Παναγιωτόπουλος: ”Η Ελλάδα προχωρά σε ένα πολύ φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα” – Πως θα ανανεωθούν οι ένοπλες δυνάμεις…

Φιλόδοξο χαρακτήρισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Μάλιστα τόνισε ότι «εκτείνεται σε βάθος χρόνου και έχει την έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη». 

Συγκεκριμένα, ο Παναγιωτόπουλος δήλωσε:

«Το μεγάλο μας σχέδιο της δομής δυνάμεων προβλέπει ότι σε βάθος χρόνου θα αποκτηθούν 40 καινούρια μαχητικά αεροσκάφη. Πήραμε έως τώρα τα 18. Αργά ή γρήγορα θα συζητηθεί και η αγορά των F-35.

Δεν είναι της παρούσης, αλλά θα πάμε σε αεροσκάφη πέμπτης γενιάς και το βασικό αεροσκάφος σε τέτοιο επίπεδο -εντός ΝΑΤΟ- αυτή τη στιγμή είναι το F-35.

Θυμίζω, επίσης, ότι εξελίσσεται φέτος το πρόγραμμα μετατροπής ελληνικών F-16 σε Viper. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη εκδοχή F-16 στον κόσμο.

Σε λίγες ημέρες θα πετάξει στην Αμερική το πρώτο ελληνικό F-16 Viper. Για τα επόμενα επτά χρόνια, θα εξελίσσουμε -ανά έτος- από οκτώ έως δώδεκα F-16 σε Viper».

Στη συνέχεια, των δηλώσεών του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην Τουρκία, λέγοντας:

«Αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα ενισχύεται γρήγορα και καταλυτικά. Η απόκτηση των Rafale θα γύρει την πλάστιγγα ισχύος προς την ελληνική πλευρά.

Δεν είναι μόνο η προμήθεια των αεροπλάνων, είναι και τα όπλα που φέρουν, όπλα στρατηγικά που δεν διαθέτει η άλλη πλευρά. Όπλα ικανά να εξαπολύσουν καίρια πλήγματα στην αντίπαλη πλευρά εάν χρειαστεί. Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο απόκτηση γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra, ο Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε:

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε το -ευχάριστο αν θέλετε- πρόβλημα να πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ πολλών προτάσεων. Έχουμε πέντε προτάσεις μεταξύ άλλων, αλλά και τη γαλλική που θα έρθει.

Έχουμε ήδη τη γερμανική, την ισπανική, την αμερικανική, την ολλανδική και τη βρετανική. Εμείς θέλουμε μια πρόταση-πακέτο.

Εκτός από την ναυπήγηση των τεσσάρων πλοίων, που θα είναι φρεγάτες νέου τύπου, να εξασφαλίσουμε ότι κάποια από αυτά θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία με εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας και μέχρι να ναυπηγηθούν -κάτι που θα πάρει έξι με επτά χρόνια- θα μας δώσουν εκείνοι που τελικά θα πάρουν τη δουλειά, τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση.

Δηλαδή δύο μεταχειρισμένα πλοία, αλλά σε καλή κατάσταση, ενδεχομένως αναβαθμισμένα. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις».

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Οι ανεκπαίδευτοι ειδικοί φρουροί μέσα στα Πανεπιστήμια δεν θα λύσουν…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!