Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών… Εφηβεία και Ναρκωτικά

Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από τους γονείς κυρίως ως μία δύσκολη περίοδος για τα παιδιά τους. Οι έφηβοι βρίσκονται πλέον στο στάδιο ανακάλυψης της ταυτότητας τους και την εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, επιζητούν αποδοχή από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και αποκτούν άγχος για τη μετέπειτα προσωπική και επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Όμως, οι παραπάνω παράγοντες μπορεί να αποτελέσουν το εφαλτήριο για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών με συνηθέστερη την κάνναβη. Πολλοί έφηβοι νοιώθοντας ότι δεν τους καταλαβαίνει η οικογένεια τους και η έντονη επιθυμία αποδοχής έστω από το φιλικό περίγυρο καταφεύγουν στη χρήση. Αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως μύηση στην ομάδα.

Στη σημερινή εποχή μοιάζει σαν να είναι «μόδα» και «μαγκιά» το να κάνει ένας έφηβος ναρκωτικές ουσίες, όπως άλλωστε ορίζεται από το νέο κοινωνικό πρότυπο. Δεν αποτελεί απλά μία μόδα αλλά ένα μέρος των εφήβων πιστεύει, ότι είναι ένα είδος ψυχαγωγίας , μία χρήση για να περάσουν όμορφα και φανταστικά το Σαββατοκύριακο τους που συνήθως συνοδεύεται και από το αλκοόλ.

Ένα μέρος τον εφήβων χρησιμοποίει τις ουσίες ώστε να διαχειριστεί το άγχος της κοινωνικής πίεσης ή των προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν από στενό οικογενειακό περιβάλλον, από τα νέα κοινωνικά πρότυπα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό αντιστέκονται σε αυτά, ως μία κοινωνική και πολιτική αντίδραση.

Αρκετές φορές η χρήση ουσιών είναι συνδεδεμένη με περιστατικά κατάθλιψης, οι οποίοι έφηβοι αισθάνονται αβοήθητοι, παραμελούν την προσωπική υγιεινή τους και σιγά σιγά καταρρακώνεται βυθισμένοι σ ένα φαύλο κύκλο μεταξύ λίγης χαράς και μεγάλης θλίψης.

Η άγνοια που ελλοχεύει από την χρήση υπάρχει σε κάθε περίπτωση πάντα. Δεν αργεί αυτό το αστείο παιχνίδι του πειραματισμού της αποδοχής και της διασκέδασης να γίνει εθισμός και περιθωριοποίηση. Η δε παρατεταμένη χρήση ναρκωτικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει και σε πιο σοβαρές παραβατικές πράξεις, όπως η κλοπή ή το dealing, κ.α.

διάβασε και αυτό  Η ''Νέα Σκέψη'' Ο Εφιάλτης του Οργουελ

Σαφέστατα και σε αυτό το σημείο πρέπει να μιλήσουμε για τα θεραπευτικά προγράμματα που υπάρχουν με γνωστότερα του ΚΕΘΕΑ του ΟΚΑΝΑ  του ΘΗΣΕΑ, στα οποία  πολλοί νέοι ως ύστατη προσπάθεια απεμπλοκής τους από τις ουσίες οδηγούνται σε αυτά. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι υπάρχουν νόμοι αλλά υπάρχει  έλλειψη μέτρων από την πολιτεία με βάση τα σημερινά δεδομένα. Η πολιτεία φαίνεται να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αποτελεσματικά.

kalitheapress grάρθρο της Σάντυ Παναγιωτάτου

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Καλλιθέας Πολιτιστικό Καλοκαίρι και…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel