Νέα μέτρα ανακούφισης της Κυβέρνησης για την επιβίωση των επιχειρήσεων

Χάρη στα μέτρα κρατικής στήριξης καταφέρνουν να επιβιώνουν ακόμα 800.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που απασχολούν συνολικά 1,5 εκατ. εργαζόμενους ή το 79% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Ένας στους τρεις ή το 32,6% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται σε πληττόμενες επιχειρήσεις, έχουν μπει σε αναστολή σύμβασης εργασίας και παίρνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και άλλα μέτρα ενίσχυσης, όπως μείωση ενοικίου και αναστολή καταβολής ρυθμισμένων δόσεων για τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ουσιαστικά αυτό σημαίνει αναβολή του εφιάλτη που περιμένει μετά το τέλος της πανδημίας αυτές τις επιχειρήσεις, για τις οποίες οι υποχρεώσεις δεν εξαφανίζονται, απλά συσσωρεύονται για το μέλλον.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες τζίρου από την αρχή της κρίσης και αυτό, όπως εκτιμούν, θα συνεχιστεί και το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Από αυτές τις 800.000 επιχειρήσεις, 210.000 έκλεισαν με κρατική εντολή και οι περίπου 600.000 υπόλοιπες είναι στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που παίρνουν κρατική στήριξη, πρόκειται για 1,5 εκατομμύριο με τους 647.871 να είναι σε αναστολή. 

Το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 1,9 εκατ. Όλοι αυτοί θα βρεθούν ενώπιον ενός τεράστιου όγκου υποχρεώσεων που θα πρέπει να πληρωθούν το 2021, όπως φόροι, ασφαλιστικές εισφορές και δόσεις δανείων του 2020.

Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο σχέδιο με νέα μέτρα ανακούφισης για τον Ιανουάριο, ενώ, όπως είπε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, θα υπάρξει επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και 6.

Για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας που ξεκινά στα μέσα Ιανουαρίου, η  κυβέρνηση θα διαθέσει έως 1,5 δισ. ευρώ και από τα χρήματα που θα δοθούν το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο στο κράτος, άρα θα δοθούν 750 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση και όχι ως δάνειο.

Τα υπόλοιπα θα επιστραφούν σε 40 δόσεις από το 2022 και μετά. Όπως σημειώνει η Καθημερινή, πληροφορίες αναφέρουν ότι δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι παρουσιάζουν πτώση τζίρου 20%, αυτό όμως θα αφορά μόνο επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Η Ελλάδα δίχως τη ναυτοσύνη της δεν θα υπήρχε. Είναι…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!