App Icon

Ο Πληθωρισμός είναι η μεγάλη απειλή για την ανάπτυξη

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ανήσυχη αλλά και αισιόδοξη.

Ποιoυς  κινδύνους διατρέχει  η ελληνική οικονομία

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναγκάστηκε να παραδεχθεί την εβδομάδα αυτή ότι «ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αργήσει να αποκλιμακωθεί περισσότερο από όσο είχαμε αρχικώς προβλέψει. Και δεν έχει άδικο. Οι εκρηκτικές αυξήσεις στην αγορά της ενέργειας και η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως οδηγούν τους τελευταίους  μήνες τις τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες  σε υψηλότερα επίπεδα.

H πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα οι προβλέψεις αναθεωρούνται προς το χειρότερο.

Οι απειλές για την ελληνική ανάκαμψη

Η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank στην τελευταία έκθεση της εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στη Γερμανία θα είναι μικρότερη ενώ και τα στοιχεία που είδαν στην Ισπανία για το τρίτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι εξελίξεις αυτές ασφαλώς επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία που μετά από ένα ανέλπιστα καλό, κατά πολλούς καλοκαίρι με τα έσοδα από τον τουρισμό να ξεπερνούν τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενδέχεται «να πατήσει φρένο». Πάντως ακόμη και σήμερα η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 6,1% μοιάζει συντηρητική.

Η απειλή του πληθωρισμού – Τι ανησυχεί την Κριστίν Λαγκάρντ 

Πιο πρόσφατο παράδειγμα οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  που αρχικά θεωρούσε ότι η ανοδική πορεία των τιμών θα διαρκούσε πολύ λίγο.

Έτσι η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αργήσει να αποκλιμακωθεί περισσότερο από όσο είχαμε αρχικώς προβλέψει. Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι τιμές της ενέργειας και η έλλειψη εργατικού δυναμικού δημιουργούν “σύννεφα” για την οικονομία για τα επόμενα τρίμηνα. Αναμένουμε περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού από το 3,4% του Σεπτεμβρίου μέσα στο 2021, ενώ αναμένουμε σταδιακή αποκλιμάκωσή του μέσα στο 2022».

διάβασε και αυτό  Μητσοτάκης: Παράδειγμα συνεργασίας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιώνα

Η αύξηση του πληθωρισμού υποσκάπτει τις προσπάθειες για γρηγορότερη ανάκαμψη των οικονομιών, μετά το δραματική εξέλιξη του 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο και ήδη σε αρκετές χώρες οι εκτιμήσεις αναφέρουν μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Πάντως και η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την μεσοπρόθεσμη πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι   “καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται, η επιστροφή της οικονομίας στην προ πανδημίας κατάσταση θα οδηγήσει και σε αύξηση μισθών. Η ανάκαμψη εξαρτάται βασικά από την πορεία της πανδημίας και της εκστρατείας εμβολιασμών. Οι κίνδυνοι πάντως εκτιμώνται ως αρκετά ισορροπημένοι“.

 

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Ταυτόχρονα η ΕΚΤ θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 την πολιτική αγοράς ομολόγων για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

“Η διευκολυντική νομισματική πολιτική, είπε η κ. Λαγκάρντ, πρέπει και μπορεί να συνεχιστεί, με μετρίως μειωμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη χρήση όλων των εργαλείων μας προκειμένου να πλησιάσουμε τον στόχο για σταθεροποίηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%”.

Μέχρι το τέλος του έτους η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει πως θα συνεχισθεί μετά το Μάρτιο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, θέμα που αφορά άμεσα και στη χώρα μας η οποία δεν διαθέτει για τα ομόλογά της επενδυτική βαθμίδα.

Εδώ να επισημάνουμε πως η πανδημία έχει βγει από τις πρώτες θέσεις της λίστας των κινδύνων γύρω από την ανάπτυξη, με την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση του πληθωρισμού να κυριαρχούν πλέον, προκαλώντας σοβαρά εμπόδια στην ανάκαμψη της ευρωζώνης και δίνοντας περισσότερη “δύναμη” στα γεράκια της ΕΚΤ, όπως επισημαίνει η ING.

διάβασε και αυτό  Υπό πλήρη έλεγχο όλα τα πύρινα μέτωπα στην Κεφαλονιά
Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Η αυριανή Κυριακή είναι τελευταία του Οκτωβρίου και όπως κάθε…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel