Το βραβείο της Λέξης της Χρονιάς 2020 του αμερικανικού λεξικού Merriam-Webster το κέρδισε η προφανής υποψήφια: η πανδημία.
Το λήμμα της λέξης ήταν η κατάληξη περισσότερων αναζητήσεων στο Διαδίκτυο απ’ ό,τι οποιασδήποτε άλλης τη χρονιά που τελειώνει, εξήγησε η συντακτική ομάδα του Merriam-Webster στον ιστότοπο του λεξικού, στα τέλη μιας χρονιάς που η πανδημία του νέου κορονοϊού στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.
«Μερικές φορές, μια λέξη ορίζει μια εποχή, κι είναι ταιριαστό ότι αυτή την εξαιρετική – και εξαιρετικά δύσκολη – χρονιά, μία και μόνη λέξη ήρθε πολύ γρήγορα στο προσκήνιο», σημειώνεται στο κείμενο.
Το λήμμα αναφέρει ότι «πανδημία», σημαίνει «εκδήλωση ασθένειας σε ευρεία γεωγραφική περιοχή (όπως πολλές χώρες ή ήπειροι) που συνήθως προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού», θυμίζει η συντακτική ομάδα του λεξικού, επισημαίνοντας τις ελληνικές ρίζες της λέξης, από το παν και την κατάληξη -δημία από τον όρο επιδημία.
Οι αναζητήσεις για τη συγκεκριμένη λέξη απογειώθηκαν την 11η Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε πανδημία την επιδημία του νέου κορονοϊού.
Εκείνη την ημέρα, οι αναζητήσεις «αυξήθηκαν κατά 115.806% σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα του 2019», εξηγεί η συντακτική ομάδα του Merriam-Webster, λεξικού που τυπώνει εκδοτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1831.
Το 2019, Λέξη της Χρονιάς αναδείχθηκε η ουδέτερη αντωνυμία «αυτοί» (they), που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για όσους δεν θέλουν να ταυτοποιούνται ούτε ως άνδρες, ούτε ως γυναίκες. Το 2018, Λέξη της Χρονιάς ήταν η «δικαιοσύνη»· το 2017, ο «φεμινισμός».
Η λέξη όμως Πανδημία είναι και δημοφιλής από το NETFLIX

Την ώρα που κορωνοϊός κυριαρχεί στις ειδήσεις, σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης, η σειρά του Netflix, που έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο, φαίνεται πως γίνεται αρκετά δημοφιλής αυτές τις ημέρες, σε μια δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα. Στην Ελλάδα, βρίσκεται μέσα στο top 10 και την 7η θέση.

Pandemic: How to Prevent an Outbreak: Η σειρά του Netfix
Μέσα από έξι επεισόδια ο θεατής παρακολουθεί το πόσο προετοιμασμένος ή όχι είναι ο κόσμος για να αντιμετωπίσει μία νέα πανδημία. Η σειρά ξεκινά με μια εκδοχή: Είμαστε εν μέσω μιας γρήγορα αναπτυσσόμενης πανδημίας. Εχουν περάσει 100 χρόνια από τη στιγμή που ένας θανατηφόρος ιός γρίπης σκότωσε 50 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους, τη στιγμή που ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν μόλις 2 δις. Τώρα, υπάρχουν σχεδόν 8 δις. άνθρωποι στον κόσμο, όπως εξηγεί ο ειδικός Dennis Carroll, διευθυντής της Emerging Threats Unit της USAID, «όταν μιλάμε για μια άλλη πανδημία γρίπης, δεν πρόκειται για το εάν, αλλά πότε».
Η σειρά Pandemic εξετάζει πώς οι κοινότητες υγειονομικής περίθαλψης τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές σε χώρες όπως η Αμερική και η Ινδία δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για ένα τέτοιο γεγονός.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΡΗΚΑΣ-iefimerida.gr