App Icon

Παρασκευή η απόφαση για lockDown

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για την επίδραση των μέτρων στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ενώ ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ο μήνας των αρνητικών ρεκόρ, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αυξητικός. Την Παρασκευή αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για λήψη νέων μέτρων στην Αττική. Στο Μαξίμου αναμένουν να υπάρχει μία πιο καθαρή εικόνα σχετικά με το πόσο αποδίδουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε για ακόμα μία φορά έκκληση για τήρηση των μέτρων και δεν απέκλεισε τη λήψη επιπλέον μέτρων περιορισμού εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να δημιουργούν πίεση στο σύστημα υγείας. Το βασικό, όπως τόνισε, είναι τα όποια μέτρα να είναι απλά, εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά, για να μην δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες. Η περαιτέρω ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ και και η μετατροπή μονάδων γενικών περιστατικών σε Covid- 19 αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας υπό τον Βασίλη Κικίλια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας, ειδικά στην Αττική που αυτή τη στιγμή είναι η πιο επιβαρυμένη περιοχή, σημειώνοντας ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια.

Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό. Στο τέλος της εβδομάδας θα εκτιμηθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Αττική για πιθανή λήψη περαιτέρω μέτρων. Στο Μαξίμου αναμένουν να υπάρχει μία πιο καθαρή εικόνα σχετικά με το πόσο αποδίδουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Ανησυχία υπάρχει φυσικά για την Αττική, όπου έχουμε σχεδόν τα μισά από τα συνολικά κρούσματα και τα μισά από αυτά στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, η πιθανότητα ενός lockdown δεν φαίνεται στο τραπέζι -αυτή τη στιγμή-, θα εξεταστεί ως έσχατη λύση, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς λαμβάνονται υποψη και οι οικονομικές συνέπειες. Πάντως, για τις επόμενες ημέρες η προσοχή δίνεται στους μεγαλύτερους σε ηλικία -για αυτή την ομάδα δεν αποκλείονται νέα μέτρα- , στο πρόβλημα που υπάρχει με τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς και στη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας στο κέντρο της Αθήνας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε για ακόμα μία φορά έκκληση για τήρηση των μέτρων και δεν απέκλεισε τη λήψη επιπλέον μέτρων περιορισμού εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να δημιουργούν πίεση στο σύστημα υγείας. Το βασικό, όπως τόνισε, είναι τα όποια μέτρα να είναι απλά, εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά, για να μην δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες.
Ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την λήψη επιπλέον μέτρων περιορισμού της πανδημίας, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο του τοπικού lockdown, αναφέροντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο στην Αττική και ειδικά στο δήμο Αθηναίων. Πρόσθεσε δε ότι εξετάζουν τους τρόπους ώστε να είναι «πιο αποτελεσματικοί σε δημοτικά διαμερίσματα».
«Δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ από τα εργαλεία μας ένα τοπικό lockdown, το κάναμε όπου χρειάστηκε. Πάντα έχουμε στη φαρέτρα μας αυτό το εργαλείο για να περιορίσουμε τα κρούσματα. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλο φορτίο στο Δήμο Αθηναίων, εξετάζουμε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί για να ελέγξουμε τα κρούσματα, εάν αυτό δεν είναι εφικτό δεν αποκλείεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα, ακόμα δεν είμαστε εκεί αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα φτάσουμε και εκεί».
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας για αυτό και δίνονται επιπλέον Μονάδες Υγείας. Όπως ειπε σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr όπου κάθε πολίτης θα βάζει τον ταχυδρομικό του κώδικα για να ξέρει τι μέτρα ισχύουν στην περιοχή του.

διάβασε και αυτό  Καλλιθέα: Συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών κατηγορούμενος στη δολοφονία των Ειδικών Φρουρών στου Ρέντη

Οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες. Ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Θα μπορούν να δουν τον «βαθμό επικινδυνότητας» ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή αυτή. Κάθε δήμος ή αντιστοίχως περιφερειακή ενότητα θα είναι «χρωματισμένη» με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο. Ο πολίτης επίσης θα μπορεί να εισάγει τον ταχυδρομικό του κώδικα και αυτόματα να δει τι ισχύει στην περιοχή του.
Επιπλέον του χάρτη, θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κλπ.)
Η πλατφόρμα θα αναρτηθεί στο gov.gr την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Το πρωί παργματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο τη σημερινή καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Στάθης και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ροϊλός.

Συναγερμός για τις αυξημένες ανάγκες σε κλίνες και ΜΕΘ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το σύστημα Υγείας, λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών που χρίζουν αυξημένης φροντίδας ή εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Μεγάλη είναι η ανησυχία για την εξάπλωση του Covid-19 στην Αττική και όλα τα ενδεχόμενα νέων περιοριστικών μέτρων είναι ανοιχτά. Η πρόεδρος της ΜΕΘ κυρία Παγώνη ανέφερε δε ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο «Αττικό», ενώ θα ακολουθήσει το «Γεννηματά» και άλλα νοσοκομεία. Όπως είπε οι ασθενείς από τις ΜΕΘ των δημόσιων Νοσοκομείων ,μεταφέρονται σε κρεβάτια ΜΕΘ Ιδιωτικών Νοσοκομείων. Τόνισε πως ο «Ευαγγελισμός» έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19. Την ασφυκτική πίεση που προκαλεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας στο σύστημα υγείας περιγράφουν διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» σε επιστολή τους προς τη διοίκηση ζητώντας άμεσα λύση. «Είμαστε μακριά απο το να επιλέγουμε ασθενείς, όπως συνέβη στην Ιταλία», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Δ/ντης ΜΕΘ Σπύρος Ζακυνθινός, ο οποίος υπογράφει το κείμενο. Εξήγησε ότι «δεν υπάρχει ασφυξία στον «Ευαγγελισμό», ούτε διώχνουν ασθενείς με κορονοϊό, όμως χρειάζεται προσοχή ώστε να μην εκπτώσεις σε ασθενείς με άλλες παθήσεις».

διάβασε και αυτό  Θρίλερ στο Μενίδι: Άνδρας βρέθηκε νεκρός

πηγή ΕΡΤ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Διαμαρτυρία ξεκίνησε ο δήμος Καλλιθέας για την καθίζηση στο υπαίθριο…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel