Παύλος Μελάς. 150 χρόνια από την γέννηση του. Η αναστήλωση της ιστορικής οικίας του , ‘δώρο γενεθλίων’ γι αυτόν….

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Ο Παύλος Μελάς ήταν Έλληνας στρατιωτικός, αξιωματικός πυροβολικού του
ελληνικού στρατού και μακεδονομάχος ο οποίος γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1870 και ήταν γιος του μεγαλέμπορου Μιχαήλ Μελά, ένθερμου οπαδού του οράματος της Μεγάλης Ιδέας.
2020, 150 χρόνια από την γέννηση του. Γνωστή η βιογραφία του μεγάλου μας ήρωα άγνωστο όμως σε πολλούς ένα –επιτέλους-, ευχάριστο γεγονός ΄δώρο γενεθλίων’ στον Παύλο Μελά από το Ελληνικό Κράτος εάν όλα πάνε καλά. Κι αυτό αφορά την κατοικία του Π. Μ., στην οδό Τατοΐου στην Κηφισιά. Το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς κήρυξε την κατοικία του Παύλου Μελά ως Εθνικό Μνημείο. Την ίδια περίοδο και το υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά, χαρακτήρισε το οίκημα διατηρητέο νεότερο μνημείο και αποφασίσθηκε η άμεση εκτέλεση
εργασιών στερέωσης, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευσή του.

Στο μικρό νεοκλασικό των 100 περίπου τ.μ, ο Παύλος Μελάς έζησε μοναδικές στιγμές οικογενειακής ευτυχίας με τη σύζυγό του Ναταλία, αδελφή του επίσης μεγάλου Έλληνα Ίωνα Δραγούμη και τα δυο παιδιά τους Μιχάλη (Μίκης) και Ζωή (Ζέζα).
Το νεοκλασικό κτίριο για δεκαετίες είχε παραμείνει στην τύχη του, τύχη που
συνεχίστηκε ίδια και απαράλακτη και μετά τις αποφάσεις του 2009 , έως ότου , ναι, γίνονται και θαύματα , την Δευτέρα 24.02.2020 ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης του ! Την χρονιά της επετείου των 150 χρόνων από τη γέννηση του !
Όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα ‘Παύλος Μελάς’ : οι εργασίες αποκατάστασης της οικίας Μελά στην Κηφισιά,βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη!
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τεχνίτες και συντηρητές, προκειμένου να σώσουν από την κατάρρευση, το ιστορικό σπίτι του πρωτεργάτη του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλου Μελά στην Κηφισιά… 2020, 150 χρόνια από τη γέννηση του και μία ανάρτηση σε ομάδα τέχνης χρήζει της προσοχής μας. Αφορά ένα θαυμάσιο ολόσωμο πορτρέτο του ήρωα Π. Μελά., δημιουργία του σημαντικού μας αγιογράφου-ζωγράφου Κωνσταντίνου Ξενόπουλου.
Και, έκρινα σκόπιμο να σας το παρουσιάσω. Σε επικοινωνία που είχα την τιμή να έχω μαζί του ο εκλεκτός αγιογράφος με ενημέρωσε ότι το έργο του, η απεικόνηση του Παύλου Μελά είναι 60Χ80 και με ακρυλικά και βρίσκεται στη συλλογή της Ιεράς μονής Αγίου Ιλαρίωνος στην Αριδαία.
Ο Μακεδονομάχος μας Παύλος Μελάς απεβίωσε στις 13 Οκτωβρίου 1904;  στο σημερινό Μελάς Καστοριάς. Γνωστός ο τρόπος του θανάτου του και τα περαιτέρω δυσάρεστα.
ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.
Πληροφορίες και φωτό οικίας Μελά: Παύλος Μελάς/ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ "Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ''.(Π.Σ.Α.Μ.) .

Πηγή πορτρέτου: ΕΝΩΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΑΝΑΣΣΑ Καλιτεχνικά Δρώμενα.
Καλλιτέχνης: Κωνσταντίνος Ξενόπουλος/αγιογράφος-ζωγράφος.
Παρουσίαση
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

kalitheapress gr

kalitheapress gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Mεγάλη επιτυχία της ρύθμισης για αδήλωτα τ.μ. – Δίνεται παράταση…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel