορφη ζωή κλπ.
Η περιγραφή της ευτυχίας σαν έννοια και αίσθηση έχει πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις των νευροεπιστημόνων …….. η ευτυχία και η αίσθηση της εξαρτάται από την λειτουργία των νευρώνων και των διασυνδέσεων που κάνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Έτσι η γνωστική λειτουργία του κάθε ατόμου δημιουργεί τις προσλαμβάνουσες για να νιώσει την αίσθηση και να βιώσει την κατάσταση
της ευτυχίας. Θέμα λοιπόν των αντιδράσεων των νευρώνων του εγκεφάλου είναι αν κάποιος θα νιώσει ποτέ αυτό το αίσθημα. Άρα ορθώς αναφέρονται από τους ειδικούς που ασχολούνται με την συμπεριφορά και την ψυχοσύνθεση της ανθρώπινης φύσης ότι η ευτυχία βρίσκεται και
ξεκινά «εκ των έσω». Και βέβαια οι γνωστικές λειτουργίες του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές αφού επηρεάζονται από εξωγενείς κοινωνικού – πολιτιστικού περιεχομένου παράγοντες. Άρα μπορούμε και συμπεραίνουμε ότι η έννοια της ευτυχίας σαν αυτοπραγμάτωση διαφέρει σαν αντίληψη από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η ευτυχία κάθε ατόμου αποδίδεται σε μια εντελώς προσωπική εξίσωση. Η έννοια της ευτυχίας έχει για τον καθένα διαφορετικά ισοδύναμα στοιχεία. Άλλη εκδοχή έχει η ευτυχία για τον τεχνοκράτη, διαφορετική για τον θρησκευόμενο, εντελώς διαφορετική για τον καλλιτέχνη κλπ. Ο καθένας αναγνωρίζει την ευτυχία από διαφορετική οπτική γωνία. Μήπως οι επιλογές μα και οι πεποιθήσεις συνιστούν και τα στοιχεία της ευτυχίας μας?
Όμως ευτυχία δεν είναι όταν αυτά που λέμε, αυτά που σκεπτόμαστε και αυτά που πράττουμε βρίσκονται σε αρμονία? Όταν αφουγκραζόμαστε τις δικές μας βαθύτερες ανάγκες και δίνουμε νόημα και σκοπό στη ζωή μας?
Όταν απολαμβάνουμε τη στιγμή και νιώθουμε τα συναισθήματα που δίνει. ‘Όταν φροντίζουμε το σώμα μας, είμαστε αληθινοί και οι σχέσεις μας βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στην επικοινωνία. Άρα ευτυχία – ευφορία είναι ακόμη να ζει κανείς σε ισορροπία με τον εαυτό του και με το εξωτερικό οικογενειακό, εργασιακό περιβάλλον. Ακόμη, το να ζει κάποιος μια ζωή βασισμένη στις πανανθρώπινες αξίες και συνάμα να έχει
οράματα και στόχους πέρα από την καθημερινότητα, είτε είναι υπηρεσία ή προσφορά ή θρησκευτική παράδοση. Θα αναφερθώ σε αυτά που γράφει στο βιβλίο «Ευτυχιοκρατεία» οι καθηγητές ψυχολόγοι Έντγκαρ Καμπάνας και Εύα Ιλούζ: «Δεν πιστεύουμε πια πως η ευτυχία συνδέεται κάπως με τη Μοίρα ή τις περιστάσεις ή την απουσία ασθενειών, την αποτίμηση μιας ολόκληρης ζωής.
Πλέον γίνεται αντιληπτή ως τρόπος σκέψης που οργανώνεται με τη δύναμη της θέλησης και του αυθεντικού μας εαυτού και είναι ο μόνος στόχος που δίνει αξία στη ζωή.» Θα ήθελα να κλείσω με την προσωπική μου άποψη ότι η ευτυχία είναι μια συνθήκη που εξαρτάται και συνάπτεται από τη προσπάθεια βελτίωσης του εαυτού μας και τη καλύτερη διαχείριση των δεξιοτήτων και συναισθημάτων μας, αλλά και από το αίσθημα ευγνωμοσύνης στη ζωή.

Ελένη Γκινάλα- Καραντανέλλη

Πτυχ. Παντείου Πανεπιστημίου-Ψυχοθεραπεύτρια

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Με αφορμή δημοσίευμα που προοικονομεί ναυάγια και αποτυχίες για την…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: