Πίσω από την πλάτη σου…

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να σε κατηγορούν πίσω από την πλάτη σου;

Οι άνθρωποι που σε κατηγορούν, ουσιαστικά διαδίδουν φήμες για εσένα, προσπαθώντας να πάρουν αξία από αυτό.Χωρίς να γνωρίζεις καν τι συμβαίνει και γιατί, βλέπεις για ταμπέλα μπροστά σου που γράφει:Καλώς ήρθες στον κόσμο των κουτσομπόληδων.Ξέρεις, αυτοί οι ψίθυροι που σου δίνουν στα νεύρα ή οι παρέες που πριν από λίγες ημέρες γελούσατε μέχρι δακρύων μαζί, ξαφνικά κρατούν αποστάσεις χωρίς να γνωρίζεις τον λόγο.

Όταν σε κατηγορούν, υπάρχουν πολλά σενάρια που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στο τραπέζι της σκευωρίας.

Α) Το πρώτο είναι και το πιο απλό. Θα έκανες κάτι και να μην το κατάλαβες, αλλά να είχε ως αποτέλεσμα κάποιος να πειράχτηκε ή να θίχτηκε.

Την συνέχεια την γνωρίζεις.

Ξεκίνησε την δική του σταυροφορία προσπαθώντας να βρει το δίκιο του μιλώντας με όλους εκτός από το μοναδικό άτομο που πιθανότατα θα τον βοηθούσε να λυθεί η παρεξήγηση.

Εσένα.

Β) Ένα άλλο σενάριο που κάποιοι μπορεί να σε κατηγορούν πίσω από τη πλάτη σου, είναι να είπες κάτι απλό και να πήρε τεράστιες διαστάσεις.

Ίσως ακούστηκε λάθος, ίσως κάποιος το αντιλήφθηκε στραβά ή ακόμα και εσύ δεν το εξέφρασες με τον κατάλληλο τρόπο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα ντόμινο απόψεων και λεκτικών παρεξηγήσεων που στο τέλος διογκώθηκαν, διαστρεβλώνοντας αυτό που πραγματικά ήθελες να πεις.

Μια διαφορετική περίπτωση, είναι απλά η ζωή σου να πηγαίνει πολύ καλά, με αποτέλεσμα οι άλλοι να σκάνε από την ζήλια τους.

Και όπως πολύ καλά γνωρίζεις, όταν κάτι δεν μπορούμε να το φτάσουμε, προσπαθούμε να το μειώσουμε, για να πέσει στο δικό μας επίπεδο. Τραγικό, αλλά σύνηθες.

διάβασε και αυτό  Παρών στα δοκιμαστικά δρομολόγια του Τραμ προς Σύνταγμα ο Βουλευτής Βασίλης Σπανάκης

Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις είναι συνηθισμένες, ενώ κάποιες άλλες όχι.

 

Οι κουτσομπόληδες είναι επαγγελματίες στο είδος. Άριστοι στην παρατηρητικότητα, θα βρουν και την παραμικρή συμπεριφορά ή κίνηση σου για να την σχολιάσουν.

Βέβαια έχουν ένα μεγάλο ρεπερτόριο από στρατηγικές και τεχνάσματα για να υφαίνουν τον ιστό τους.

Η πιο συνηθισμένη είναι πως δεν λένε ποτέ την γνώμη τους μπροστά σου (προφανώς).

Δεν συμφέρει ποτέ να σε κατηγορούν όταν είσαι παρών, πολύ απλά γιατί θα μπορέσεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι κατηγορίες να πέσουν στο κενό.

Και εκείνοι να γίνουν ρεζίλι. Βέβαια, οι στρατηγικές δεν σταματούν εδώ. Μια ακόμα πιο αποτελεσματική τεχνική είναι πως δεν λένε ποτέ την γνώμη τους ευθέως. Χειρίζονται με συγκεκριμένο τρόπο τις αναφορές στο πρόσωπο σου και μεθοδευμένα καθοδηγούν τους άλλους να βγάλουν τα συμπεράσματα που εκείνοι θέλουν.

Το ζήτημα βέβαια είναι πως συνεχίζουν να σε κατηγορούν επειδή πολύ απλά δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν.

Όμως υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις, οι οποίες πηγαίνουν βαθύτερα.

Ας Κουτσομπολέψουμε…

Οι κουτσομπόληδες δεν σε κατηγορούν απλά πίσω από την πλάτη σου.

Όλοι έχουμε κάνει ή συνεχίζουμε να κάνουμε κουτσομπολιό. Συζητάμε για τις ζωές των άλλων, τις επιλογές τους και εκφράζουμε τις απόψεις μας.

Είναι ένα είδος κοινωνικοποίησης που ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους. Έτσι και αλλιώς, υπάρχουν στιγμές όπου οι ζωές των άλλων έχουν κάποιο ενδιαφέρον ζήτημα που θα μας φέρει πιο κοντά.

Όμως, όταν το κουτσομπολιό μεταλλάσσεται σε κατηγορίες, τότε μαρτυρά κάποια ενδιαφέρον στοιχεία για το άτομο που το κάνει.

Όπως είπαμε, δεν είναι το κάθε κουτσομπολιό αρνητικό. Αυτό που το κάνει αρνητικό είναι οι κατηγορίες, οι οποίες στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν όνομα: Φήμες.

διάβασε και αυτό  13033: Οι κωδικοί μετακίνησης SMS, τι γράφουμε

Οι κουτσομπόληδες όπως ανέφερα δεν σε κατηγορούν ευθέως. Φυτεύουν μια ιδέα ή πιο απλά μια φήμη στο μυαλό των άλλων και επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο την εικόνα σου.

Τα πιο συνηθισμένα κίνητρα πίσω από αυτή την συμπεριφορά είναι:

Α) Πρώτον, το κάνουν για να αναβαθμίσουν το κοινωνικό τους στάτους. Θέλουν να γίνουν περισσότερο αποδεκτοί από τους άλλους ή πολύ απλά θέλουν την προσοχή πάνω τους.

Β) Ο δεύτερος λόγος είναι για να αισθανθούν καλύτερα με τον εαυτό τους.

Οι κουτσομπόληδες σχολιάζουν και εκθέτουν τις αδυναμίες των άλλων πολύ απλά για να αποσπάσουν την προσοχή του ίδιου τους εαυτού από τις δικές τους.

Τονίζοντας τα σφάλματα των άλλων, αποσπούν την προσοχή τους από δικά τους ζητήματα νιώθοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερο σημαντικοί.

Σε μια ακόμα χειρότερη μορφή, απολαμβάνουν πως κάποιος είναι χειρότερος από εκείνους σε κάποιον τομέα.

Βέβαια, ποτέ δεν θα μάθεις την γνώμη τους, ειδικά αν τους ρωτήσεις ευθέως.Μπροστά σου θα δείξουν πως δεν τρέχει τίποτα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχεις πάρει χαμπάρι, γιατί όταν είσαι παρών, είναι οι καλύτεροι σου φίλοι.Ο μεγαλύτερος τους φόβος είναι η ειλικρίνεια, για αυτό ποτέ δεν θα παραδεχτούν την άποψη τους για εσένα. Έτσι και αλλιώς, ποια γνώμη; Αφού το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχει κάτι αντικειμενικά αρνητικό να σου προσάψουν.Το καλύτερο, κατά την γνώμη μου, είναι να τους εκθέσεις μπροστά στους άλλους. Οι κουτσομπόληδες, όση απόσταση και αν κρατήσεις, όσο προσεκτικός και αν είσαι, θα γεννήσουν κάποιο στοιχείο για να σχολιάσουν. Έτσι και αλλιώς δεν ψάχνουν την αλήθεια, αλλά για το επόμενο θήραμα που θα τους ανακουφίσει από την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Αν δεν το κάνεις νωρίς, τότε δυστυχώς υπάρχει πιθανότητα η άποψη των άλλων να έχει διαμορφωθεί και να μην είναι τόσο εύκολο να αλλάξει. Όπως και να έχει όμως, να θυμάσαι πως ακόμα και το χειρότερο να συμβεί, οι ποιοτικοί άνθρωποι, που σε εκτιμούν για εξίσου ποιοτικά κριτήρια, θα αποκαλυφθούν όσες κατηγορίες και αν ειπωθούν για εσένα.Το γεγονός είναι ότι όποια τακτική και να ακολουθήσεις οι κουτσομπόληδες πάντα θα βρούν κάτι να ασχοληθούν. Είναι τοξικοί κατά βάθος άνθρωποι και τρέφονται από την αναστάτωση των άλλων. Μην τους δίνεις τροφή για σχόλια, ούτε την ικανοποίηση ότι σε ταράζουν οι φήμες που διαδίδουν. Και φυσικά μη συμμετέχεις εις βάρος κάποιου άλλου!

διάβασε και αυτό  Ο Δημήτρης Ερμίδης υπεύθυνος για τα ΚΑΠΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

 

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε  το όνομα της 64χρονης…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: